Zaterdag 18/09/2021

Zaak-Raes is een mijnenveld voor het Vlaams Blok

Analyse

Brussel

Van onze medewerker

Marc Spruyt

Met de radicale ingreep hoopt het Blok de zaak-Raes en al de negatieve publiciteit voor de partij zo snel mogelijk uit de media te krijgen. Het Antwerpse Blok-kopstuk Philip Dewinter liet de voorbije dagen via verschillende media verstaan dat het ontslag van Raes als nationaal ondervoorzitter voor hem niet volstond als boetedoening voor de uitspraken waarin Raes de holocaust in twijfel had getrokken. Namens de Antwerpse partij-afdeling (de grootste binnen het Blok) zou Dewinter gisteren hard op de tafel kloppen tijdens het nationaal partijbestuur en bijkomende sancties eisen, tot en met het ontslag van Raes als lid van de partij.

Dewinters stoere taal kwam erg ongelegen voor de nationale Blok-top. Die streeft er immers naar de persaandacht voor de zaak-Raes zo snel mogelijk te laten uitdoven. Symptomatisch is dat voorzitter Frank Vanhecke weigert om vanavond in het VTM-programma Recht van Antwoord de degens te kruisen met een vertegenwoordiger van het Forum van Joodse Organisaties. Bovendien plaatste Dewinter zijn collega's in de nationale partijtop feitelijk met de rug tegen de muur. Dewinter maakte van zijn eis weliswaar geen breekpunt, maar hem niet volgen zou in de pers ongetwijfeld als een nederlaag voor de Antwerpse Blokker worden uitgelegd.

Dewinter hield met zijn eis vooral de Antwerpse partijbelangen voor ogen. De Blokker droomt er nog steeds van ooit burgemeester te worden van de Scheldestad en streeft daarom al een tijdje goede relaties na met de invloedrijke joodse gemeenschap. Raes' uitspraken over de holocaust, die voor veel beroering zorgden bij de joodse gemeenschap, kon Dewinter dan ook missen als kiespijn. Het is vooral onder joodse druk dat Dewinter verdere stappen tegen Raes begon te eisen. Begin vorige week vond Dewinter het ontslag van Raes als ondervoorzitter immers nog volstaan als sanctie. Pas onder druk van de felle reacties, onder meer vanuit joodse hoek, veranderde Dewinter enkele dagen later van standpunt. Via verschillende media liet hij toen verstaan dat de schroef nog wat mocht worden aangedraaid.

Door Raes uit alle publieke functies te ontzetten treft het Blok de op een na zwaarste sanctie. Raes ook nog eens als partijlid ontslaan, zou bijzonder onverteerbaar zijn geweest voor de radicale achterban van de partij, zoals de actiegroep Voorpost, waarbij Raes nog steeds een graag geziene gast is.

De zaak-Raes draait dan ook allang niet meer om één persoon, maar om de plaats die de partij nog wil toekennen aan de radicale waakhonden voor wie de zuiverheid van de leer belangrijker is dan een mogelijke deelname aan de macht. Onvermijdelijk rijt de zaak-Raes oude wonden open. In 1995 stootte het Blok de radicalen al eens zwaar tegen het hoofd toen het de wet op het negationisme goedkeurde. Vele militanten van het eerst uur reageerden toen ongerust en teleurgesteld. 'Dom en ondoordacht', noemde Were Di-voorzitter Bert van Boghout die goedkeuring toen. "Wie zich eenmaal laat chanteren, opent de poort voor een volgende gelegenheid. Ik betreur dat uit de grond van mijn hart en hoop dat dit in de toekomst op een of andere wijze zal rechtgezet worden door een of andere Vlaams Blok-volksvertegenwoordiger die, naar een vroeger woord van Karel Dillen, 'zijn geweten boven zijn mandaat' kan stellen." Van Boghout is het levende geweten van extreem-rechts, maar bovenal een generaal zonder troepen. Met meer dan de uitgave van het maandblad Dietsland-Europa houdt Were Di zich niet meer bezig.

Belangrijker was de afkeuring die ook de militantengroep Voorpost liet horen. In haar tijdschrift Revolte drukte de Voorpost-leiding een striemende brief af, gericht aan het partijbestuur. "De goedkeuring door het Vlaams Blok van de zogenaamde anti-negationisme-wet heeft ons verbaasd en ontgoocheld," luidde het scherp. "De poort staat nu wagenwijd open voor het invoeren van soortgelijke strafbepalingen die uiteindelijk moeten leiden tot het volledig criminaliseren van de nationalistische opinie. (...) Vandaag wordt het negationisme verboden, straks wordt elke discussie over het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens allicht wettelijk onmogelijk gemaakt. (...) Het is nog zeer de vraag of de vlucht naar voor, door deze voorstellen zelf goed te keuren, wel de meest gepaste strategie is. Een partij die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel voert, had elke medewerking aan deze komedie moeten weigeren."

Het was Roeland Raes die toen als oud-Voorpost-voorzitter en Blok-senator het Blok-gedrag kwam goedpraten. Nu het Blok Raes de laan uitstuurt, is het de vraag wie de radicalen in de toekomst in toom zal kunnen houden.

Affaire draait om de plaats die de partij nog wil toekennen aan de radicale waakhonden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234