Zaterdag 03/12/2022

Update

Yassine Atar in verdenking gesteld als leider van aanslagen in Parijs

null Beeld belga / rv
Beeld belga / rv

In het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs heeft de Brusselse onderzoeksrechter nu Yassine Atar (30) in verdenking gesteld, voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terreurgroep als leider.

SPS

Yassine Atar is de neef van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen bij de aanslagen in Brussels Airport en Maalbeek. Ook is hij de jongere broer van Oussama Atar (32), die beschouwd wordt als het brein of op zijn minst de inspirator van de aanslagen, en zou schuilgaan achter de naam "Abou Ahmad". Yassine Atar zat al in de cel in een ander terreuronderzoek.

De man was op 27 maart 2016 opgepakt samen met twee andere verdachten, Mohamed B. en Aboubaker O. Terwijl die laatste twee ervan verdacht werden dat ze wapens en munitie hadden geleverd aan de broers El Bakraoui, feiten waarvoor ze intussen ook veroordeeld zijn, bestond het vermoeden dat Yassine Atar een nieuwe aanslag beraamde.

Nieuwe aanslag

In zijn testament vernoemde Ibrahim El Bakraoui Yassine Atar bij naam en zei hij dat hij hoopte dat die hem snel achterna zou gaan. Dat testamant stond op de laptop die weggegooid was in een vuilnisbak nabij het safehouse in Schaarbeek. Verschillende media meldden dat de 'Mars tegen de angst' die op 27 maart moest plaatsvinden, afgelast werd uit vrees voor een nieuwe aanslag, in de stijl van die in Nice en Berlijn.

Yassine Atar was bij zijn arrestatie ook in het bezit van een sleutel van het gebouw in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek, waarin de flat lag waar bomgordels gemaakt werden voor de aanslagen in Parijs, en waar Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte. De sleutel die Atar in zijn bezit had, gaf weliswaar enkel toegang tot het gebouw en niet tot de betrokken flat zelf.

Sporen van nitroglycerine?

Er zouden bovendien ook sporen van de explosieve vloeistof nitroglycerine aangetroffen zijn op het lichaam van Yassine, al wordt dat laatste door de familie Atar tegengesproken in een reportage van de krant De Morgen van 20 augustus. Daarin legt zus Asma Atar uit dat Yassine van jongs af eczeem zou hebben en een speciale dermatologische shampoo zou gebruiken. Uit tegenexpertises die op vraag van de verdediging van Yassine Atar werden uitgevoerd, zou blijken dat het product dat voor explosief is gehouden, een bestanddeel van die shampoo is. Volgens die tegenexpertises zou het ook in zodanig kleine concentraties op zijn huid zijn aangetroffen dat er geen enkele discussie kan zijn.

Inmiddels zijn wel andere elementen aan het licht gekomen die Atar aan de aanslagen in Parijs zouden linken. Zo duikt Atars naam een eerste maal in het dossier op in juli 2015, als hij in Spanje gecontroleerd wordt achter het stuur van een wagen die ingeschreven staat op naam van Majid R. Die identiteit werd ook gebruikt door Ismail Mostefai, een van de terroristen die op 13 november 2015 het bloedbad in de concertzaal Bataclan aanrichtten.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Spanje en Verviers

Op 18 en 19 september 2015 reisde Atar opnieuw heen en weer naar Spanje en bij zijn terugkeer trok hij meteen naar Verviers. Het federaal parket vermoedt dat hij daar toen Ibrahim El Bakraoui ontmoette. Uit analyse van het gsm-verkeer blijkt ook dat Atar in nauw contact stond met Khalid El Bakraoui en met Mohammed Bakkali, die een sleutelrol zou gespeeld hebben bij de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs.

Atar was ook de contactpersoon van de drie mannen die op 25 april jongstleden in Barcelona werden opgepakt op verdenking van terrorisme en tussen 14 en 22 maart 2016 in Brussel verbleven. Het drietal, dat in de weken voordien ook naar Marseille, Tanger, Rome, Fès en Nimes had gereisd, had op 21 maart naar Spanje moeten vertrekken, maar zag zijn vlucht geannuleerd door een staking. De volgende dag, op 22 maart, waren ze opnieuw op Brussels Airport toen daar de aanslag plaatsvond. Een van hen woonde op 10 september 2015 in Barcelona ook een concert bij van de Eagles of Death Metal, de rockgroep die ook in de Bataclan optrad op 13 november 2015.

Salafistische propaganda

Daarnaast zou uit het onderzoek blijken dat Yassine Atar sinds 2011 aan het radicaliseren was. Zowel op zijn laptop als op zijn tablet en op zijn Facebook-profiel zou salafistische propaganda teruggevonden zijn, naast oproepen om moorden te plegen, oorlogsbeelden en beelden van stenigingen. Atar zou ook drie gsm-toestellen gekocht hebben die vreemd genoeg geactiveerd werden in Marokko, Turkije en Afghanistan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234