Maandag 14/06/2021

'Ze zullen onze kinderen vermoorden'

Schattig was ze, de kleine Jessica Saba met haar boodschap aan koning Filip om de euthanasiewet niet te tekenen. Minder schattig is dat het vierjarige Canadese meisje wordt gebruikt door de wereldwijde conservatieve lobby in de strijd tegen de nieuwe euthanasiewet. 'In België doden ze gehandicapte kindjes.'

"Jessica Saba, survivor", meldt het laatste beeld van het filmpje. Een lief meisje met lange donkere haren kijkt lachend in de camera. Jessica, een kleuter vol levensvreugde. Jessica, zo is de boodschap van de video, is een overlever omdat in haar land, Canada, euthanasie niet tot de mogelijkheden behoort. "Jessica heeft een aangeboren hartafwijking en moest vlak na haar geboorte een spoedoperatie ondergaan", zegt haar vader, Paul Saba, aan De Morgen. "In België was de kans groot geweest dat ze euthanasie op haar hadden toegepast."

Tijdens een discussie over euthanasie op Al Jazeera America maakte vader Saba de vergelijking met nazi-Duitsland. Die sfeer hangt ook over het filmpje: wie niet beter weet, denkt na het zien van de video dat kinderen in België, en zeker die met een afwijking, door de nieuwe wet voortaan een ongewisse toekomst tegemoetgaan.

Glijbaan

Paul Saba, een huisarts uit Montréal, ontkent dat zijn organisatie een lobbygroep is. "We zijn een artsenvereniging die ijvert voor gratis gezondheidszorg voor armen", zegt hij. "We schoten in actie toen bleek dat onze provincieregering van Quebec ook een euthanasiewet voorbereidde, naar het voorbeeld van België, met mogelijke uitbreiding naar kinderen."

Paul Saba mag dan ontkennen een lobbyist te zijn, zijn initiatief vond wel gehoor bij een pak drukkingsgroepen die zich wél fulltime bezighouden met de strijd tegen euthanasie in de wereld. Saba zegt sinds vorig jaar bijvoorbeeld intensief contact te hebben met Belgische anti-euthanasieactivisten zoals Tom Mortier en professor Etienne Montero, decaan van de universiteit van Namen.

Ze maken allebei deel uit van de organisatie Euthanasie Stop. Die bestaat, behalve uit enkele Joodse en islamitische leden, vooral uit katholieke prominenten zoals René Stockman en dokter Bernard Ars. De laatste schreef samen met Montero enkele boeken over euthanasie en doet uitspraken als: "Door toedoen van de media wordt de overtuigde christen in de huidige maatschappij afgeschilderd als iemand die geprangd zit in een gesloten en dogmatisch systeem dat zijn handelen bepaalt."

René Stockman, de generale overste van de Broeders van Liefde, schreef zopas nog in een opiniestuk in De Standaard: "Ik dacht voorheen dat we met de abortus en de euthanasie een verschuiving aan het meemaken waren in de maatschappij, maar meer en meer heb ik de indruk dat we op een glijbaan zijn terechtgekomen en we nu echt op kruissnelheid zitten."

Houden Belgische lobbyisten het doorgaans nog beschaafd, dan geldt dat veel minder voor de internationale organisaties. Hoe dichter de datum van de stemming in België nadert, hoe feller de aanvallen worden. Met misleidende informatie ('Ze zullen onze kinderen vermoorden'), halve waarheden en hele leugens wordt vanuit de hele wereld de oorlog opgeschroefd tegen de euthanisewet die volgende week ter stemming voorligt in België. Doel: het parlement beïnvloeden zodat er toch geen meerderheid komt.

Glijbaan is het woord dat René Stockman in Vlaanderen gebruikte, internationaal wordt de term 'slippery slope' gebezigd, gladde helling. "The horrifying slippery slope", schreef Lifesitenews.com, de website van een Canadees-Amerikaanse religieuze organsiatie die zich tegen euthanasie en abortus kant. De theorie van de gladde helling gaat als volgt: als euthanasie voor kinderen eenmaal goedgekeurd is, dreigen onschuldige en gehandicapte kinderen à volonté te worden gedood. "Nu al gebeurt in delen van België een op de drie gevallen van euthanasie niet met toestemming." Lees: mensen worden vermoord onder het mom van euthanasie.

De organisatie Catholic.org riep iedereen op te bidden voor de Belgen. "Voortaan kunnen ouders die de uitdagingen van een gehandicapt kind niet willen aangaan hun kind op legale manier euthanaseren."

Nonsens

Toen het wetsvoorstel eind vorig jaar door de Senaat werd goedgekeurd, trok de in het wereldje erg bekende Alex Schadenberg meteen richting Brussel. Schadenberg is anti-euthanasieactivist en oprichter van de Euthanasia Prevention Coalition (EPC). Hij zette in ijltempo een afdeling in Europa op poten om de oppositie tegen de nieuwe wet in België op te voeren.

Schadenberg verwijst dezer dagen om de haverklap naar het filmpje met Jessica Saba en deinst er niet voor terug dingen te schrijven als: "De uitbreiding van euthanasie naar kinderen in België is gebaseerd op het uitvoeren van euthanasie op kinderen met een handicap."

Een andere vereniging die zich in de strijd tegen de Belgische euthanasiewet wierp en er niet voor terugdeinst klinkklare nonsens te publiceren, is de American Life League (ALL). ALL is duidelijk katholiek geïnspireerd en heeft met Judie Brown een erg devote voorzitter, die om de haverklap waarschuwt tegen seksuele voorlichting en de morele teloorgang van de jeugd.

Op de site van ALL, waarop schattige babyfoto's figureren, staan teksten met zinnen zoals: "Het laatste euthanasieschandaal in België toont aan dat sommige artsen een manier hebben gevonden om zo van hun medische fouten af te geraken." De organisatie is ook fanatiek anti-abortus en tegen de pil als anticonceptiemiddel.

Dat ook zijn boodschap niet meteen strookt met de waarheid, lijkt Paul Saba niet te deren. Als we tegen hem zeggen dat de wet er niet is om baby's met afwijkingen te doden, volgt een zucht aan de telefoon. Dat er allereerst toestemming moet zijn van het kind, zeggen we daarop nog. En dat het dus al moet gaan om kinderen die oordeelsbekwaam zijn, wat nergens in de video wordt vermeld.

"Weet je, ik heb niet alles kunnen verduidelijken in die video", zegt Saba vanuit Montréal. "Maar al die details zijn niet eens belangrijk: je zult zien, zodra die wet er is, zullen de interpretaties steeds losser worden en de toepassing ervan steeds uitgebreider. En dan zullen kinderen als Jessica wél worden gedood. It's a slippery slope, you know. We moeten oppassen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234