Zondag 31/05/2020

Zaak Syrisch gezin: patstelling compleet

De rechter heeft staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) gelijk gegeven. Ons land moet geen dwangsom betalen aan een gezin uit het Syrische Aleppo dat recht heeft op een Belgisch visum, maar dat van Francken niet krijgt. Intussen blijven een aantal vragen onbeantwoord.

1 Is de dwangsom definitief van de baan?

Het antwoord is 'nee'. De dwangsom is er gekomen nadat de advocaten van het Syrische gezin naar de rechtbank van eerste aanleg waren getrokken. Die legde ons land een boete van 4.000 euro per dag uitstel op. Francken tekende verzet aan en kreeg maandag gelijk van dezelfde rechtbank. Die oordeelde dat ze eigenlijk niet bevoegd is om een oordeel uit te spreken over het afleveren van een visum en bijgevolg dus ook niet om hier een dwangsom voor op te leggen. De Syrische familie moet nu opdraaien voor de procedurekosten.

Staatssecretaris Francken is heel tevreden met de uitspraak, maar hij mag nog niet te vroeg juichen. De advocaten van de familie gaan in beroep tegen het laatste vonnis. Volgens hen houdt dit totaal geen steek. Volgens advocate Mieke Van den Broeck van Progress Lawyers Network krijgen ministers en staatssecretarissen zo een vrijgeleide om beslissingen naast zich neer te leggen en de scheiding der machten niet langer te respecteren.

Het beroep wordt volgende week ingeleid. Een uitspraak komt er allicht pas enkele weken later.

2 Krijgt het Syrische gezin een visum voor ons land?

Het gezin probeert via een humanitair visum naar ons land te komen. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) heeft de familie daar recht op, maar zoals gezegd weigert Francken dit te bekrachtigen. Een dwangsom van in totaal meer dan 50.000 euro moet Francken - voorlopig - niet meer betalen.

Maar wat gebeurt er met de kern van zaak: het visum zelf? Volgens de advocaten van het gezin moet dat er nog altijd komen. Hun redenering is: met of zonder dwangsom heeft de familie nog altijd het recht om naar België te komen. Maar omgekeerd blijft ook Francken bij zijn punt. Volgens hem kan hij het visum met recht en reden weigeren.

Francken heeft daarom een rechtszaak aangespannen tegen het oordeel van de RVV. Het is aan de Raad van State, het hoogste administratieve rechtscollege in ons land, om nu te controleren of de RVV juist heeft gehandeld. Op de uitspraak van de Raad van State is het sowieso nog even wachten. In het beste geval een aantal maanden. In het slechtste geval een jaar. Zolang komt er allicht geen beweging in het dossier van de Syrische gezin.

De vluchtelingen hebben elk drukkingsmiddel verloren nu de dwangsom is opgeheven. Francken kan bijgevolg het visum blijven weigeren, zonder dat de stok achter de deur - financiële boetes - kan worden gebruikt. En zelfs als de dwangsommen weer worden ingesteld, dan nog kan de staatssecretaris er opnieuw voor kiezen om die te negeren, in afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State over het visum zelf.

Kort samengevat: het dossier van de Syrische familie is ondertussen zo'n juridische warboel geworden dat een snelle toekenning van het visum uitgesloten lijkt. De patstelling is compleet.

3 Is er een uitweg uit deze impasse?

De advocaten van het Syrische gezin roepen premier Charles Michel (MR) op om in te grijpen. Hij moet het dossier in handen nemen om een einde te maken aan deze onmenselijke en illegale situatie, luidt hun oordeel.

De advocaten hameren op het feit dat het hier om een gezin gaat met twee kinderen van vijf en acht jaar dat zich in het hart van de oorlog bevindt. Hun thuisstad Aleppo wordt momenteel belegerd door het regeringsleger.

Maar de premier reageert voorlopig niet op de oproep. De kans lijkt erg klein dat Michel dit dossier naar zich toe zal trekken. Michel is geen premier die zijn collega's met ijzeren hand regeert. Bovendien zou het slecht vallen bij N-VA, de grootste partij in zijn coalitie, als hij hun 'chouchou' Francken terugfluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234