Donderdag 26/05/2022

ReportageKlimaatactie

Youth for Climate is terug: ‘We zijn actiever dan ooit, alleen weet de buitenwereld het nog niet’

Een hondertal manifestanten, waaronder Anuna De Wever, kwamen samen op het Brusselse Muntplein om actie te voeren voor het klimaat.  Beeld Tim Dirven
Een hondertal manifestanten, waaronder Anuna De Wever, kwamen samen op het Brusselse Muntplein om actie te voeren voor het klimaat.Beeld Tim Dirven

De coronacrisis heeft hen even onder de knoet gehouden, maar daar is Youth for Climate weer. Gisteren kwam de organisatie met een beperkte groep van circa honderd mensen coronaproof samen op het Brusselse Muntplein, om het klimaat weer bovenaan de agenda te zetten. ‘De klimaatcrisis stopt niet, dus wij ook niet.’

Jorn Lelong

“Ik denk dat ze het een beetje vergeten zijn”, zegt Youth for Climate-frontman Toon Lambrecht aan zijn Franstalige collega, nadat de eerste ‘What do we want?’ wat lauwtjes beantwoord werd door de aanwezige klimaatactievoerders. Niet gek ook: het laatste klimaatprotest van Youth for Climate dateert al van begin maart, een week voor de lockdown inging.

“Het is een lastige periode voor ons geweest, zoals voor iedereen”, zegt Lambrecht. “Maandenlang konden we geen acties ondernemen, het thema klimaat verdween even naar de achtergrond.” Achter de schermen bleef Youth For Climate wel actief: samen met zijn internationale partners organiseerde het wekelijkse webinars tijdens de lockdown, en Anuna De Wever ging op de koffie met tal van Europese leiders. “We zijn actiever dan ooit, alleen ziet de buitenwereld het op dit moment niet”, zegt een aanwezige manifestant.

Gisteren kon Youth for Climate aan de buitenwereld tonen dat ze er nog steeds staan. Met een manifestatie op het Muntplein schaarde Youth for Climate zich achter de Global Day for Climate Action, een internationale manifestatiedag van Fridays for Future, de door Greta Thunberg geleide wereldwijde beweging waar Youth for Climate deel van uitmaakt. Een Facebookevenement kwam er niet, noch werd er veel reclame rond gemaakt, om een grote toestroom tegen te gaan. “Wij steunen de zorgsector, dus we wilden dit op een zo veilig mogelijke manier organiseren", zeg Lambrecht. Anders dan de massamanifestaties in het voorjaar van 2019, moet Youth for Climate de relance van zijn campagne met een kleine 100 mensen aftrappen. Door de stevige wind kunnen de stewards het spandoek ‘United for Climate’ dan wel amper houden, de aanwezige partners van de klimaatcoalitie zetten de boodschap wel kracht bij.

Luider klinken

“Het Muntplein is mooi in vierkanten van anderhalve meter verdeeld, blijf daar alstublieft zoveel mogelijk in”, trapt Lambrecht het evenement af. De Indian summer lijkt voorbij, in de donkere wolken kondigen zich de eerste stevige herfstbuien al aan. Wie voor lange speeches uitgerukt was, is eraan voor de moeite. Snel schakelen de presentatoren naar het grote scherm tegen de Muntschouwburg. Youth for Climate projecteert er campagnevideo’s van de uitgenodigde partners van de klimaatcoalitie, interviews met klimaatactivisten wereldwijd, ook een interactieve quiz met klimaatweetjes kan niet ontbreken.

Veel aandacht gaat uit naar de zogenaamde MAPA: de most affected people and areas. Het valt op: Youth for Climate is uit de lockdown gekomen met een blik die meer dan ooit gericht is op het ‘Globale Zuiden’. Tal van videogetuigenissen gaat over de strijd van inheemse gemeenschappen en inwoners van het Amazonegebied. “Zij worden nu al getroffen door de gevolgen van de klimaatopwarming. Zij worden nooit gehoord, dus het is aan ons om hun stemmen luider te laten klinken.” Het meeste applaus volgt wanneer de presentatoren hun pijlen weer op België richten. “Wij moeten onze verantwoordelijkheid opnemen om hen te helpen. Maar hoe gaan we dat doen zonder regering? De tijd dringt: we hebben nu nood aan een klimaatregering die onze toekomst veiligstelt!” In de achtergrond luidt nu en dan een alarmbel op de klok van een Oxfam-medewerker. Het is 5 ná 12.

Nous sommes plus chauds que le climat” heeft vast al overtuigender door de Brusselse straten gegalmd dan bij deze verkleumde menigte, maar dat deert Toon Lambrecht niet: “Wat telt is dat we klimaat weer op de agenda zetten. Geloof me, we gaan nog heel wat acties plannen. Ook van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben we geen schrik, zoals we maandag toonden aan het Koninklijk Paleis. De klimaatcrisis stopt niet, dus wij ook niet.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234