Vrijdag 18/10/2019

Antwerpen

Zalig eten, shoppen en mensen kijken in Antwerpen? Dit zijn de favoriete adresjes van onze gids

Greet Bruloot. Beeld Karmen Ayvazyan

Zijn winkel, Coccodrillo, is een monument in ’t stad en hij zelf heeft die status ook een beetje. Voor één keer kruipt Geert Bruloot in de schoenen van een stadsgids om ons zijn beste adressen te verklappen.

Schoenenhemel

Coccodrillo. Beeld Karmen Ayvazyan

Op de terugweg na een weekendje weg in Amsterdam maakte de jonge Oostendenaar Geert Bruloot een tussenstop in Antwerpen: “De stad sprak me meteen aan. Ik besloot er te gaan wonen en begon als afwasser in een restaurant. Toen ik Eddy (Michiels, Bruloots parter, red.) leerde kennen, openden we een schoenwinkel in de Nieuwe Gaanderij, dat is nu 34 jaar geleden. Eens we dat pand ontgroeid waren, verhuisden we met Coccodrillo naar de Schuttershofstraat, maar de laatste jaren vonden we die buurt te commercieel worden, de huurprijzen gingen omhoog, ze trok een andere soort winkels aan. Anderzijds was het concept van de schoenenwinkel verouderd: een klein winkeltje met vast meubilair waar je in begin van het seizoen de schoenen binnenkrijgt en ze op het einde afprijst. Ik voelde meer voor een lege ruimte waar het meubilair verplaatsbaar is en je events kunt organiseren. Twee jaar lang namen we elke locatie in Antwerpen onder de loep. Ik voelde dat er wat beweegt richting Sint-Jorispoort en dat de Arenbergstraat een enorm potentieel heeft: ze loopt naar het Theaterplein, paalt aan de bestaande winkelbuurt maar is zelf nog niet ontwikkeld.” 

Schoenwinkel Coccodrillo, Arenbergstraat 2

Eten in de mooiste winkel

Verso. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert:Verso blijft voor mij een van de mooiste winkels in Noord-Europa, in dat oude bankgebouw. Het Verso Café wordt schitterend uitgebaat. Je kunt er ook uitstekend eten, gaande van meer gesofisticeerde exotische dingen tot gewoon garnaalkroketten – ze zijn heerlijk – en er hangt een goeie sfeer.”

Eten bij Verso Café, Lange Gasthuisstraat 9-11

Oerklassiek zoals het hoort

Ciro's. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “Ciro’s werd opgericht door Rode Duivel De Herdt in 1962, en het interieur bleef onaangeroerd, de lampenkappen hangen nog steeds scheef. De keuken (oerklassiek Frans) die in 2009 werd overgenomen, is sindsdien nog verbeterd. Naast de service en de keuken vind ik het uiteenlopende publiek fantastisch: je kunt er net zo goed naast een minister als naast Luc Tuymans zitten, naast jonge mensen of ouderen...”

Restaurant Ciro’s, Amerikalei 6

Havengevoel

Geert: “In de Sint-Paulusbuurt kun je nog steeds de aanwezigheid van de haven voelen. Zeker in de Nosestraat, waar de ingang is van de Sint-Pauluskerk. Er bestaat een leuk verhaal over de kerk. Tijdens de grote brand van 1965 hebben de omwonenden – prostituees – de grote kunstwerken en het meubilair van die kerk, hún kerk, gered.”

Verkennen: Sint-Paulusbuurt

Voor meat lovers

Slagerij Vermeulen. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “De laatste tijd zijn er enkele trendy slagerijen opengegaan, maar de beste blijft Slagerij Vermeulen in de Criée, de overdekte markt vlakbij Antwerpen-Centraal. Ze weten wat ze verkopen, alles wordt uitgelegd. Je hebt enorm veel keuze. Je kunt er pré-salé lam vinden, niets is voorgesneden en alles is heel correct. Ik vind ze dé grote specialisten in vlees voor vleesliefhebbers.”

Slagerij Vermeulen, Van Schoonhovenstraat 21-23

Museum op wereldniveau

Momu. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “Je kunt me een beetje partijdig vinden omdat ik er zelf bij betrokken ben maar ik wil er graag op wijzen dat het Momu een museum is op wereldniveau dat met bijzonder weinig middelen moet gerund worden. Ik ben altijd verbaasd over welk niveau Kaat (Debo, directeur Momu, red.) haalt met die middelen en een klein team, hier in België.”

