Zaterdag 04/02/2023

Blik op BelgiëWildbreien

Zachte rebellie in Gent, die de bomen geen kwaad doet

 Wildbreier Kathleen Van Steenkiste. Beeld RV
Wildbreier Kathleen Van Steenkiste.Beeld RV

Yarn bombing, guerrilla knitting of gewoon wildbreien: zo’n tien jaar geleden zagen we het plots overal. Wildbreien is een vorm van streetart waarbij bomen worden ingepakt met kleurrijk gebreide of gehaakte strookjes wol.

Sophie Pycke

Elke wildbreier laat een tag achter in het straatbeeld, net zoals graffitikunstenaars dat doen. Volgens sommigen is yarn bombing dan ook een vorm van feminisme. De traditioneel vrouwelijke breikunst neemt immers publieke ruimte in en wordt deel van de in oorsprong door mannen gedomineerde graffitikunst.

In Gent zijn er sinds kort weer wildbreiers aan het werk. Ze doen het niet per se vanuit feministische overwegingen, maar vooral om aandacht te vragen voor een nieuw rust- en verwijlplekje: het Visserijpark dat gekneld zit tussen de Schelde en de Visserijvaart. Het park staat nog niet echt op de kaart, zelfs veel Gentenaars kunnen het niet lokaliseren. Maar daar wil het vrijzinnig humanistische huisvandeMens verandering in brengen.

“Onze vrijwilligerswerking is er eigenlijk twee jaar geleden al mee gestart tijdens de eerste lockdown”, vertelt Kathleen Van Steenkiste, vrijzinnig humanistisch consulent. “We konden toen geen activiteiten organiseren, maar wilden de band met onze vrijwilligers niet verliezen. We zijn toen gaan wildbreien in de binnentuinen van woon-zorgcentra in Gent, als bedanking voor de inzet van het personeel en om de bewoners een hart onder riem te steken.”

Pas sinds deze maand nemen de breiers ook de publieke ruimte in, zonder daarvoor toestemming te vragen. “Dat was best wel spannend. Toen we de doeken ophingen, reed er net een auto van een stadsdienst voorbij. Ik dacht dat we meteen konden opkramen, maar ze kwamen ons alleen maar even begroeten. Tenslotte is dit een tijdelijke, positieve vorm van rebellie die de bomen geen kwaad doet.”

Troostplaats

De zachte streetart moet het Visserijparkje onder de aandacht brengen. Het onbekende plekje groen vlakbij het Keizerpark is op initiatief van huisvandeMens een troost- en verwijlplaats geworden. Een slingerend pad van gerecupereerde boordstenen bakent het grasveld af waar oude treurwilgen bescherming bieden tegen de zon. Een interactief waterorgel bootst dan weer het ‘rommelend water’ na dat de achttiende-eeuwse windmolens maakten op de kanaaltjes die de Achtervisserij en de Visserijvaart met elkaar verbonden.

Terwijl we naar het gedicht kijken dat sinds de opening al een tag kreeg van echte graffitiliefhebbers, staart een man naar het water in één van de betonnen stoeltjes onder de bomen. “We hopen dat iedereen deze plek vindt en omarmt. Iedereen kan hier ‘verwijlen’, ongeacht levensbeschouwing of religie”, vertelt Kathleen. “Het is de perfecte plek om tot rust te komen of te denken aan wie je mist. In het Keizerspark komen veel gezinnen met kinderen en kan het best druk worden. In het Citadelpark zitten dan weer vooral studenten. Maar hier, tussen die twee stroken water, is het ook mooi.”

Vlaanderen telt 32 huizenvandeMens. In Gent bestaat de organisatie al sinds 1985, toen nog als centrum voor morele dienstverlening. Wie het nodig heeft, vindt hier morele bijstand, spirituele zorg of info over patiëntenrechten. “Wie in de knoop zit, het leven niet meer zinvol vindt of geen blijf weet met rouwgevoelens kan bij ons terecht. Die boodschap willen we nog kenbaarder maken.”

De komende tijd zal u dus allicht wel meer breiwerk zien in het straatbeeld. De vrijwilligers omwikkelen geen straatmeubilair of verkeersborden, maar kleine ingrepen in het stadsweefsel kunnen evengoed een impact hebben. “Ik heb het tijdens de examens altijd moeilijk om rustmomenten te vinden en mijn hoofd leeg te maken”, vertelt Silke, die net een blokpauze neemt. “Hier aan het water lukt dat wel. Ik woon al een paar jaren in Gent, maar heb het parkje deze week pas echt ontdekt. Ergens hoop ik dat het altijd wat onder de radar zal blijven (lacht).”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234