Zaterdag 15/05/2021

Samusocial

Yvan Mayeur: "Er was geen schandaal bij Samusocial, wel een politieke moord"

Yvan Mayeur, voormalig burgemeester van Brussel, heeft een boek geschreven waarin hij zichzelf vrijpleit van alle schuld bij de daklozenopvang Samusocial. Beeld BELGA
Yvan Mayeur, voormalig burgemeester van Brussel, heeft een boek geschreven waarin hij zichzelf vrijpleit van alle schuld bij de daklozenopvang Samusocial.Beeld BELGA

Yvan Mayeur, de voormalige burgemeester van Brussel, heeft zijn versie van het schandaal bij Samusocial in een boek gegoten. "Er was geen schandaal, wel een politieke moord door minister-president Rudi Vervoort."

Zes maanden heeft hij gezwegen, en die tijd heeft hij gebruikt om zijn politieke erfenis veilig te stellen. Het boek Yvan Mayeur, citoyen de Bruxelles ligt net in de winkel, de krant La Capitale publiceerde afgelopen weekend enkele uittreksels.

"Ik heb me teruggetrokken uit het publieke leven en zal er ongetwijfeld niet naar terugkeren", schrijft de ex-burgemeester. "Daarom eigen ik me het recht toe te antwoorden op enkele beschuldigingen. Ik wil niet klagen, maar ik heb wel het recht me te verdedigen."

Geen onregelmatigheden

Mayeur moest eind september vorig jaar opstappen nadat het schandaal rond de daklozenorganisatie Samusocial een kookpunt had bereikt. Samen met oud-directeur Pascale Peraïta kreeg hij hoge zitpenningen voor vergaderingen die nooit hadden plaatsgevonden.

Daarna verbleef hij een poos in Frankrijk om zich te bezinnen over zijn toekomst. Begin maart richtte hij samen met zijn zoon een consultancybureau op.

Bij zijn ontslag was de Franstalige socialist overtuigd van zijn gelijk, en daar is geen verandering in gekomen. "Ik zeg klaar en duidelijk: er was geen schandaal bij Samusocial. Het zou pas een schandaal geweest zijn als wij Samusocial nooit hadden opgericht en als het niet uitgegroeid was tot de robuuste sociale instelling die het nu is."

Als het gaat over de zitpenningen, pleit hij onschuldig. Het onderzoek van de Brusselse regering heeft volgens hem geen onregelmatigheden aan de oppervlakte gebracht. "Maar dat rapport riep wel zo veel vragen op dat er een onderzoekscommissie werd opgericht", zegt Brussels Parlementslid Arnaud Verstraete (Groen). "De regeringscommissarissen mochten ook niet alle documenten inzien."

Voor Mayeur moeten professionals sociaal werk doen en daar een adequate vergoeding voor krijgen. Hij vindt dus niet dat hij betaald is met 'het geld van de armen', maar wel 'met geld waarmee armen geholpen moeten worden'.

Slechts een voorwendsel

De affaire bij Samusocial was voor hem niet meer dan 'een voorwendsel' om hem te verwijderen uit de Brusselse politiek. Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wou hem politiek kaltstellen – daar is Mayeur zeker van, en dat verklaart de "lynchpartij door de politiek en de media". "Van in het begin was de minister-president aanklager en beul", schrijft hij. "Hij heeft een dossier tegen mij in gang gezet, zonder dat ik me kon verdedigen. En hij heeft mijn ontslag geëist en gekregen."

Het Brussels Gewest is volgens Mayeur jaloers op "de stad, haar sterke diensten en haar nationaal en internationaal aanzien". Als voorbeeld haalt hij de Ronde van Frankrijk aan, die volgende zomer in Brussel start. Het Brussels Gewest zou dat prestigieuze evenement enkel hebben binnengehaald dankzij de lobbying van de stad.

Vervoort wou zelf niet reageren op de aantijgingen van Mayeur, net zo min als Brussels minister Pascal Smet (sp.a). Die bekende onlangs dat hij de eerste was die het ontslag van de voormalige burgemeester vroeg. Mayeur zelf wou ook geen toelichting geven bij zijn boek.

Geen schuldbesef

"Hij voelt zich nog altijd het slachtoffer van de situatie", zegt Verstraete nog. "Hij leeft in een andere wereld en ontbeert elk schuldbesef."

Voor Groen getuigt zijn verdediging van Samusocial van een "achterhaalde en paternalistische visie op de begeleiding van daklozen". "De organisatie levert volgens hem uitmuntend werk," zegt Verstraete, "terwijl ze enkel de basisnoden van daklozen lenigt. Ze doet niets om de daklozen opnieuw te integreren in de maatschappij."

Voor de N-VA is met het boek bewezen dat "Mayeur totaal ongeschikt was als burgemeester en voorzitter van Samusocial". "Met dit boek is aangetoond dat deze affaire enkel kon uitkomen door de animositeit tussen Mayeur en Vervoort", zegt Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Parlement. "Ongetwijfeld zijn er nog veel meer schandalen. Maar die komen niet aan het licht omdat de betrokken politici elkaar beschermen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234