Momu, Nationalestraat 28

Over ’t water

Uitzicht op Linkeroever. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “Via de voetgangerstunnel en de houten roltrap kom je uit op Linkeroever, de meest magische plek van Antwerpen. Ik sleep er iedereen mee naartoe die Antwerpen niet kent. Als je daar langs de rivier wandelt, heb je een ongelooflijk uitzicht op de stad. Je merkt ook dat Antwerpen altijd een halve stad is geweest – tot in de jaren 50 was er bijna geen bebouwing op Linkeroever.”

Verkennen: Linkeroever

Jong volk

Theaterplein. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “We waren allemaal nogal kritisch toen het oude monument werd afgebroken en er een overdekte markt op het Theaterplein zou komen. De markt is niet echt mooi maar trekt veel jonge mensen aan. Studenten eten er ’s middags hun boterhammen op, skaters trekken ernaartoe vanuit Sint-Niklaas en Mechelen. Aan de andere kant van het plein zit een mooi parkje. Ik vind het eigenlijk het nieuwe marktplein van Antwerpen.”

Verkennen: Theaterplein, Oudevaartplaats

Dineren in een muze

Euterpia. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “Het gebouw uit 1906 van de architect Bascourt in een zijstraat van de Cogels Osylei werd genoemd naar de muze van de muziek, Euterpia. De tuin, het interieur, en de sfeer (vooral op zondagavond) maken het restaurant geweldig. Maar ik ben hier ook weer dol op het gemengde publiek. Patti Smith gaat er eten, Keith Haring kwam er, je vindt er kunstenaars, politici, gewone mensen...”

Eten bij Euterpia, Generaal Capiaumontstraat 2

Knusse kunst

Geert: “Ronny Van de Velde nam een oude pettenwinkel over om er intimistische tentoonstellingen te houden. Galerij Rossaert is een mooi voorbeeld van hoe een oude, kleine handelszaak een nieuwe functie kan krijgen zonder verloren te gaan. Bovendien vind ik het programma heel interessant, Ronny volgt geen trends maar zijn eigen lijn.”

Galerij Rossaert, Nosestraat 7

Minishop voor mannen

Vier. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “Miniwinkeltje Vier mixt streetwear met high fashion voor mannen. Voor volgend seizoen hebben ze een kleine selectie Prada, Versace, Calvin Klein en Dries Van Noten. Ik zie dat jonge mensen daar wel geïnteresseerd in zijn. Prijzen blijven wel een issue. Voor zowel high fashion als streetwear is dit een interessant experiment, ik hoop dat het lukt.”

Shoppen bij Vier, Kammenstraat 66

Met vlag en wimpel

Stadhuis. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “De Grote Markt is een beetje doods, op de horeca na. Vroeger gingen we er nog uit, da’s nu verleden tijd. Maar als het Stadhuis bevlagd is, en dat gebeurt vaak, dan doet mij dat iets. Het is dan bijna een conceptueel kunstwerk met al die vlaggen.”

Bevlagd Stadhuis, Grote Markt

Zoete bedevaart

Del Rey. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert:Patisserie Del Rey in de stationsbuurt schijnt wereldberoemd te zijn, Japanners komen er op bedevaart, maar wat ik vooral apprecieer is de korte periode waarin ze hun chocolade zeevruchten maken. Je vindt ze nergens anders beter.”

Patisserie Del Rey, Appelmanstraat 5

Nieuwe vibe

Sint-Jorispoort. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “De winkels in Sint-Jorispoort stonden lange tijd leeg maar de laatste tijd is er een nieuwe dynamiek ontstaan. Er is de vegetarische snackbar de Carotterie. Of sushibar Ko’Uzi, kaaswinkel De Smaakmakers, juwelenwinkel Ruys en patisserie Konditorei.”

Verkennen: Sint-Jorispoort

Goddelijk brood en méér

Domestic. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: “De nieuwe bakkerij van Julien Burlat zit in een prachtig gebouw. Het bouwt voort op wat hij in z’n bakkerij in Zurenborg doet, namelijk het promoten van hoogstaande artisanale producten. Achterin bij Domestic kun je ook heerlijke sandwiches, soepen en salades eten, er is fantastische wijn, hij verkoopt er ook kaas en charcuterie.”

Bakkerij Domestic, Lange Gasthuisstraat 5

Jurkje passen, dj checken...

Fish & Chips. Beeld Karmen Ayvazyan

Geert: Fish & Chips is verhuisd naar het pand tegenover het Modepaleis. Ze bieden een mooie mengeling van mode met presentaties, dj’s... Dit is het concept van morgen waarbij de winkels meer curated zijn in plaats van altijd hetzelfde vaste stramien te blijven volgen.”

Shoppen bij Fish & Chips, Kammenstraat 18

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234