Zaterdag 15/08/2020

Yolande Magy veroordeeld tot 7 jaar cel voor moordpoging met pillen

Beeld BELGA

Het hof van assisen in Tongeren heeft vanmiddag, na een tweetal uren beraadslagen, de 66-jarige Yolande Magy uit Zeebrugge veroordeeld tot 7 jaar opsluiting voor de moordpoging op de 53-jarige Gilberte Timmermans uit Ham in november 2005.

De jury had Magy gisteravond schuldig verklaard aan de moordpoging met pillen van het medicijn Acedicon. Gilberte Timmermans was de echtgenote van Magy's ex-minnaar W. V. G.. Toen de poging niet het gewenste effect had, besliste W. zijn vrouw met een deken en lakens te versmachten. Van een moordpoging met giftige paddenstoelen werd Yolande Magy vrijgesproken.

Magy is altijd haar betrokkenheid blijven ontkennen, zelfs vandaag nog toen openbare aanklager Patrick Boyen bezig was met zijn strafvordering.

Vandaag kreeg ze 7 jaar cel, bijna net zoveel als de 7 jaar die ze al in detentie heeft uitgezeten. In 2008 was ze in Antwerpen tot 23 jaar opsluiting veroordeeld. Na 7,5 jaar is Yolande Magy nu in Tongeren opnieuw veroordeeld.

Openbare aanklager Patrick Boyen had 18 jaar opsluiting gevraagd. Het hof en de jury zagen toch verzachtende omstandigheden om een lagere straf op te leggen. Er werd rekening gehouden met het aandeel van Magy, haar leeftijd, haar gezondheid, haar persoonlijke situatie en het tijdsverloop sinds de feiten in 2005.

Assisenvoorzitter Jo Daenen benadrukte ook wel de ernst van de feiten waaraan ze schuldig is verklaard. "De feiten zijn weloverwogen beraamd. Bij de voorbereiding en de uitvoering ervan is ze te werk gegaan vanuit een egocentrische houding. Ze hield geen rekening met de gevolgen voor Gilberte Timmermans. Bij Yolande Magy is er sprake van een ernstig gebrek aan normbesef", aldus voorzitter Daenen.

Advocaat Yolande Magy: "De straf eindigt vandaag"

De verdediging van de veroordeelde Yolande Magy reageerde tevreden op de uitspraak van het Tongerse assisenhof. Dat veroordeelde de 66-jarige vrouw tot 7 jaar opsluiting voor een moordpoging met pillen in november 2005. Omdat Magy al 7 jaar in de cel verbleef, "eindigt de straf vandaag", zei haar advocaat.

Magy zelf wilde dinsdag kort kwijt dat ze tevreden is, want ze wandelde als een vrij persoon het gerechtsgebouw uit. Ze zat immers al 7 jaar in de cel. "Hoe zou u zelf zijn? Ik ga het nu eerst laten bezinken. Binnenin ben ik nog een beetje kwaad, maar het is nu gedaan", aldus Magy.

Een van haar advocaten, meester Joris Van Cauter, liet optekenen dat de procedure voor het Europees Hof van Straatsburg, de procedure voor Cassatie en het proces in Tongeren de moeite loonden. "Er is zestien jaar af gegaan. Dat maakt het toch wel substantieel en de moeite waard", stelde hij.

"Het beeld dat in 2008 van Yolande Magy is opgehangen, blijkt vandaag een verkeerd beeld geweest te zijn. Een verkeerd beeld van de werkelijkheid en een verkeerd beeld van Yolande. Dat beeld is hier voor een groot stuk bijgesteld. Er is geoordeeld dat haar voorhechtenis van 7 jaar volstaat en dat het geen zin meer heeft om die dame nog naar de gevangenis terug te sturen", voegde Van Cauter nog toe.

Volgens de advocaat staat de dinsdag uitgesproken straf gelijk aan de periode die Magy al in de gevangenis heeft gezeten. "De straf eindigt hier vandaag", aldus Van Cauter, die nog even verder sprak over de verzachtende omstandigheden.

"In tegenstelling tot Antwerpen, waar geen verzachtende omstandigheden weerhouden werden, is er hier wel een aantal in aanmerking genomen. Hier is het beeld geschetst van Yolande die hulp heeft geboden aan zieken, ouderen en gehandicapten. De miserie die Yolande gehad heeft in haar leven. Het feit dat ze niet gespaard is geweest door haar partners en kanker en niet in het minst dat ze in handen is gevallen van een manipulator, haar ex-minnaar die de eigenlijke moordenaar is. In 2008 was hij erin geslaagd dat beeld volledig om te draaien en te laten uitschijnen dat hij het slachtoffer was van een boze heks, maar de boze heks is weg", besloot Van Cauter.

Beelden van gisteren, toen de jury Magy schuldig bevond:

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234