Donderdag 19/05/2022

Jan Fabre

Zaak-Fabre: Gatz dreigt subsidies in te houden als Troubleyn geen nieuwe maatregelen neemt

Jan Fabre. Beeld AFP
Jan Fabre.Beeld AFP

Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld) laat de subsidies van Troubleyn, het gezelschap van Jan Fabre, afhangen van de maatregelen die het bestuur neemt om haar werknemers beter te beschermen. Fabre wordt door verschillende danseressen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Ewoud Ceulemans

Na een onderzoek van het departement Cultuur, Jeugd en Media heeft Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) extra maatregelen opgelegd aan Troubleyn, het gezelschap van Jan Fabre. In september werd Jan Fabre in een open brief op de website van het cultuurmagazine Rekto:verso door een twintigtal (ex-)danseressen beschuldigd van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Concreet wil Gatz dat er tegen 31 maart een vernieuwde en uitgebreide raad van bestuur komt bij Troubleyn, en dat er tegen die datum ook een nieuw integriteitsbeleid wordt ontwikkeld. Dat moet volledig in overeenstemming zijn met het arbeidsreglement met een ethische gedragscode, dat de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg bepaalt. Gatz wil dat Troubleyn op die manier de volledige principes van goed bestuur toepast.

Toen een aantal danseressen in deze krant getuigde over Fabres gedrag, namen ze ook Troubleyn in het vizier. “Hij heeft een hiërarchisch georganiseerde, loyale entourage die zijn gedrag mee in stand houdt en normaliseert”, vertelde een slachtoffer in deze krant. “Zijn assistenten zijn op de hoogte, de raad van bestuur is medeplichtig en zelfs de andere performers hebben hun aandeel als getuigen. Er is niemand die tegen hem ingaat”, klonk het in een andere getuigenis.

Geen straf

Dat wil Gatz nu veranderen. “De genomen maatregelen komen tegemoet aan de vraag van de dansers om de organisatie te remediëren. Ik wil dat alle organisaties die subsidies krijgen via het Kunstendecreet veilige werkplekken zijn voor alle werknemers, los of vast”, verklaart de minister. Als Troubleyn niet doet wat Gatz vraagt, wordt de eerste subsidieschijf voor 2019 aan Troubleyn niet uitbetaald. Tegen eind september moet het nieuwe beleid ook worden onderzocht door een onafhankelijk expert. De uitbetaling van de tweede subsidieschijf hangt af van diens oordeel.

Sven Gatz. Beeld BELGA
Sven Gatz.Beeld BELGA

“Met deze opgelegde maatregelen waaraan expliciet de uitbetaling van subsidieschijven wordt gekoppeld, wil ik niet in de eerste plaats straffen opleggen”, stelt Gatz. “Ik wil Troubleyn vooral de kans geven om zich als een van onze toonaangevende dansgezelschappen te herpakken en ook op het vlak van integriteitsbeleid en behoorlijk bestuur toonaangevend te worden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234