Zaterdag 08/08/2020

#Hillary2016

Zal Hillary het als oma wél redden?

Beeld AFP

Maureen Dowd is columniste bij The New York Times.

Toen mijn broer Michael bode bij de Senaat was, bezorgde hij de post bij John F. Kennedy en Richard Nixon, die tegenover elkaar in dezelfde gang hun werkkamer hadden. Hij wist nog dat Kennedy nooit opkeek of op zijn aanwezigheid reageerde, maar dat Nixon hem met een brede lach begroette. "Ha, Mike", zei hij dan. "Hoe gaat het thuis?"

Het had iets contra-intuïtiefs, vooral omdat mijn vader, politie-inspecteur in Washington en belast met de beveiliging van de Senaat, een enorme Kennedy-fan was. Maar na enig gepeins ben ik uiteindelijk tot de slotsom gekomen dat JFK het soort magnetisme had dat grote menigten kon betoveren, zodat hij dit niet aan postjongens hoefde te verspillen. Nixon daarentegen miste een grootschalig magnetisme en moest dus hard werken om mensen één voor één voor zich te winnen - zelfs postjongens.

Hillary Clinton heeft altijd geprobeerd te lijken op de Democratische president met wie zij in het Witte Huis woonde, om uit te vissen hoe zijn magie werkt. "Ik heb nooit beseft hoe goed Bill wel was, tot ik hem probeerde na te doen", zei ze tegen haar adviseur Harold Ickes. Maar uiteindelijk wordt ze vergeleken met de Republikeinse president naar wie ze als jonge juriste onderzoek deed ten tijde van Watergate.

Haar achterdocht, geheimzinnigheid, schandalen en de verdwijntruc met e-mails uit haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken hebben een lawine van vergelijkingen met Nixon opgeroepen. Pat Buchanan, oud-adviseur van Nixon, zei laatst plompverloren: "Ze doet me aan Nixon denken."

Nu Hillary eindelijk toegeeft wat logisch is - ze wil president worden - zal ze de aanpak van Nixon kiezen en proberen in de vroege staten voor 2016 mensen één voor één voor zich te winnen, in het besef dat ze niet de grootscheepse aantrekkingskracht van Bill Clinton of van Barack Obama kan evenaren. Het team van Hillary wil simpele bijeenkomsten, waar zij zich tussen kiezers van vlees en bloed kan mengen. "Volgens mij is het belangrijk, en volgens Hillary ook, dat ze op pad gaat alsof ze nog nooit aan een verkiezing heeft meegedaan en een band met de kiezers opbouwt", zegt Bill Clinton.

De Democratische strategen en adviseurs zeggen dat 'de kalme, kleine strategie' inspeelt op haar sterke punten, 'want zo kan ze de kiezers ontmoeten in een intieme omgeving waarin haar humor, bescheidenheid en politiek vakmanschap tot hun recht kunnen komen'.

President Obama heeft gezegd: "Als ze zichzelf blijft, dan weet ik zeker dat ze het geweldig zal doen." Maar welk 'zelf' is dat?

Maureen Dowd.Beeld rv

Alles-of-niets-verbouwing

In plaats van de kille rolvaste dossiervreter uit 2008 wil Hillary een warme, spontane, vechtlustige strijder voor de gemiddelde Amerikaan zijn. Geen vrouw die campagne voert zoals een man, zoals in 2008, maar juist iemand die het publiek wil beroeren met het idee dat ze de eerste vrouwelijke president zal worden. Niet iemand die de pers hooghartig wegwuift, zoals in 2008, maar een vrouw die probeert aardig te zijn.

Het is een alles-of-niets-verbouwing, zoiets als een nieuwe roestvrijstalen keuken in een huis dat maar niet te verkopen is.
In 1992 schreven de strategen van Clinton een memo bedoeld om Hillary in de sceptische publieke opinie als een warme, liefdevolle moeder neer te zetten. Ze stelden zelfs een evenement voor waarbij Bill en Chelsea Hillary op Moederdag zouden verrassen.

Nu, na 25 jaar op het nationale podium, bedient Hillary nog altijd de resetknop van haar imago, ditmaal om zichzelf als warme, liefdevolle oma neer te zetten.

Aan de vooravond van haar campagne voegde ze een geactualiseerde epiloog toe aan het banale tweede deel van haar memoires, 'Hard Choices', waarin ze haar rol als grootmoeder beklemtoont. "Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat onze toekomst in de 21ste eeuw afhangt van ons vermogen om ervoor te zorgen dat een kind dat wordt geboren in de heuvels van de Appalachen of de Mississippi-delta of het dal van de Rio Grande, met dezelfde kans op succes opgroeit als Charlotte", schreef ze met een verwijzing naar haar kleindochter.

Dit was bedoeld als weerwoord tegen critici die zeggen dat zij te dicht bij Wall Street staat en te gretig giften van Arabische autocraten aanneemt om oprecht de strijd tegen inkomensongelijkheid aan te binden.

Maar als Hillary die kinderen echt wil helpen, dan moet ze hen misschien iets geven van de opzichtige en obscene 2,5 miljard dollar die ze van plan is uit te geven om ons zover te krijgen dat we van haar onze oma maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234