Maandag 05/12/2022

Zalf dicht geen gaten

Het schijnt dat lastenverlagingen het hele land ten goede komen. Want wie netto meer overhoudt op het eind van de maand, geeft ook meer uit. En al dat gewinkel smeert de economie. En dus zijn die lastenverlagingen à la limite ook goed voor wie geen twee auto's voor de deur heeft staan.

Zou het? "De overheid richt zich naar de grootste gemene deler, 'de mensen', de brede middenklasse", zei Bart Demyttenaere, auteur van In vrije val. Armoede in België, hier onlangs. Volgens Demyttenaere zijn er in België veel meer armen dan het officiële cijfer, 7 procent, laat vermoeden. Armenorganisaties hebben het over zo'n 1,3 miljoen Belgen. Hoeveel het er ook zijn, wie het met 8 euro per week moet rooien heeft weinig aan lagere belastingen en volle winkelstraten. En evenmin aan medelijden.

Ach, het was weer eens Kerstmis. Koning en kardinaal vroegen zeer terecht uw en mijn aandacht voor de kwetsbaarsten van de samenleving. De koning nam het op voor mensen met een handicap, een groep die sneller in de armoede duikelt dan "de grootste gemene deler". En de kardinaal had het over de vereenzaming in onze samenleving. Hij maant ons aan om wat minder hard te werken, zodat we voor onze directe naasten meer mens kunnen zijn.

Dat is allemaal mooi. Er kan niet genoeg mededogen en medemenselijkheid zijn. En zoals verder in deze krant staat, blijkt dat we daar in Vlaanderen geen teveel aan hebben. Integendeel, de samenleving 'verhardt'. Maar vrome wensen en meer caritas zullen het verschil niet maken. Gezalf dicht geen gaten. Het doet bovendien de apolitieken in vrede leven.

De koning prees "de moed, het optimisme, ja zelfs de blijheid" die gehandicapten uitstralen. Dat klonk net niet als een aaitje over de bol voor de gehandicapten die de afgelopen weken herhaaldelijk op de deur van de Vlaamse regering hebben moeten bonken om het geld te krijgen dat hen beloofd was. Wat mensen met een handicap nodig hebben, is een meer structurele oplossing om ondanks hun handicap een zo 'normaal' mogelijk zelfstandig leven te kunnen leiden. Emancipatie, kortom. Altijd een verhaal van structuren is dat. En als mensen keihard werken en daardoor in hun directe omgeving 'verharden', heeft dat niet alleen te maken met eigen 'zwakte'. Het is niet altijd of zeker niet alleen omdat ze blind ambities zouden najagen, wel omdat de druk zo hoog ligt in het huidige economische bestel.

Alweer iets structureels. Zoals met de vluchtelingen die van de kardinaal niet binnen mochten in de kerk van Zeebrugge. Omdat het geen "kerkasiel" was, maar "een bezetting". En omdat het onwettelijk was. Dura lex, sed lex.

En wat die armoede betreft, nog één structureel detail: meer en meer ziekenhuizen vragen tegenwoordig een voorschot van de patiënt vooraleer ze hem of haar opnemen. Dat is niet omdat het verplegend personeel harteloos is, wel omdat de ziekenhuizen worstelen met financiële putten. Het Centrum voor gelijkheid van kansen noemde die evolutie "een van de grote drempels voor een goede gezondheidszorg voor kansarmen".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234