Zaterdag 04/02/2023

'Ze zeiden dat het veiliger was binnen te blijven'

Heel wat overlevenden van de aanslag op de tweede WTC-toren in New York hebben hun leven te danken aan het negeren van bevelen van reddingswerkers. Die zouden hen in eerste instantie terug naar hun bureaus gestuurd hebben.

Anthony Gould, een Brit die op de 91ste verdieping van de zuidertoren werkte, vertelt hoe hij ondanks de 'goede raad' van de reddingswerkers toch langs de trappen naar beneden bleef hollen. "Op de trap kwamen we brandweermannen tegen die ons verzekerden dat de zuidertoren, onze toren, veilig was. We mochten verder naar beneden gaan als we dat wilden, maar achter onze bureaus zouden we net zo veilig zijn. Veel mensen hebben die raad opgevolgd en zijn terug naar boven gegaan." Luttele momenten daarna vloog een tweede gekaapt vliegtuig in op de zuidertoren. Die stortte in nog voordat iedereen geëvacueerd kon worden.

Toen Anthony Gould besloot te vluchten, wist hij niet wat de oorzaak was van de explosie in de eerste toren. "Iedereen zag puin naar beneden vallen, wat veel mensen heeft doen besluiten binnen te blijven. Daar konden ze tenminste niet geraakt worden door brokstukken. Ik ben naar beneden gevlucht, omdat ik bang was dat de eerste toren op de onze zou vallen."

Stephen Blackburn, vice-president van de Credit Suisse First Boston Bank, was ook eerst van plan in zijn kantoor te blijven. Dat belde hij dan ook door naar familieleden. Toen die de tweede toren zagen instorten op de televisie, waren ze ervan overtuigd dat Stephen nog altijd binnen was. "Hij was bang dat hij buiten geraakt zou worden door vallende brokstukken van de eerste toren", zegt vader Blackburn. Vijf uren bleef de familie in het Britse Bridgford zonder nieuws. Dat kwam er pas nadat Stephen erin geslaagd was zijn vrouw in New York te bereiken, die daarop de familie in Europa verwittigde. Stephen had niet vroeger kunnen bellen omdat zijn gsm uitgevallen was.

Dermot Finch (33) zat aan de ontbijttafel in een hotel van de noordertoren toen die geraakt werd door een Boeing 767 van American Airlines. "Het gebouw beefde en langs het raam kwam puin naar beneden gevallen. Tijdens het tumult dat daarop ontstond omdat iedereen naar buiten wilde, boorde zich in de tweede toren ook een vliegtuig."

De mensen op de verdieping van Finch werden per twee geëvacueerd. Ze moesten zich door vallende brokstukken een weg naar de nooduitgang banen. Pas na een half uur was Finch aan de beurt. Ondertussen had hij langs het raam nog meer puin naar beneden zien komen. En mensen. "Ik keek ernaar alsof het een film was", getuigt Finch. "Sommigen waren zelfs foto's aan het maken."

Eenmaal buiten, kwam Finch in Wall Street vast te zitten omdat een deel van het World Trade Center zijn richting kwam neergedonderd. "De stofwolk die zich daarna door de straten verspreidde, was gewoon een lawine van puin." Politiemensen duwden Finch in de richting van de New York Stock Exchange, de beurs. Hij was er nog maar tien seconden binnen toen de politie de deuren barricadeerde. "Als ik voor het binnengaan had getwijfeld, lag ik nu onder het puin."

Terri Judd

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234