Maandag 25/10/2021

Sociale Huisvesting

"Ze hebben mij - letterlijk - maanden in de kou laten staan"

Naziha had een jaar lang geen verwarming. Beeld Bob Van Mol
Naziha had een jaar lang geen verwarming.Beeld Bob Van Mol

In Antwerpen rommelt het bij de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Woningen die normaal moesten worden verhuurd, werden toegewezen aan personeel. Huurders klagen ook over slechte leefomstandigheden.

Naziha El Hajjioui is 48 en woont in een sociaal huurappartement op de Trammezandlei in Merksem. Haar verwarming en water zijn aangesloten op een boiler, maar dit voorjaar liet die het plotseling afweten. "Ik heb ontzettend vaak gebeld en gemaild, maar de herstelling heeft maanden aangesleept. Ze hebben me letterlijk in de kou laten staan. Het was zo erg dat mijn zoon bij zijn oma is moeten intrekken."

In die periode moest Naziha zich behelpen met een waterkoker als ze zich met warm water wilde wassen. Ze kreeg wel een elektrisch verwarmingstoestel om haar living te verwarmen. "Maar dat eindigde in een elektriciteitsfactuur die drie keer hoger was dan normaal", zegt ze. Nadien werd een deel van die extra kosten vergoed, maar niet alles.

Naziha is een van de vele sociale huurders die klagen over het beleid bij de Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij ABC. De huurdersbond kreeg dit jaar al 25 klachten over ABC binnen. Dat zijn er zowat evenveel als in 2016 en 2017 samen.

"Vorig jaar is er een nieuwe directrice gekomen. Sindsdien krijgen wij een aantal specifieke klachten", zegt Ann Beerlandt van de huurdersbond. Huurders klagen over herstellingen die uitblijven en problemen met de toewijzing van woningen. "Het is voor ons ook een pak moeilijker geworden om die dossiers opgelost te krijgen. Op sommige klachten reageren ze bij ABC zelfs niet meer."

Lees ook: Ook in Antwerpen draait sociaal wonen vierkant

Asbestvloer

Ook de dienst Toezicht van het Vlaamse Agentschap Wonen opende enkele maanden geleden een onderzoek naar ABC. Dat gebeurde nadat een directiesecretaresse en een andere medewerker in amper enkele weken tijd een sociale woning kregen. Beide woningen zouden normaal worden toegewezen aan sociale huurders die al lang op een wachtlijst staan.

"De huisvestingsmaatschappij mag van die toewijzingsprocedure afwijken om precaire woonsituaties op te vangen. Maar wij zijn van oordeel dat die motivatie in dit geval zeer discutabel is", zegt Xavier De Clerck van de dienst Toezicht. De Vlaamse toezichthouder plaatste ABC daarom onder curatele. De Clerck: "Voortaan staat ABC onder verhoogd toezicht."

Dat de werknemers wel nog steeds in hun sociale woning wonen, veroorzaakt wrevel bij een collectief van (ex-)personeelsleden en huurders. In een brief die onder meer aan minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) en de Vlaamse Ombudsdienst is gericht, spreken zij van "extreem wanbeleid" bij de huisvestingsmaatschappij.

De brief omvat een klacht over asbest in een sociale woning aan de Julius Vuylstekelaan op Linkeroever. Volgens de schrijvers woont een inwoner al jaren op een asbestvloer waarvan de tegels stuk zijn. De klacht wordt momenteel onderzocht door de Vlaamse toezichthouder. Die heeft de directie tot vrijdag 12 oktober de tijd gegeven om te reageren op haar vragen. Voorlopig gebeurde dat niet.

ABC-voorzitter Bob Van Passen reageert alvast verrast. "Wij hebben geen weet van een asbestprobleem, maar we gaan dit zo snel mogelijk controleren", zegt hij. "Het is wel zo dat tegels in sommige woningen zijn gemonteerd met lijm die asbest bevat. Maar zolang die niet chemisch wordt bewerkt, is dat ongevaarlijk."

Een ex-werknemer beweert intussen dat hij bij renovatiewerken in opdracht van ABC in aanraking kwam met asbest. De werknemer moest tegels uitbreken en naar een containerpark brengen. Maar ook dat is een vergissing, luidt het bij ABC. "Elke technieker van ons zal wel een cursus krijgen hoe ze asbest in de werkomgeving kunnen ontdekken", zegt Van Passen.

Andere (ex-)personeelsleden maken sinds de komst van een nieuwe directrice in 2017 gewag van pesterijen en inbreuken op de privacy. Zo zouden zij zijn gevraagd om andere personeelsleden te bespieden via camerabeelden.

De directrice in kwestie, Anne-Marie Dupont, was niet bereikbaar voor commentaar, maar voorzitter Van Passen ontkent de aantijgingen formeel. Volgens hem zijn ze het werk van een aantal medewerkers die misnoegd zijn over de nieuwe koers die wordt gevaren. Volgende week geeft ABC de Vlaamse Ombudsdienst meer uitleg over de zaak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234