Donderdag 20/01/2022

Yvan Mayeur: de storm van kritiek te veel

null Beeld belga
Beeld belga

Yvan Mayeur (PS) heeft vandaag ontslag genomen als burgemeester van Brussel. Zijn positie was onhoudbaar geworden na onthullingen dat hij tot 2016 als lid van de raad van bestuur en het bureau van de daklozenorganisaties per jaar tussen 15.000 en 19.000 euro aan zitpenningen had ontvangen, betaald met giften aan de vzw. Mayeur en OCMW-voorzitster Pascal Peraïta veranderden meermaals hun versie van de feiten. Vandaag kondigde de Brusselse regering grondige hervormingen aan na een vernietigend rapport van de regeringscommissarissen over de zitpenningen bij Samusocial.

ADN

Yvan Mayeur werd op 24 januari 1960 geboren in de Brusselse gemeente Etterbeek. In 1989 maakte hij voor het eerst zijn intrede in de Belgische politiek als volksvertegenwoordiger voor de Parti Socialiste. Vanaf 1995 kwam hij aan het hoofd van de Brusselse OCMW te staan, een functie die hij uitoefende tot december 2013. Toen mocht hij de burgemeesterssjerp overnemen van partijgenoot Freddy Thielemans.

VEEL KRITIEK:

Nationale betoging van 2014

Mayeur heeft een strijdvaardig karakter en zou die niet begraven aan de Brusselse Grote Markt. Zo kwam hij als burgemeester regelmatig in botsing, voornamelijk met N-VA-politici. Met de nationale betoging van oktober 2014, die uit te hand liep, bereikte de spanning het kookpunt.

Bij die betoging raakte een honderdtal politieagenten gewond omdat ze zich na bevel van bovenaf moesten terugtrekken. Hierdoor kregen relschoppers, vooral Antwerpse havenarbeiders, vrij spel om hen te bekogelen. Het kwam Mayeur op kritiek te staan van zijn eigen agenten die hem verantwoordelijk stelden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) besliste zelfs een onderzoek in te stellen. Intussen schoten de verwijten tussen het Brusselse en Antwerpse stadhuis, waar N-VA-voorzitter Bart De Wever zetelt, heen en weer.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Voetgangerszone

Een ander dossier waar Yvan Mayeur heel wat kritiek kreeg, wat de invoering van een voetgangerzone op de centrale lanen rond het de Brouckèreplein en de Beurs. De Brusselse regering verweet Mayeur een gebrek aan overleg, de handelaars, restaurant- en café-uitbaters klaagden steen en been over het wegblijven van klanten wegens de slechte bereikbaarheid. Op heel wat zaken verschenen posters dat de burgemeester ongewenst was.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Aanslagen van 22 maart

Ook na de aanslagen van 22 maart 2016 werd de werking van Mayeur en zijn 18 andere Brusselse collega-burgemeesters in vraag gesteld. Dat het radicalisme in de straten van de Brusselse gemeenten onder de radar kon blijven, werd toegeschreven aan de verouderde structuren in onze hoofdstad. Vanuit federale hoek kwamen voorstellen om de negentien Brusselse gemeenten te hervormen en de zes politiezones in de hoofdstad samen te brengen. Maar Mayeur, en met hem verschillende andere Brusselse burgemeesters, werden allerminst warm van dit idee.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Opvolger doet Mayeur finaal de das om

Uiteindelijk zou het zijn opvolger Pascale Peraïta zijn die Mayeur finaal de das omdeed. Haar aanstelling voor OCMW-voorzitter in 2013 oogstte al een storm van kritiek omdat ze als directrice van de daklozenopvang 190.000 euro bruto verdiende en in een huis van het OCMW woonde.

Maar bij een doorlichting van SamuSocial in juni 2017 kwam de burgemeester zelf in het vizier. Toen Peraïta Mayeur opvolgde, beslisten ze samen om zitpenningen uit te keren voor de raad van bestuur: goed voor in totaal 39.600 euro in 2014 tot bijna 60.000 euro in 2015 en 2016.

De onthulling te veel, zo bleek, want het Brusselse parlement riep een onderzoekscommissie in het leven en zelfs de Brusselse regering, onder leiding van partijgenoot Rudi Vervoort, kwam met een vernietigend rapport over de werking van SamuSocial. Intussen klonk steeds luider de roep om ontslag van de burgemeester, niet alleen vanuit de oppositiebanken in de gemeenteraad - groenen, CD&V, N-VA -, maar ook vanuit de sp.a van minister Pascal Smet, die samen met de PS op de lijst stond bij de lokale verkiezingen van 2012.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234