Vrijdag 30/10/2020

'Ze hebben vaak maar één doel: in Groot-Brittannië geraken'

Gros onbegeleide buitenlandse minderjarigen loopt weg

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Een groot deel van de buitenlandse niet-begeleide minderjarigen die opgevangen worden in gespecialiseerde centra loopt al na enkele dagen weg. Dat blijkt uit cijfers van opvanghuizen in Brussel en Aalst.

Uit het net verschenen jaarverslag van opvanghuis Minor-Ndako in Brussel blijkt dat 25 van de 54 begeleide buitenlandse minderjarigen wegliepen. Drie anderen verdwenen op een onrustbarende manier. De cijfers van opvangcentrum 't Huis liggen nog hoger. Daar trekt 60 procent van de jongeren al na enkele dag verder, meestal richting Groot-Brittannië.

Het lijkt er steeds meer op dat onbegeleide buitenlandse jongeren niet overtuigd kunnen worden om zich door middel van psycho-sociale begeleiding en onderwijs voor te bereiden op een terugkeer naar hun land van herkomst of integratie in België. "Vaak hebben ze één doel voor ogen", zegt Paul Nijs, directeur van 't Huis, "zo snel mogelijk Groot-Brittannië bereiken. Dat is de realiteit. Wij beschouwen het als onze humanitaire opdracht om die jongeren gedurende enkele dagen op te vangen. Ze nemen hier een douche, komen wat tot rust en daarna trekken ze verder. Het klopt dat hun vraag naar opvang heel anders is dan die van de jongeren die niet naar Engeland willen en hier in België naar een toekomstoplossing willen zoeken. Wat niet wil zeggen dat ik voorstander ben van speciale tehuizen voor doortrekkers. Politiek is dat niet haalbaar. Bovendien is het zo goed als zeker dat in de landen van herkomst heel wat publiciteit gemaakt zal worden voor centra waar jonge doortrekkers enkele dagen terechtkunnen."

Naast doortrekkers is er nog een andere categorie onbegeleide jongeren die al na enkele dagen uit het centrum verdwijnen. "Wij krijgen hier ook jongeren die door hun ouders of andere volwassenen in de criminaliteit worden gedwongen. Meestal verdwijnen ze na enkele dagen zonder enig spoor na te laten."

Margot Cloet, directeur van Minor-Ndako, zegt dat het hoge aantal weglopers uit het jaarverslag 2002 gedeeltelijk te verklaren is door het feit dat het centrum in dat jaar werd opgestart. "Gedurende de eerste weken van ons bestaan zat hier slechts een handvol jongeren die weinig zin hadden om te blijven. Maar ondertussen is het centrum volzet en is er een soort groepsgevoel, waardoor de sociale controle groter is en jongeren minder weglopen." Dat Minor-Ndako volzet is, betekent wel dat het centrum met een wachtlijst moet werken. Cloet: "Vooral de minderjarigen die opgepakt worden in Zeebrugge belanden op de wachtlijst." Maar de wachtlijst is eigenlijk fictief. "Jongeren die op een wachtlijst belanden, worden op vrije voeten gesteld en verdwijnen in het niets." Zo kreeg het centrum in de eindejaarsperiode van 2003 ongeveer achttien aanvragen per week waaraan wegens plaatsgebrek niet tegemoet kon worden gekomen. "De politie kan dan niet anders dan die jongeren op straat zetten."

Paul Nijs ('t Huis): 'Ze nemen hier een douche, komen wat tot rust en trekken daarna verder'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234