Vrijdag 24/01/2020

Yvan Delporte (1928-2007)

Delporte schreef scenario's voor alle boegbeelden van de Belgische strip

De Bompanero van de Belgische strip

Afgelopen maandag stierf Yvan Delporte, een van de markantste en meest legendarische figuren van de vaderlandse stripgeschiedenis. Delporte was naar verluidt al een tijdlang ziek en had longproblemen. Hij overleed in Brussel op 78-jarige leeftijd.

Door Geert De Weyer

Yvan Delporte was vooral een man die achter de schermen hard aan het imago van de Belgische strip timmerde. Hij had zowel het scenarioschrijven als het hoofdredacteurschap en het stimuleren van beloftevolle tekenaars onder de knie. Menig tekenaar groeide op onder zijn beschermende vleugels.

Een andere bezigheid die hij vaak en met veel enthousiasme beoefende, was drinken. Menig stripscenefeestje werd opgeluisterd door een dronken Delporte. Dat wil zeggen: als hij niet achter de microfoon stond van Marcinelle All Stars Band, een muziekgroep van steeds veranderende stripauteurs, onder wie Midam en Janry.

Delporte begon zijn carrière bij uitgeverij Dupuis als retoucheur van Amerikaanse dagbladstrips. Vier jaar later wist hij zich als scenarist op te werken en schreef hij een Jan Kordaat-verhaal voor tekenaar Eddy Paape. In de gouden periode (1956-1968) schopte hij het tot hoofdredacteur van het stripweekblad Spirou/Robbedoes. Hij slaagde er in het humorgehalte op te vijzelen en talloze nieuwe auteurs aan de trekken. Nieuwe rubrieken, wedstrijden en speciale themanummers kwamen vaak uit zijn koker.

Van 1977 tot 1982 was Delporte samen met Franquin de man achter de Spirou-bijlage Trombone Illustré, waarin zowel Franse als Belgische auteurs hun opwachting maakten. Als scenarist werkte hij mee aan tientallen reeksen voor auteurs die later boegbeelden van de Belgische stripgeschiedenis zouden worden. Zo schrijft hij onder meer de scenario's van Jan Kordaat (Eddy Paape en Jijé), Isabel (Will), Steven Sterk en De Smurfen (Peyo), Mulligan (Berck), Bollie en Billie (Roba), German en Wij (Frédéric Janin), Guust Flater (Franquin), De Sliert (Roba), Snoesje (Raymond Macherot), Steven Severijn (René Follet) en talloze minder bekende titels.

Samen met Franquin openbaarde hij in het zwartgallige Zwartkijken op een gruwelijk cynische manier zijn sombere (toekomst)visie op onze wereld. Met cartoonist Peter van Straten creëerde hij Llewelyn Flint voor het Nederlandse Stripblad. Met Peyo bedacht hij De Smurfen, maar een zakelijk conflict met Peyo deed hem achteraf in een financieel sukkelstraatje terechtkomen.

Een andere tak waarin Delporte ook meteen zijn artistieke neus stak was de animatiestudio. Hij werkte lange tijd voor Belvision, de animatiestal van Dupuis. Onder meer de eerste films van De Smurfen verschenen onder zijn supervisie. Later werkte hij ook aan het De Banjers-project, naar een nieuwe reeks van André Franquin, die jammerlijk mislukte.

Dat Delporte relatief weinig naambekendheid kreeg ligt aan het feit dat hij een man was van korte grappen. Niet iedere tekenaar zette alle bedenkers van hun gags centraal, laat staan dat ze hen op de covers vermeldden. Franquin deed dat meestal wel. Onder aan een Guust Flater-grap prijkte vaak de naam Yvan Delporte.

Veel tekenaars hebben in de loop der jaren karikaturen van Delporte opgenomen in hun reeksen. Ook Marc Sleen: onder meer Bompanero, de grootvader van het kaalhoofdig dagbladverschijnsel Nero, getekend naar Delporte. In Guust Flater maakte Delporte eveneens geslaagde optredens als de wat voorovergebogen man met de lange, naar boven krullende baard.

Delporte bleef actief tot op het einde. Ook na het overschrijden van de pensioengerechtigde leeftijd bleef hij zich buigen over stripscenario's en vertalingen. Zo vertaalde hij onder meer Roboboy en Tom Carbon voor Spirou, alsook de eerste vijf delen van Marvano's sciencefictionreeks Dallas Barr naar het Frans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234