Vrijdag 20/05/2022

'Ze drinken zomaar

Mechelen opent jacht op duiven

uit de glazen van terrasjesmensen'

Van New York, Delhi, Barcelona tot Amsterdam en zelfs Mechelen hebben ze er last van: duiven. De overlast van de vogels staat zelfs in de topdrie van ergernissen van de stadsbewoner. Niet alleen de uitwerpselen van de dieren storen, maar ook hun steeds brutaler wordende gedrag. Vandaar dat Mechelen de jacht op de duiven inzet.

Mechelen

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Vooral de uitwerpselen die de vogels achterlaten op historische gebouwen wekken ergernis in Mechelen. Het zuur in de ontlasting tast namelijk de zachte stenen aan. Daarnaast gedragen de dieren zich in de Dijlestad nogal agressief op de terrassen. Ze springen op tafels en drinken er mee uit de drankjes van de mensen.

De Mechelaar heeft er genoeg van. Herhaaldelijk kwamen er klachten over duivenoverlast binnen op het kabinet van schepen van Leefmilieu Jowan Lamon (Agalev). "Hinder van duiven is eigen aan vele steden, maar de laatste tijd is het toch wel ernstig."

Om de overlast te bestrijden zijn er diverse mogelijkheden. Afschieten is misschien wel de gemakkelijkste. De meeste steden kiezen evenwel voor minder pijnlijke maatregelen. Zo laat Gent de duiven vangen om ze dan over te brengen naar de Universiteit Gent. Daar worden de dieren gebruikt voor wetenschappelijke experimenten.

Een andere mogelijkheid is het laten rondvliegen van roofvogels. Die verjagen de duiven massaal. Zwakkere dieren zijn evenwel een prooi voor de roofvogels. Iets minder rigoureus kan het tegenwoordig ook. Twee Britse uitvinders hebben namelijk een vliegende robotslechtvalk ontworpen die duiven afschrikt.

Mechelen kiest ervoor om de duiven in kooien te vangen. Bedoeling is de vogels te lokken met eten en drinken. Eenmaal in de kooi kunnen ze niet meer weg. Dat opzet slaagt natuurlijk alleen maar als de duiven niet meer zo eenvoudig aan voedsel kunnen komen. De stad start dan ook een actie om de bevolking ervan te overtuigen de duiven niet meer te voeren.

Mechelen haalde de mosterd in Hasselt. Daar past het stadsbestuur de kooimethode al tien jaar met succes toe. "Daar vingen ze jaarlijks gemiddeld duizend duiven. Aangezien Hasselt van dezelfde grootteorde is als Mechelen verwachten we een gelijkaardig resultaat te boeken", zegt Lamon. Het zal alleszins een werk van lange adem zijn. "Hasselt heeft er tien jaar over gedaan om duivenvrij te zijn, dus ik denk dat dat hier ook zoiets zal zijn."

Niet elke duif wacht hetzelfde lot. Tortelduiven herwinnen hun vrijheid, omdat dat beschermde dieren zijn. Geringde duiven belanden bij de duivenbond. De rest wacht vergassing. "Het risico op ziektes is bij die dieren het grootst", weet Lamon. Duivenmest kan salmonella bevatten, maar ook ornithosis en aspergillosis. Die laatste twee ziektekiemen kunnen longaandoeningen veroorzaken bij de mens.

Geringde duiven en tortelduiven worden vrijgelaten, de 'wilde' exemplaren worden vergast

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234