Woensdag 01/04/2020

"Yusuf handelde niet op eigen houtje"

Beeld UNKNOWN

Yusuf Okan (29) zou Ibrahim 'Ibo' Dogru (35) nooit doodgeschoten hebben zonder de (stilzwijgende) toestemming van Ömer Cögürcü (33). Dat verklaarden de gerechtspsychiaters vanmorgen voor het Antwerpse assisenhof. Yusuf, Ömer en Atila Cakmak (38) staan er terecht voor moord.

Ömer heeft volgens de gerechtsdeskundigen de meest dominante persoonlijkheid van de drie. "Je kan het vergelijken met de manier waarop een leenheer tegenover zijn feodalen staat. Ömer is de patron en dirigeert de zaken: hij werd door Yusuf gebeld toen het fout liep in het café, hij liet Atila het wapen brengen en hij regelde de vlucht van Yusuf naar Nederland. Ook de handkus die Yusuf hem gaf, getuigt van respect en gehoorzaamheid."

"Niet tegengehouden"
De deskundigen zeggen echter niet dat Ömer Yusuf de opdracht gaf om Ibo te doden. "Maar hij heeft hem ook niet tegengehouden en Yusuf zou nooit iets uit zichzelf uitvoeren zonder de (stilzwijgende) toestemming van Ömer."

Ömer ontkent echter dat hij iets met de dood van Ibo te maken had. Ook Atila zegt dat hij pas achteraf hoorde wat er gebeurd was. Volgens de gerechtspsychiaters wist echter iedereen hoe de vork aan de steel zat.

Milde narcistische trekken
Uit het psychologisch onderzoek van de drie beschuldigden blijkt dat geen van de drie een persoonlijkheidsstoornis heeft. Bij Ömer werden milde narcistische trekken vastgesteld. Die waren bij Yusuf nog meer uitgesproken. Hij vertoont ook antisociale en licht psychopatische trekken.

"Dat laatste manifesteert zich onder andere in zijn uitspraak dat het doodschieten van Ibo de juiste aanpak was. Hij voelde zich geprovoceerd door de beledigingen van Ibo, die gezegd had dat hij zijn moeder of zijn zus ging neuken, en hij voelde zich gekrenkt in zijn eergevoel door de vernielingen die Ibo in het café had aangericht. Yusuf vindt dat Ibo zelf verantwoordelijk is voor de feiten. Hij heeft spijt dat hij in de gevangenis zit, maar niet dat het slachtoffer dood is."


"Atila is hulpvaardig maar agressief"
De meningen over Atila Cakmak (38) waren verdeeld. Zijn broer, schoonmoeder en vriendin omschreven hem als een goed en hulpvaardig man, maar volgens zijn oom en zoon was hij agressief en dronk hij veel. Atila werd in een Turks dorpje geboren als jongste van een gezin met vier kinderen. Hij was amper vijf jaar oud toen zijn moeder stierf en ook met zijn vader had hij weinig contact. Die werkte in Duitsland en kwam om de twee jaar zijn kinderen bezoeken. Atila werd door zijn grootouders opgevoed.

"Atila is een rustige man, die iedereen altijd wil helpen. Hij zou zichzelf eten ontzeggen om het aan anderen te kunnen geven. Hij is ook helemaal niet agressief", zei broer Mustafa. De oom en de zoon van Atila waren minder positief over de beschuldigde. Zij kwamen niet getuigen, maar werden wel verhoord tijdens het moraliteitsonderzoek.

Oom Haci, die in België woonde, wilde Atila een beter leven geven en had een huwelijk met zijn dochter Birsen geregeld, zodat hij in 1991 naar België kon komen. Het koppel kreeg drie kinderen, maar Birsen was niet gelukkig met Atila: hij zat achter andere vrouwen aan, schonk weinig aandacht aan de kinderen en zat vaak op café. Als ze een opmerking maakte wanneer hij dronken thuiskwam, kreeg ze een pak slaag.

In 2003 gingen Atila en Birsen uit elkaar. De beschuldigde leerde vervolgens Zahra kennen. Hij wilde met haar trouwen, maar in de zomer van 2006 kwam ze bij een verkeersongeval in Servië om het leven. Atila, die achter het stuur zat, werd tot drie maanden cel veroordeeld. Na haar dood ontfermde hij zich over haar moeder Mouzouma. Zahra had haar immers beloofd dat ze na het huwelijk naar België mocht komen en Atila wilde die belofte nakomen. Ook op het moment van de feiten, in februari 2008, woonde zijn 'schoonmoeder' nog altijd bij hem.

Atila had dan al een half jaar een relatie met Bouchra, een goede vriendin van Zahra. Ze willen trouwen, maar wachten totdat Atila de gevangenis mag verlaten. "Hij heeft een goed hart, is vriendelijk en gevoelig. Hij werd gebruikt door de anderen en heeft niets misdaan."
(belga/svm/tw)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234