Zondag 20/10/2019

Reconstructie

Zaak-Scifo: het B-H-V van de voetbalbond

Vandaag weet Enzo Scifo of hij aan de slag mag gaan als bondscoach van de Belgische beloften. Beeld BELGA

Vandaag komt Marc Wilmots bij de raad van bestuur een pleidooi houden voor de aanstelling van Enzo Scifo als coach van de nationale beloften. Al acht maanden pusht de bondscoach die kandidatuur en al even lang staat de voetbalbond op de rem. De werkelijke inzet: macht.

16 - 17 januari: Scifo aangekondigd als coach U17 en U18
De eerste berichten over de intrede van Enzo Scifo als jeugdcoach bij de voetbalbond dateren van midden januari. Scifo is door Wilmots zelf gevraagd om coach te worden van de U17 en U18. "Daarnaast moet ik de verbindingspion worden tussen het A-elftal en de jeugdploegen", verklaart de ex-Rode Duivel enthousiast. "Over de financiële voorwaarden moeten we nog onderhandelen, maar dat zijn details."

Wanneer één week later de interne audit een bom legt onder de voetbalbond en de stoel van CEO Steven Martens wankelt, blijken die details iets groter dan gedacht.

24 februari: aanstelling wordt machtsstrijd
"Jullie weten dat ik Scifo wil als coach van de U17 en U18, maar zijn aanstelling ligt een beetje politiek." In een interview geeft Wilmots voor het eerst toe dat het dossier rond Scifo een machtsspel dreigt te worden. Onder CEO Steven Martens kreeg de bondscoach vrij spel, maar nu die opgestapt is, ziet een aantal leden van de raad van bestuur zijn kans om de vleugels van Wilmots te knippen. Scifo wordt vanaf dan een symbooldossier.

Op 10 maart wordt gemeldt dat de aanstelling van Scifo on hold is gezet tot juni. Als reden wordt een financiële besparing aangehaald, maar de Raad van Bestuur vindt het vooral niet kunnen dat Wilmots 'solo slim' speelt. Bovendien rijzen er dan al vragen over Scifo's gebrekkige Nederlands.

Bondscoach Marc Wilmots. Beeld PHOTO_NEWS

13 mei: Wilmots klinkt pessimistisch
Marc Wilmots lijkt zich midden mei neer te leggen bij het feit dat hij Scifo niet bij de bond geparkeerd zal krijgen. "Misschien komt het niet meer van", zucht hij in de Franstalige kranten. Een dag later duwt CEO ad interim Gérard Linard de bondscoach nog wat dieper. "Financieel is dat niet haalbaar."

23 mei: Walem gooit reddingsboei
Wanneer Johan Walem zijn ontslag indient als beloftecoach bij de nationale ploeg gaan Wilmots zijn ogen blinken. Niet alleen omdat de bondscoach in onmin leeft met Walem, ook omdat de weg voor Scifo plots openligt. Er komt budget vrij en een beloftecoach moet sowieso vervangen worden.

Achter de schermen neemt Wilmots de zaak op met CEO Linard en voorzitter François De Keersmaecker. Hij passeert zo de raad van bestuur, waar men ervan uitgaat dat er een normale selectieprocedure zal volgen voor de opvolger van Walem. Gert Verheyen wordt in de wandelgangen naar voor geschoven als topkandidaat.

Johan Walem. Beeld BELGA

26 - 30 juni: Wilmots overspeelt zijn hand
In al zijn enthousiasme overspeelt Wilmots zijn hand door samen met Linard en De Keersmaecker de aanstelling van Scifo als beloftecoach te bedisselen. Wanneer dat nieuws naar buiten komt, schrikken de leden van de raad van bestuur. Op de dag van de voorzitters- verkiezingen confronteren ze Linard en De Keersmaecker met de informatie, maar allebei doen ze alsof hun neus bloedt.

Wanneer twee dagen later Pro League- directeur Pierre François een mail krijgt met de vraag of hij mee het contract van Scifo kan komen onderhandelen, blijkt dat de CEO en de voorzitter gelogen hebben. Een verbolgen raad van bestuur voelt zich gepasseerd en staat bruusk op de rem. De aanstelling wordt geblokkeerd en Wilmots moet op 4 augustus, vandaag dus, de raad van bestuur komen overtuigen van Scifo's kwaliteiten.

4 augustus: Scifo definitief aangesteld of geweigerd?
Voor Wilmots is de vergadering deze middag een kaakslag en een teken dat zijn macht binnen de bond ingeperkt is sinds het vertrek van CEO Steven Martens. Toch is de kans niet gering dat hij na acht maanden eindelijk zijn slag zal kunnen binnenhalen. Wilmots heeft flink gelobbyd en rekent op zijn overtuigingskracht. Al blijven bepaalde leden van de bestuursraad pleiten voor een normale, objectieve selectieprocedure met verschillende kandidaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234