Dinsdag 28/01/2020

YevgueniKleinkunst u jonge Vlamingen doen het in het nederlands

'Gorki's 'Mia' is het beste Nederlandstalige nummer dat er bestaat. Maar ik weet totaal niet wat Luc De Vos bedoelt, omdat het zo po�tisch is'

u Wie zijn ze en hoe klinken ze?

De leden van Yevgueni zijn Klaas Delrue (zang), Maarten Van Mieghem (gitaar), Geert Noppe (piano), Stef Verstraelen (drums) en Patrick Steenaerts (bas). De naam is afgeleid van het hilarische Serge Gainsbourg-boek Evguénie Sokolov over een petomaan. De groep won onder meer de Nekka-wedstrijd en scheerde hoge toppen op het recente Dranouterfestival. De band bracht dit jaar Kannibaal uit. Die plaat laat een groep horen die vanuit de kleinkunsttraditie vertrekt en aangenaam herinnert aan het vroege werk van Wim De Craene, Zjef Vanuytsel en Lieven Tavernier.

u Hebben ze soms de Kleinkunstcollectie-cd's ingeslikt?

Voor zanger Klaas begon het zelfs al vroeger: "Mijn vader is een ongelooflijke freak, hij houdt van chanson en kleinkunst. Ik ben dus in dat vat gevallen voor de Kleinkunstcollectie er kwam. De rest van mijn generatie heeft het inderdaad via die verzamelaars opgepikt. Vooral dankzij de 'groene', de eerste cd, die is de allerbeste. Zo zijn veel jonge mensen weer in contact met die muziek gebracht." Geert Noppe bevestigt dat, want hij had eerder een rockachtergrond: "Je kon van een revival spreken. Het was de ontdekking van een hele Vlaamse muziekcultuur die wat vergeten was. Bij iedereen is de frank gevallen dat dat wel heel fijne muziek was." Maarten Van Mieghem doet ook een suggestie: "Je moet eens in de cd-collectie van de jeugdhuizen kijken. Daar vind je ze zeker allemaal en als je de staat van die driedubbel-cd's bekijkt, zie je dat ze heel veel gedraaid zijn."

u De groep zou vooral opvallen door haar teksten?

Het is duidelijk dat die herontdekking van chanson en kleinkunst Yevgueni's manier van schrijven heeft beïnvloed. Het vijftal kijkt anders dan de gemiddelde popmuzikant tegen een tekst aan. Klaas: "De inhoud van onze liedjes is mooi afgebakend en ik heb gemerkt dat mensen dat misten. Gorki's 'Mia' is het beste Nederlandstalige nummer dat er bestaat. Ik weet echter totaal niet wat Luc De Vos bedoelt omdat het zo poëtisch is. Wij voelden onmiddellijk dat er een publiek was voor liedjes die rechttoe rechtaan zijn."

u Hoe ziet dat Yevgueni-publiek er dan uit?

Maarten legt uit dat er Yevgueni-luisteraars van alle leeftijden zijn: "Zowel kinderen als ouderlingen, met een piek bij studenten en jonge gezinnen. Iedereen, zeg maar." Geert heeft er een verklaring voor: "Bepaalde muziekstijlen zijn voor mensen vanaf een bepaalde leeftijd niet meer interessant, maar bij ons speelt dat blijkbaar niet mee."

u Dat geluid kreeg mooi gestalte op de debuut-cd Kannibaal, was dat een bewuste keuze?

Niet echt, ze hadden wel het geluk dat ze als producer Wouter Van Belle troffen. Hij is een ware kleinkunstfanaat. De cd is volgens Klaas vrij organisch tot stand gekomen. "Dat kleinkunstelement is er ingeslopen doordat Geerts pianospel zo goed bevonden werd dat Wouter de beroemde arrangeur Andrew Powell suggereerde. Die schreef daarop een aantal orkestpartijen. Het was dus niet echt gepland, maar we hebben er geen spijt van. Nu kunnen we nog volop andere dingen doen."

u En de verwantschap met Wim De Craene?

Die blijft Klaas verbazen: "Het is vreemd, Wim De Craene kende ik enkel van een paar nummers op de Kleinkunstcollectie, mijn pa heeft geen platen van hem. Ik ben meer beïnvloed door Luc De Vos en Jan De Wilde en het resultaat is blijkbaar Wim De Craene. Vreemd."

Koen De Meester

www.yevgueni.be

Kannibaal is uit op Petrol.

Yevgueni treedt op 24 september op het Kleinkunstfestival te Pepingen op, www.pepingen.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234