Vrijdag 06/12/2019

Borgerhout

"Ze behandelen ons als dieren"

► Het Terloplein. De jongeren hebben het vooral over het machtsvertoon van de politie. Beeld Senne Van Der Ven

Wat loopt er mis in Borgerhout? We dachten dat de rust daar weergekeerd was, maar nu zien we beelden van pubers die op politieagenten meppen. "Vaak loopt het mis in de communicatie tussen de politie en de jongeren."

Avond op het Terloplein in Borgerhout. Ouders spelen op de speeltuin met hun kinderen, terwijl een aantal jongens rustig kaart. Over Borgerhout valt eigenlijk veel goeds te melden. Er zit een positieve dynamiek in de wijken door jeugdwerkers van verschillende organisaties.

Hun inzet heeft er nu voor gezorgd dat er vrijwilligers op de pleintjes rondlopen, die een oogje in het zeil houden. Maar de aanpak van de jeugdorganisaties is pril, de werkloosheid is hoog en de problemen zijn legio. "Iedereen kent de cijfers over armoede in Borgerhout", zegt Ali El Moussaoui, de coördinator van de organisatie Samen Op Straat. "Maar dankzij onze vrijwilligers zijn de incidenten afgenomen."

Dat de jeugdorganisaties het voortouw genomen hebben voor het buurtoverleg later op de avond, hoeft niet te verbazen. De dialoog aangaan is net hun missie, zegt El Moussaoui. "Natuurlijk veroordelen we scherp het geweld tegen agenten. Maar vaak loopt het mis in de communicatie tussen de politie en de jongeren. Als de agenten van de diversiteitscel, bijvoorbeeld, met de jongens spreken gaat het beter, omdat zij hen kennen."

Mediacircus

Wat vindt El Moussaoui van de beslissing van het stadsbestuur om verstek te laten gaan voor het buurtoverleg? "De buurtbewoners hebben duidelijk hun hand uitgestoken naar het stadsbestuur. Dat zij er niet op ingaan, is een gemiste kans", zegt hij. "We zetten een lege stoel klaar voor Bart De Wever."

Ergens is het vreemd dat het stadsbestuur in de media zwaar uithaalt naar de jongeren en dan niet naar het overleg komt. Al heeft de schepen van Jeugd Nabilla Ait Oud (N-VA) die ochtend wel gepraat met buurtvertegenwoordigers, aan de Gazet van Antwerpen verklaart ze dat de vergadering 's avonds "een mediacircus" is.

► Ali El Moussaoui: 'Uitspraken over tieners die het land uitgestuurd zullen worden, komen hier hard aan.' Beeld Senne Van Der Ven

Dat kan er bij El Moussaoui niet in, laat staan dat de burgemeester met de vreemdelingenwet zwaait om tieners het land uit te sturen. "Zulke uitspraken komen hier echt hard aan", zegt El Moussaoui. "Waar moeten ze dan naartoe? Als je hen vraagt waar ze vandaan komen, antwoorden ze allemaal 'Antwerpen'."

Maar die uitspraken komen ook niet uit het ijle. "De feiten van de afgelopen dagen spreken voor zich", zegt de burgemeester in onze krant. Bij een auto-ongeluk vorig weekend werd met eieren (en volgens de politie een steen) naar de ordediensten gegooid; het klemrijden van een jonge kerel met een gestolen bromfiets leidde tot een rel. En het ergste is het incident op de Sinksenfoor, waarbij een politiepatrouille rake klappen kreeg.

Een politiewoordvoerder wijst er later op dat de jonge kerel slechts 13 was en een van de jongens van de Sinksenfoor ondertussen in een instelling zit. In tegenstelling tot het stadsbestuur tekende de politie 's avonds wel present. "Het overleg was voor ons ook heel vruchtbaar. We hebben ons verhaal kunnen doen aan de ouders en met hen nagedacht over oplossingen."

Hooguit twee eieren

Over hoe het zo uit de hand kon gelopen, zijn de meningen verdeeld. Stel je er vragen over aan jongeren, dan hebben ze het vooral over het machtsvertoon, waarmee de politie kwam aanzetten kort na het auto-ongeluk. "Er zijn hooguit twee eieren gegooid", zegt een roodharige jongeman binnen een groepje jongens op het Terloplein. Voor de politie hebben de jongens niet veel sympathie. "Ze behandelen ons als dieren."

Erg happig zijn de jongens niet op de pers. Op een blaadje waarop ze hun naam mogen noteren, schrijft een jongen met een brede grijns "dikke lul". Wat duidelijk is: dit is hun groep, hun pleintje, hier zijn zij thuis.

"Het is eigenlijk een constant kat-en-muisspelletje tussen de jongens en de politie", zegt Ilias, een jongen in een djellaba, verderop. "Als de politie nu pasjes wil controleren, dan zeggen de jongens dat ze die thuis vergeten zijn."

Uitdagen, kattenkwaad, guitig doen. Dat is ook volgens een politieagent in burger, hoe je de houding van de jongeren jegens de politie moet beschrijven. "Al ging het er deze week zwaar over", zegt hij. De agent, die tot een bemiddelingsteam behoort, kent de jongens uit de buurt. "Wij praten met hen en dat gaat al zeven jaar best goed."

Waar zijn de ouders dan?

Je moet er gewoon geen interventieteams op afsturen, zegt de man, want die zijn getraind om op terreuraanslagen te reageren in het Centraal-Station, niet om pubers op het rechte pad te houden. Wanneer we hem nog vragen naar de uithalen van de burgemeester in de media, schudt hij zijn hoofd. "Tsjah."

Ondertussen zijn de buurtbewoners, jeugdwerkers, en enkele politieafgevaardigden, toegestroomd voor het buurtoverleg. Een buurtbewoner is het kattenkwaad beu, zegt hij vlak voor de vergadering begint. Hij denkt eraan om te verhuizen. Vooral dat jongeren 's nachts in de buurt rondhangen, waardoor zijn gezin nauwelijks aan slapen toekomt, stoot hem tegen de borst. "En als je er iets op zegt, lachen ze je uit of dreigen ze ermee je auto vol te krassen."

In zijn sappig Antwerps vertelt de man van Marokkaanse origine dat hij gekomen is, om één vraag te stellen, waar zowel ordediensten, het stadsbestuur als de jeugdwerking niet op kunnen antwoorden. "Als kinderen tot 5 uur 's nachts op straat kunnen zitten, waar zijn hun ouders dan?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234