Zaterdag 28/01/2023

'Ze denken dat wij van de toeristische dienst zijn'

11 juli-toerisme op de Brusselse Grote Markt

Brussel / Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Op 11 juli 1302 schalde het Vlaamse koper victorie toen het Franse ridderleger in Kortrijk de aftocht blies. Bijna 700 jaar na de Guldensporenslag blies de Gulden Ontsporing in Brussel pril nieuw leven in het feest van de Vlaamse Gemeenschap.

Tussen de tientallen gele ballonnen telde de Brusselse Grote Markt gistermiddag niet meer dan drie geel-zwarte vlaggen. Alledrie werden ze gedragen door leden van Vlaenderen Die Leu, een vzw die "de erkenning, verspreiding en verdere uitbouw van onze cultuur, taal en geschiedenis" als bestaansreden heeft. In de stad van Manneke Pis promootten ze op het feest van de Vlaamse Gemeenschap hun eigen mascotte: een leeuwenfiguur in mensengedaante. Het bronzen beeldje werd een jaar geleden op het binnenplein van het kasteel van Gaasbeek geplaatst. Maar voor toeristen is het niet altijd duidelijk wat de drie vlaggendragers staan te doen op de Grote Markt.

"Ze denken dat wij van de toeristische dienst zijn. Iedereen denkt dat wij hier staan om de weg te wijzen." Ivo Lemaire is fotograaf van de Vlaamse regering en voorzitter van de vzw: "Enkele jaren geleden wilden we Manneke Pis op 11 juli een Vlaamse outfit aanpassen. Dat mochten we toen niet omdat Franstaligen en sommige Brusselaars het als een provocatie hadden kunnen zien. Daarom hebben we ons eigen beeldje ontworpen. Het onze dient als tegenwicht voor de toenemende Franstalige invloed waaraan Manneke Pis onderhevig is. Met extreem-rechts hebben we niets te maken, we vragen in de Brusselse rand gewoon respect voor onze eigenheid. Maar blijkbaar werkt dit geel en zwart voor sommigen als een rode lap op een stier. De Vlaamse leeuw wordt geassocieerd met extreem-rechts en vandaag werden we hier al versleten voor racisten."

Els en Inge kwamen gisteren uit Halle en Mechelen naar Brussel afgezakt. Els: "Ik ben best wel trots dat ik Vlaming ben en ik vind dat zoiets op een leuke en cultureel verantwoorde manier mag worden gevierd." Inge: "Met al die blazers op de pleinen en in de cafés en de straatactiviteiten zijn ze er deze keer ook echt in geslaagd om dat ook op een ludieke manier te doen."

Jari Demeulemeester, algemeen directeur van de AB, is gastheer van een van de tien locaties waar de Gulden Ontsporing gisteren zijn tenten opsloeg: "Ik voel niet echt veel voor traditionele 11 juli-vieringen. We moeten het feest van de Vlaamse Gemeenschap zo bekend en geliefd maken dat Vlamingen vanaf volgend jaar hun vakantie uitstellen tot na 11 juli. Als Vlamingen betekenen we iets in Brussel en we moeten anderen bewijzen dat het hier goed vertoeven is. Hoe meer Vlamingen van Brussel snoepen, hoe meer er de smaak zullen te pakken krijgen. En als we hier eenmaal een stevige Vlaamse aanwezigheid uitgebouwd hebben, zal ons gewicht in de besluitvorming zo groot zijn dat we geen artificiële verdeelsleutels meer nodig hebben om onze rechten te doen gelden." Leen en Heidi trokken gisteren naar Brussel vanuit Gent en zijn babysit voor een dag van Elise en Elias: "Niet dat we bijzonder Vlaamsgezind zijn, maar we wisten dat hier het een en ander georganiseerd zou worden. En de kinderen zijn al gelukkig als ze zo'n gele ballon in hun handen gestoken krijgen."

'Geel en zwart werkt als een rode lap op een stier'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234