Zondag 15/12/2019

Interview

Youth for Climate: ‘De boodschap is duidelijk nog niet aangekomen’

Beeld van op de klimaatbetoging in Brussel. Beeld BELGA

Vorige maand trokken ze nog met 15.000 door de straten van Brussel op de Global Strike for Future, vandaag waren dat er slechts 600. Toch denkt Toon Lambrecht van Youth for Climate niet aan opgeven. ‘De boodschap is duidelijk nog niet aangekomen.’

De betoging lokte een pak minder betogers. Treedt de vermoeidheid op?

“Klopt, onze tellers spraken van 800 mensen (politie spreekt van 600 betogers, PG). Dat is inderdaad een pak minder dan vorig schooljaar, maar ook vorige maand. Toen hebben we getoond dat er nog een pak jongeren met ons op straat willen komen en dat de bezorgdheid nog steeds leeft.”

“Maar ja, we zien dat het elke keer moeilijker wordt om elke keer weer naar Brussel te komen.  Sommigen geraken moegestreden omdat ze zien dat de Vlaamse regering veel te weinig ambitie toont. Die wil bovendien harder optreden tegen ons.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (CD&V) heeft inderdaad laten weten dat hij geen fan is van klimaatspijbelen. Wat vinden jullie daarvan?

“Zijn boodschap aan ons was ‘dat je toch ook niet door het rood licht rijdt?’. Ons antwoord daarop is dat als een ziekenwagen door het rood licht rijdt, niemand daarvan opkijkt. Wel, wij brengen onze boodschap met dezelfde urgentie als die ziekenwagen. Wij móéten door het rood rijden.”

Maar het blijft dus wel de bedoeling om elke week af te zakken naar Brussel?

“We zullen nu elke laatste week van de maand een mars organiseren. Volgende maand zal dat 29 november zijn. Dan is er weer een Global Strike for Future en komen we over de hele wereld op straat. In België trekken we opnieuw naar verschillende steden.”

“In tussentijd willen we nog andere zaken organiseren. Zo hebben we vorige week een betoging in het Europees Parlement gehouden. We hadden ons met zo’n vijftig activisten over heel Europa ingeschreven voor een conferentie. Daar zijn we uit opgestaan en om een betoging te houden in de mediazaal met de boodschap dat de Europese Commissie een ambitieuzer beleid moet uittekenen voor de komende vijf jaar.”

“Maar we denken er bijvoorbeeld ook aan om een scholenconferentie te houden, waarbij we afstappen van het idee om alle jongeren naar Brussel te proberen halen maar met wetenschappers naar de scholen te trekken. Zo kunnen we iedereen ook goed informeren. Dat blijft toch de essentie.”

Heeft het überhaupt nog zin als het aantal demonstranten zo terugzakt?

“De boodschap is duidelijk nog niet aangekomen, dus ja. Wetenschappers zeggen ons dat een reductie van de emissies met 100 procent noodzakelijk is tegen 2050. Het nieuwe regeerakkoord spreekt van 80 procent. We zien dat ook de Europese Commissie niet ambitieus genoeg is. Zij legt volgende maand de grote lijnen voor de komende vijf jaar uit, maar wij vinden dat er te weinig ambitie op tafel ligt. Er is bijvoorbeeld weinig duidelijkheid over waar het geld vandaan moet komen om de klimaatcrisis te financieren. Zolang dat het geval is, is het belangrijk dat iedereen zijn stem laat horen aan de politiek.”

U wordt dus nog niet wanhopig?

“Neen, absoluut niet. De boodschap die we moeten uitstralen, is dat we hoopvol moeten blijven, want er zijn ook mogelijkheden. De komende vijf jaar zullen cruciaal worden. Ik zie ook wel dat er zaken bewegen hoor, gewoon nog niet genoeg.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234