Dinsdag 29/11/2022

Zaak-Feryn wakkert diversiteitsdebat aan

'Bedrijven die geen allochtonen, vrouwen of ouderen aanwerven, zijn gedoemd om te verdwijnen'

"Het is triest dat een werkgever solliciterende allochtonen weigert omdat zijn klanten zogezegd niet door hen bediend willen worden. Maar dankzij de zaak-Feryn is de discussie rond diversiteit weer aangewakkerd." Gwen Merckx (31) en Marleen Hellemans (35), twee vrouwelijke politiecommissarissen, vinden het dringend tijd om de voordelen van een gekleurde werkvloer in de verf zetten. "We zijn geen apostelen die bekeerlingen ronselen, maar we roepen vandaag iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen."

Een bedrijfsleider die net als Pascal Feryn van het Kapelse kantelpoortenbedrijf potentiële werknemers uit minderheidsgroepen weert, is gedoemd om ten onder te gaan. "Onze samenleving is zo divers dat je bedrijf kapotgaat als het geen afspiegeling van de maatschappij is. Een homogene groep is fijn, maar is op termijn niet functioneel." Dat stellen Merckx en Hellemans. Eind vorig jaar schreven de vrouwelijke opperflikken een boek over de Rijkdom aan verscheidenheid. Sindsdien geven ze op vraag van verantwoordelijk ondernemingspersoneel lezingen en workshops rond de vraag hoe te leren omgaan met collega's die 'anders' zijn.

Het antwoord: door je bedrijf van kop tot teen te bekijken door een 'diversiteitsbril'. Merckx: "Dat gebeurt stapsgewijs. We beginnen met eenvoudige dingen, zoals het analyseren van de pijnpunten van een bedrijf. Je kunt moeilijk iets doen aan de vertegenwoordiging van minderheidsgroepen als je er geen hebt. Vaak horen we dan 'Ja maar, mevrouw, we vinden geen allochtonen'. Dat is fout. Als je via de juiste kanalen minderheidsgroepen aanspreekt, vind je hen ook." Via theoretische kennis en een op maat gemaakt actieplan voor elke ondernemer worden leidinggevende personen aangemoedigd een heterogene groep rond zich te creëren.

Moeten werkgevers dan aan positieve discriminatie doen? "Nee", weerlegt Merckx. "We dwingen mensen niet om bepaalde personen aan te nemen. Ook van het idee om economische spelers quota op te leggen om een bepaald aantal gehandicapten, vrouwen of kleurlingen houden we niet. Quota stigmatiseren immers zekere groepen mensen. Nu, vroeger zijn er quota ingevoerd voor vrouwen bij de rijkswacht, en dat heeft enorm geholpen. Dus ze kunnen een goede start zijn, maar we pleiten liever voor streefcijfers."

Dat die streefcijfers nodig zijn, blijkt duidelijk uit de praktijk, aldus Merckx. Er is nog altijd sprake van reële discriminatie, niet alleen op de arbeidsmarkt, maar ook bij het verhuren van een woning of de toegang tot een etablissement. "We mogen ons daar niet bij neerleggen", zegt de commissaris. "Het diversiteitsproces is als een sneeuwbal: moeilijk om te vormen, maar eenmaal hij rond is, rolt hij als de beste." Het bewijs is volgens Merckx haar eigen politiezone Mechelen. Een op de vijf agenten is een vrouw en er zijn verschillende oudere en allochtone vertegenwoordigers van de arm der wet. "Het feit dat de agenten van bijvoorbeeld Noord-Afrikaanse afkomst dezelfde taal spreken als vele inwoners van Mechelen, is een sterk wapen. Maar ze moeten natuurlijk ook over de juiste kwalificaties beschikken."

Het probleem verschuiven naar het opleidingsniveau lost echter niets op. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen, ook bedrijfsleiders. Als we alleen reactief reageren, maken we de kloof juist groter. Daarom ben ik persoonlijk gekant tegen het voorstel om anonieme spionnen op straat te sturen, die in de praktijk moeten testen of er al dan niet gediscrimineerd wordt (een recent wetsvoorstel van minister Christian Dupont en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, MJ). Wij zijn al blij dat het probleem niet langer taboe is, maar intussen bespreekbaar is geworden. Toch één positief punt aan de zaak-Feryn." (MJ)

Rijkdom aan verscheidenheid, G. Merckx en M. Hellemans, Garant-uitgevers.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234