Maandag 26/10/2020

Drifters

"Ze zei: 'Als één van mijn zonen er zoals jou zou uitzien, knal ik hem neer'"

Laurent James: 'Mijn lichaam, mijn leven, mijn eisen.'Beeld Timo Sassen

Maandelijks laten we in de reeks 'Drifters' een twintiger aan het woord die naarstig aan zijn of haar droom voorttimmert, maar ook met twijfels wordt geconfronteerd. Drifter #4: Laurent James (22), Antwerps zanger en genderactivist die uitdaagt wat het betekent om een man te zijn.

U ziet de foto bij dit artikel en de kans is groot dat u zich afvraagt: is Laurent een meisje dan wel een jongen? En dat is menselijk. Om het leven begrijpelijker te maken voelen we de nood om alles en iedereen in een hokje onder te brengen.

Twintiger Laurent wil dat counteren. Hij vindt dat zijn mannelijke geslacht niet moet bepalen wie hij is en wat hij doet. Laurent doet dat door te performen als artiest en belangrijker: door zichzelf te zijn in het dagelijkse leven. Gewoon Laurent.

Laurent: "Op straat word ik een 'hoer' genoemd, een 'janet', een 'tranny'. Vaak komt de kritiek ook uit hoeken waar je het niet van verwacht. Zo is één van Belgiës meest toonaangevende stylistes recent op een feestje naar me toegestapt. Ze zei: 'Ik heb twee zonen en mocht een van hen er zoals jou uitzien, dan schiet ik hem af en maak ik mezelf van kant.' Die vrouw had wat drankjes op, maar dan nog. Zoiets raakt je tot in de kern van je bestaan. Gelukkig steunen familie en vrienden mij. Als én de maatschappij tegen je is én je geen omgeving hebt om op terug te vallen, dan krijg je suïcidale gedachten."

Al zijn hele leven wordt Laurent met een meisje verward. "Ik heb dat zelf altijd in de hand gewerkt. Zo droeg ik op mijn derde de oorbellen van mijn mama. Ik heb ook foto's in haar trouwschoenen. Zij gaf die niet, ik greep er zelf naar. En wat kan je dan als ouder doen? Alle 'vrouwelijke' spullen in een kast opbergen en de sleutel inslikken? Zo werkt het niet."

'We leven in een wereld die draait rond de seksuele fantasieën van de heteroseksuele man.'Beeld Timo Sassen

"Als tiener ben ik vrouwenkleding gaan kopen. Mannencollecties staan synoniem met blauw, beige en saaie ruitjesmotieven. Ik werd me toen ook bewust van genderidentiteit, androgynie en genderbenders in de popcultuur. Madonna die haar kruis greep in 'Express Yourself', Coco Chanel die de 'mannenbroek' aan vrouwen gaf en, uiteraard, Prince die genderbending naar een hoger niveau tilde. Een hele nieuwe wereld opende zich voor mij."

Toch is Laurent pas recent zijn genderidentiteit in vraag gaan stellen. "Ik identificeer me als man, maar wanneer ik in de spiegel kijk, zie ik een gezicht dat mooier is met make-up, een lichaam dat beter staat met vrouwenkleding. Ik heb harige armen, grote voeten en vrij brede schouders, maar ook een vrouwelijk gezicht zonder 'mannelijke' kaakbeenstructuur. Ik heb dagen waarop ik mijn vrouwelijke kenmerken niet uitspeel en op andere dagen wel. Maar maakt mij dat een vrouwelijke man? Een mannelijke vrouw? Een transpersoon? Genderneutraal? Iets anders? Ik weet het niet, voel me ergens tussenin. Wat ik wel weet, is dat ik teleurgesteld en gedegouteerd ben door de manier waarop de maatschappij mensen als mij behandelt. Ik ben het beu om me te schamen. Voor wat er is en voor wat er niet is. Voor mijn persoonlijkheid, voor alles wat ik ben."

'Ik wil de norm uitdagen hoe een man in het leven kan staan, op en naast het podium.'Beeld Timo Sassen

Nu wil Laurent het maken als popartiest. Hij treedt op in hippe Antwerpse clubs en werkt aan enkele demo’s. "In de popcultuur zijn er anno 2017 bitter weinig mannelijke artiesten die verdergaan dan het stereotiepe masculiene. Katy Perry kan 'I Kissed A Girl' zingen, maar als Drake 'I Kissed A Boy' zou kwelen, zou de wereld op zijn kop staan. We leven in een wereld die draait rond de seksuele fantasieën van de heteroseksuele man en ik heb het daar mee gehad. Ik wil de norm uitdagen hoe een man in het leven kan staan, op en naast het podium."

"Ik heb mijn zwakte, mijn 'zijn' in de ogen van velen, gepakt en er mijn sterkte van gemaakt", zegt Laurent. Belangrijk, volgens hem moeten we niet evolueren naar een genderneutrale samenleving. "Ik pleit zeker niet voor het afschaffen van de bestaande twee geslachten, ik identificeer me als man, maar het moet maatschappelijk aanvaard worden dat ik mijn vrouwelijke kenmerken op en naast het podium uitspeel zonder gemarginaliseerd te worden."

'Ik ben optimistisch dat er meer mensen zoals mij zullen opstaan.'Beeld Timo Sassen

"Ik beschouw mezelf als een genderactivist en ben optimistisch dat er meer mensen zoals mij zullen opstaan. Als de populistische revival van de voorbije jaren één iets goeds heeft veroorzaakt, dan is het wel het dat minderheidsgroepen opnieuw wakker zijn geschud. De LGBT-gemeenschap dacht: we hebben het homohuwelijk en daarmee is alles opgelost. Neen dus. Er is te weinig gestreden voor het demarginaliseren van heel wat aspecten binnen de LGBT-cultuur. Het populisme zet de zaken weer op scherp, er komt een tegenreactie. Mijn lichaam, mijn leven, mijn eisen."

Waarom zou je geslacht bepalen wie je bent en wat je doet? Lees zaterdag 11 februari de extra bijlage ‘de genderrevolutie’ bij De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234