Vrijdag 07/05/2021

Yes he can! (bis)

Barack Obama verlengt zijn ambtstermijn als Amerikaans staatshoofd. Beeld AP
Barack Obama verlengt zijn ambtstermijn als Amerikaans staatshoofd.Beeld AP

Barack Obama krijgt een tweede ambstermijn als president van de Verenigde Staten. Obama haalde het vannacht van zijn uitdager, de Republikein Mitt Romney. Na de zege in verschillende cruciale swing states kon de eindoverwinning hem niet meer ontgaan.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden vannacht aanvankelijk weinig verrassingen in petto, toen Democraat Obama zich van de progressieve staten - onder meer aan de Oostkust - verzekerde en zijn Republikeinse opponent het vooral van conservatieve gebieden uit het zuiden en het centrum van de VS moest hebben.

Romney slaagde er niet in om door te breken in staten als Pennsylvania en autostaat Michigan, waar hij nochtans deels op had gerekend. Daardoor ging het om de swing states Ohio, Florida, North Carolina en Wisconsin om definitief te beslissen wie deze verkiezing zou winnen. Romney bleef dankzij een bloedstollende strijd in die staten lang in Obama's spoor.

Kantelstaat Florida schrijft thriller
Cruciaal in de verkiezingsnacht leek de bijzonder spannende stembusslag in 'swing state Florida' te worden, waar de twee kandidaten bijzonder dicht tegen elkaar aan zaten. Op een gegeven moment bedroeg het verschil in stemmen amper enkele honderden stuks. De 29 kiesmannen van kantelstaat bij uitstek bleken uiteindelijk niet eens noodzakelijk te zijn.

Treurnis bij de Romney-aanhang in Boston, vreugde bij team Obama in Chicago wanneer rond 5u20 Belgische tijd de uitslag bekendraakte.

Barack Obama krijgt dus vier extra jaren om de zijn in 2008 beloofde 'change' verder door te zetten, in een periode die wereldwijd gekenmerkt wordt door grote uitdagingen op het vlak van economie, ecologie en internationale betrekkingen.

Uiterst verdeeld
Dat het Amerikaanse politieke toneel de komende jaren tot op het bot verdeeld blijft, werd duidelijk door de uitkomst van de strijd die zich afspeelde in de schaduw van de presidentsverkiezingen. Vannacht koos het Amerikaanse volk ook een deel van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De Democratische partij verstevigde zijn positie in de Senaat, terwijl het Huis in handen blijft van de Republikeinen.

Na die overwinning zei de vooraanstaande Republikein John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat daaruit de wens van de bevolking bleek om geen belastingverhogingen door te voeren. Met zijn opmerking liet Boehner blijken dat de Republikeinen hun huid duur zullen verkopen als ze komende weken met Obama moeten onderhandelen over een reeks onontkoombare bezuinigingsmaatregelen. Een soortgelijk getouwtrek tussen Democraten en Republikeinen verlamde de Amerikaanse politiek in 2011.

Auto-industrie
Nadat om 3 uur (Belgische tijd) in een groot aantal staten de stembureaus sloten, werd Obama in onder meer New York en Michigan, de staat die gedomineerd wordt door de auto-industrie, tot winnaar uitgeroepen. In Chicago, waar de aanhang van Obama zich verzamelde, ging gejuich op toen ook Pennsylvania, Wisconsin en New Hampshire voor de zittende president bleken te hebben gekozen.

Mitt Romney, die op het laatste moment zijn campagne nog uitbreidde tot Pennsylvania in de hoop daar te kunnen winnen, schreef intussen een reeks andere staten op zijn naam, waaronder Texas, Tennessee en Arkansas.

Huis van Afgevaardigden
In de schaduw van de presidentsverkiezingen stemmen de Amerikanen vandaag ook voor (een deel van) de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen haalden bij tussentijdse verkiezingen in 2010 de meerderheid in het Huis en behouden die na dinsdag. Onder meer de prominente Republikeinen John Boehner en Eric Cantor werden herkozen.

Senaat
De Wall Street Journal meldt dat de Democraten in de Senaat vermoedelijk hun meerderheid zullen behouden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234