Woensdag 28/07/2021

Zacht racisme valt niet te dulden

In juni 2011 verscheen in DeZwinkrant onder de rubriek 'Schuinschrift' een column over Joden. Na juridisch onderzoek oordeelde het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding dat de tekst geen inbreuk betekende op de negationismewet en de antiracismewet. Het kwam het Centrum op felle kritiek te staan, zowel vanuit de Joodse gemeenschap als vanuit de politiek. Maar nu vindt ook Johan Leman de reactie te zwak.

In De Zwinkrant stond het zo: "Mannen met pijpenkrullen, rare schortjes en zware hoeden, vrouwen met pruiken en lange kousen, de hele wereld behoort hen toe. Uit de weg gaan? Ho maar, wij zijn het uitverkoren volk, mijnheer."

Is deze passage strafbaar in termen van de racismewet? Als het hiermee zou ophouden, wellicht niet.

Maar in de column staat nog meer: "Zijn die Joden immers niet het uitverkoren volk? En zegden die Ariërs toevallig niet krek hetzelfde? Smousen en nazi's, één pot nat. Übermenschen, het zal wat."

Welnu, met deze passage erbij, denk ik dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) wel degelijk naar de rechter moet stappen, minstens om de tekst voor te leggen. Deze passage is mijns inziens de druppel die de emmer van de vrije meningsuiting laat overlopen.

Bij dit soort delicate onderwerpen denk ik dat men geen 'zacht racisme' mag dulden, toch niet als men bij wet een mandaat heeft om racisme te bestrijden. Het risico bestaat immers dat geleidelijk aan dit zogenaamde zachte racisme zijn gif kan verspreiden. Je moet als CGKR een duidelijke maatschappelijke pijler willen zijn en bereid zijn om de prijs te betalen die inherent is aan je opdracht. Want laat het duidelijk zijn: niet iedereen die het CGKR nu aanvalt voor laksheid in deze kwestie, zal het CGKR toejuichen als het consequent voor iets soortgelijks optreedt bij andere gemeenschappen.

Als het waar is dat het CGKR aanvankelijk gereageerd heeft met "Wij begrijpen dat het geenszins de bedoeling was en is om de Joodse gemeenschap te schofferen", dan is die reactie naar mijn mening te zwak. Men had als CGKR minstens met een klacht kunnen dreigen als er geen verontschudigingen kwamen. Zelf had ik in dit concrete geval van die tekst uit de Zwinkrant zelfs ondubbelzinnig geadviseerd om als CGKR al onmiddellijk een klacht met burgerlijke-partijstelling in te dienen. Principieel, gelet op de extreem gevoelige materie en de historische connotaties. Vergeet niet: het feit dat je als CGKR een klacht indient met burgerlijke-partijstelling betekent nog niet dat de betrokkene veroordeeld is, maar dat je als CGKR niet bereid bent om er licht over heen te stappen. Doe je dat niet, dan riskeer je het signaal te geven dat je zoiets niet belangrijk vindt.

Detail

Ik ben vrij zeker dat het niet de bedoeling is van het CGKR om antisemitisme als een detail af te doen, maar bij uitblijven van een krachtige reactie kan het jammer genoeg zo gepercipieerd worden. Zoiets wordt dus beter recht getrokken. Maar goed, het is aan het CGKR om na te denken over de te volgen lijn. Ik zal geen schoonmoeder spelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234