Maandag 24/02/2020
Beeld Stefaan Temmerman

Column

Ze lag er al twee maanden. In haar nachtkleed. De stank is gebleven

Frederik De Backer schrijft elke donderdag over de grauwe wereld die we zo veel mogelijk proberen te negeren.

De tegels hadden hun maagdelijkheid al lang geleden verloren en leken naadloos over te gaan in de vale, schriele arm die als een afgestorven berkentak naast het bad hing. Het blikje leek vergroeid met zijn knokige vingers, en in de ogen van zijn naasten was dat ook al jaren daadwerkelijk het geval. Het licht was uit. Niet alleen in de kamer.

Het gekrijs van de vrouw aan de andere kant van de muur verhevigde het bonzen in zijn hoofd dermate dat het leek alsof hij de muilperen incasseerde in haar plaats. De buurvrouw was er zo één van het sociale type, vooral als haar man niet thuis was. De kreten die ze dan uitstiet verschilden zelfs niet zo gek veel van hetgeen ze nu ten gehore bracht. Op enkele tanden na. Blijkbaar had iemand de buurman op de hoogte gebracht van haar buitengewone gastvrijheid. Ze had nochtans al wel vaker iets op de wereld gezet dat toch vooral op de moeder leek.

Het appartementsgebouw lag aan de rand van de stad en bood een uitzonderlijk uitzicht op een spoorweg en het aan de overkant daarvan gelegen containerpark. Het gebouw zag er vanbinnen even slecht uit als aan de buitenkant. Het stonk er. Een tijdje geleden waren ze er nog één komen buitendragen. Ze lag er al twee maanden. In haar nachtkleed. De stank is gebleven. Al was het maar omdat er wel vaker een bewoner in het holst van de nacht de pils uit zijn lijf stond te pissen in de gang. Niet zelden hij.

Zijn hoofd balanceerde op de badrand. Het enige wat een teken van leven verried was de rook die om de zoveel seconden langsheen de sigaret tussen zijn lippen opsteeg. Hij deed zelfs niet de moeite om te blazen.

Achter de muur werd iets aan scherven geslagen. Iets wat vooral op de moeder leek begon te huilen.

Misschien moest hij iets doen. Eens met de vlakke hand op de deur gaan slaan. Dat hij godverdomme een bad probeerde te nemen. Of de flikken bellen. Alsof dat iets zou uithalen. Fuck het, hij bleef liggen.

Eindelijk zweeg de moeder. En even later ook het kind.

Een snipper as landde op het water.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234