Zondag 25/09/2022
null

Analyse

Zal ons onderwijs beter worden onder Jambon I?

Beeld BELGA

De centrale boodschap voor onderwijs is dat de lat weer omhoog moet. Een echte hervorming blijft weliswaar uit, al zijn er wel enkele gerichte maatregelen.

Pieter Gordts

“Alles begint bij excellent onderwijs.” Met die boodschap zette toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) onderwijs centraal in het nieuwe regeerakkoord. Dat er veel aandacht zou zijn voor onderwijs, stond in de sterren geschreven nadat het thema de verkiezingen had beheerst. Meteen is ook de toon gezet: de kwaliteit van ons onderwijs komt steeds meer in het gedrang. Om die kwaliteit op te krikken komen er enkele gerichte maatregelen. Van een hervorming wil de nieuwe Vlaamse regering niet weten. Vooral N-VA beukte de voorbije jaren in op elke grote hervorming in de leraarskamer.

Zowat de opvallendste ingreep zijn de gestandaardiseerde net- en koepeloverschrijdende proeven. Dat is geen centraal eindexamen, maar een vorm van testen waarvan de spelregels door de overheid worden bepaald. Het is aan de volgende minister van Onderwijs om te bepalen hoe die worden opgesteld. Een andere opvallende maatregel is de tabel met alle mogelijke studierichtingen voor het secundair. “We waken erover dat het huidige aanbod van onderwijsvormen (aso, tso, kso en bso) met de finaliteiten gegarandeerd blijft en er geen brede eerste graad wordt uitgerold”, staat in regeerakkoord. Al is dat laatste een maatregel voor de bühne: een echte brede eerste graad was nu al niet mogelijk, al stellen scholen dat soms wel zo voor.

Hetzelfde geldt voor de afschaffing van het M-decreet. In werkelijkheid gaat het om een bijsturing van dat decreet naar een begeleidingsdecreet – die term komt rechtstreeks uit de CD&V-programma’s.

Soep niet zo heet gegeten

Opvallend is dat de koepels en netten nauwelijks voorkomen in de tekst. De Vlaamse regering kijkt nadrukkelijk niet in hun richting voor mogelijke oplossingen. “Mensen en middelen zijn bedoeld voor onze kinderen en scholen, eerder dan voor overkoepelende structuren”, klinkt het in lijn met eerdere kritiek van de N-VA op vooral Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Maar wat dat betreft lijkt de soep niet zo heet te worden gegeten als ze werd opgediend. Op voorhand werd een massale aanval op de koepels gevreesd. Die blijft voorlopig uit, al is het wat dat betreft nog uitkijken naar die maatregelen waarvan iedereen verwacht dat ze in de langere tekst van 300 bladzijden zullen staan, zoals een hervorming van de pedagogische begeleidingsdiensten van de koepels. Hetzelfde geldt voor de verdere uitwerking van de gestandaardiseerde proeven.

Studie sneller afronden

Hét onderwijsthema van de afgelopen maanden, het lerarentekort, konden Jambon en co. niet negeren. Er wordt geld vrijgemaakt zodat zij-instromers, mensen die eerst een ander beroep uitoefenden, hun anciënniteit deels kunnen meenemen. Ook belooft de regering stevig te investeren in nieuwe schoolgebouwen om voldoende plekjes op school te voorzien, vooral dan in de steden.

In het hoger onderwijs grijpt de Vlaamse regering flink in. De overheid wil studenten aanmanen om hun studie sneller af te ronden. Dat begint bij niet-bindende oriënteringsproeven om 18-jarigen te helpen bij het maken van een studiekeuze. Eenmaal die keuze is gemaakt, moeten eerstejaarsstudenten slagen voor minstens de helft van de studiepunten om te mogen beginnen aan het tweede jaar. Al zijn er uitzonderingen mogelijk.

Ten slotte komt er ook een harde(re) knip tussen bachelor en master. Pas als studenten geslaagd zijn voor alle vakken in de bachelor mogen ze aan hun master beginnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234