Zondag 26/06/2022

Zaak-Chovanec

Zaak-Chovanec: het parket van Charleroi wist alles en deed niets

Onder anderen Jan Jambon moest in de Kamer uitleg komen geven over de zaak-Chovanec. Beeld Thomas Sweertvaegher
Onder anderen Jan Jambon moest in de Kamer uitleg komen geven over de zaak-Chovanec.Beeld Thomas Sweertvaegher

Terwijl de politiehiërarchie uit de lucht viel over het politieoptreden in de cel van Jozef Chovanec, waren bij het parket wel alle details bekend. Toch bleef het daar tweeënhalf jaar stil. ‘Het parket van Charleroi heeft gewoon niéts gedaan’, zegt advocate Ann Van de Steen.

Stavros Kelepouris

Catherine De Bolle, voormalig commissaris-generaal van de federale politie was gisteren formeel toen ze over de zaak-Chovanec ondervraagd werd in de Kamer. “Deze feiten hadden mij ter kennis moeten worden gebracht.” Ook De Bolles opvolger, Marc De Mesmaeker, wees erop dat er procedures bestaan om te zorgen dat informatie over problematische interventies zijn weg naar boven vindt in de hiërarchie. Dat gebeurde hier niet. Ook de directe oversten van de betrokken agenten waren klaarblijkelijk niet op de hoogte van de details.

Helemaal anders is het voor het parket. Uit documenten die De Morgen kon inkijken, blijkt duidelijk dat het parket al snel weet had van wat er zich had afgespeeld in de cel van Jozef Chovanec. Wat meer is: nog die bewuste nacht, om iets voor zes uur ’s ochtends, werden de camerabeelden uit de cel verzameld om door te sturen naar het parket. Dat blijkt uit een nieuw politieverslag dat Het Laatste Nieuws kon inkijken.

Opvallend: net als het eerste, onvolledige, verslag dat deze week door deze krant naar buiten werd gebracht, werd het tweede verslag al op de avond van de feiten opgemaakt. Maar dat tweede document bevat wel een pak meer details, ook over de zware interventie die er uiteindelijk voor zou zorgen dat Chovanec in coma raakte. Zo wordt er beschreven dat de agenten met een schild de cel binnengingen, en hoe ze met z’n vijven minutenlang het lichaam van de Slowaak immobiliseerden. Waarom er op hetzelfde moment twee rapporten werden opgemaakt, is niet duidelijk.

“Het parket van Charleroi heeft gewoon níéts gedaan. Het heeft akte genomen van een pv van die arme agenten van wie tijdens een schermutseling met onze cliënt een hemdsmouw is gescheurd of een Rodania-horloge is bekrast. Later die nacht stierf er een man in een politiecel, en men ondernam helemaal niets”, reageert Ann Van de Steen, de advocate van de weduwe-Chovanec.

Vast staat dat het parket, ook voor het einde van het gerechtelijk onderzoek, actie kon ondernemen. Zowel de huidige als de voormalige baas van de federale politie benadrukte in de Kamer: als er uit de beelden fouten van de betrokken agenten bleken, kon het parket die informatie doorspelen aan de bevoegde personen binnen het politie-apparaat. Die konden op hun beurt een tuchtonderzoek starten. Maar tweeënhalf jaar lang gaf het parket geen krimp, waardoor de agenten gewoon aan het werk konden blijven.

Het is niet voor het eerst dat er in de zaak-Chovanec vragen gesteld worden bij de werkwijze van het gerechtelijk apparaat. Eerder was duidelijk dat de onderzoeksrechter weigerde een wedersamenstelling te laten plaatsvinden. Tot de zaak in een stroomversnelling raakte wanneer de camerabeelden via de pers bekend raakten: plots kon een wedersamenstelling wel. Nochtans waren de beelden geen nieuw element voor de onderzoekers.

Het parket van Charleroi kon geen commentaar kwijt. Ook de bevoegde onderzoeksrechter wou “geen enkele commentaar” geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234