Woensdag 21/08/2019

Theo Francken

"Ze hebben op mijn ziel getrapt door me een racist te noemen"

Laurent Mutambayi (links) en Theo Francken (rechts). Beeld BELGA

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Franken (N-VA) vindt dat hij een goede beurt heeft gemaakt tijdens de hoorzitting in het parlement gisteren. De kritiek uit Franstalige hoek doet hij af als "hysterie".

Theo Francken heeft tijdens de hoorzitting in het parlement gisteren bewezen dat hij op inhoudelijk vlak zijn dossiers kent. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op Radio 1. Francken zei vooral geschrokken te zijn door de manier waarop de Franstalige partijen het spel spelen. "Ik weet wel dat het niet zozeer over mij ging als wel een spel is van de PS, maar het is niet aangenaam om een doelwit te zijn. Ze hebben mij echt op mijn hart getrapt door me een racist te noemen, ik ben dat helemaal niet."

Francken benadrukt dat hij goede punten kreeg toen hij parlementslid was. "Ik zou die lof niet krijgen als ik een racist zou zijn", stelt Francken. Dat leek hij gisteren ook te willen benadrukken door zich te laten flankeren door Laurent Mutambayi, zijn raadgever van Congolese origine. "Ik ken Laurent al jaren, hij is een topjurist en een heel sympathieke man."

Na de hetze rond het verjaardagsfeest van VMO'er Bob Maes en een omstreden Facebookbericht over 'het nut' van bepaalde migranten, waarvoor Francken zijn excuses moest aanbieden, heeft hij naar eigen zeggen met premier Charles Michel afgesproken om in de toekomst "zeer terughoudend" te zijn.

Postief verhaal

Francken wil van migratie vooral een positief verhaal maken. De grootste uitdaging om dat te verwezenlijken is het schrijven van een nieuwe migratiewet, stelt Francken. "We moeten werken met heldere en duidelijke procedures, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. We moeten gaan voor korte procedures en heel eenduidige lijnen, zoals in Nederland. Nu is de wet zo onleesbaar dat men - begrijpelijk - alle juridische middelen uitput, maar dat is niet in het belang van die mensen zelf. Op de duur zijn ze al jaren hier, worden hun kinderen hier geboren en gaan ze hier naar school..."

Door consequent te zijn en duidelijke regels op te stellen, wil Francken schrijnende situaties waarin perfect geïntegreerde mensen worden uitgewezen, vermijden. In de eerste plaats moet er worden ingezet op vrijwillige terugkeer, al zal het soms ook gedwongen moeten, beseft Francken.

Omdat de procedures korter zullen worden, zal er vooral worden ingezet op collectieve opvang. Al blijven er wel uitzonderingen. Zo zullen mensen met kinderen, mensen met een beperking of mensen die een grote kans maken op erkenning, zoals Syriërs en Irakezen, nog steeds kunnen rekenen op individuele opvang. Francken stelt ook dat het de verantwoordelijkheid is van de regering om een oplossing ten gronde te vinden voor de kwestie van de niet-begeleide minderjarigen.

Volgens Francken is zijn asiel- en migratiebeleid niet stigmatiserend en is er een goed evenwicht. "Het is eerlijk, rechtvaardig en duidelijk. Bovendien doen we niets meer dan wat er in de buurlanden gebeurt", besluit hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden