Vrijdag 02/12/2022

Xander De Rycke over zijn Quarter-Life Crisis: "Ik heb veel geluk gehad"

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Tien jaar al timmert comedian Xander De Rycke (29) aan de weg. Dit jaar pakt hij uit met een dijk van een nieuwe zaalshow, dit jaar wordt hét jaar van z'n doorbraak. Goesting Magazine maakt kennis met de introverte mensenkijker en zijn innerlijke podiumbeest. 'Terwijl ik sta te preken, is het publiek anderhalf uur lang mijn volk.'

Nele De Meyer

Zo snedig als Xander De Rycke het medialandschap fileert, zo kijkt hij ook naar zichzelf. Als hij tijdens de fotoshoot in de Plantentuin recht in de ogen kijkt van een nietsvermoedende bezoeker, haalt hij laconiek zijn schouders op: "Ik ben ook maar een onnozelaar die met een T-shirt van Jurassic Park aan tussen een hoopje cactussen staat." Naast het podium is Xander eerder afwachtend, allerminst een tafelspringer. De locatie ligt hem volledig - 'hoe verder van de beschaving, hoe beter' - al was het geen sinecure voor hem om de tropische jungle te bereiken.

Hoe geraak jij zonder rijbewijs en auto in de meest afgelegen culturele centra?
"Mijn roadie is ook mijn chauffeur. (lacht) Ik heb altijd gezegd dat ik voor mijn dertigste verjaardag mijn rijbewijs wil halen. Als het aantal ongevallen in 2018 verdubbelt, weet je dus hoe dat komt. Maar ik zie er geweldig tegen op, néé ik wil niet de zoveelste kerel zijn die mee in de file gaat staan. Ik zit liever vast in een trein dan in een auto, in de trein kan je tenminste nog naar het toilet! Bovendien is het eeuwen geleden dat ik nog iets heb moeten studeren. Mijn vriendin heeft al aangeboden me te leren rijden, maar ik zeg het je: de dag dat ze als passagier naast mij zit, die loopt verkeerd af."

undefined

"Ik wil niet bij de kliekjes in de comedyscene horen, ik vind zoveel leuk."Beeld Steven Richardson

Ontdekken dat je kanker hebt

Na drie jaar Antwerpen woon je nu in het landelijke Denderhoutem,was de aantrekkingskracht van het Meetjesland te groot?
"Na 18 jaar in het Meetjesland was Antwerpen een verademing. Ik vond het tof dat ik maar tien minuten hoefde te wandelen om een cinema tegen te komen, en handig dat ik om drie uur 's nachts een fles frisdrank kon kopen. Maar zodra ik het gemak van een stad had meegemaakt, wilde ik met rust gelaten worden. Het was nooit stil in Antwerpen, terwijl er bij ons in Denderhoutem nooit wordt aangebeld."
"De comedyscene in Gent associeer ik met de typetjes van Gunter Lamoot, Han Coucke, Henk Rijckaert en Freddy De Vadder, terwijl Antwerpen voor de pure stand-up comedy van Alex Agnew, Philippe Geubels, Nigel Williams en Thomas Smith staat. Ik wilde niet bij een van die kliekjes horen, ik vind zoveel leuk. Ik moest aan Urbanus denken die in Tollembeek zijn kippen te eten geeft en in zijn pyjama rondloopt en voelde: dát wil ik ook. Ik wil mijn eigen eiland zijn."

Je nieuwe zaalshow heet Quarter-Life Crisis, een zelfhulpcursus nu tram 3 stilaan dichterbij komt?
"De titel van een show is er bij comedians altijd sneller dan de show zelf. Ik leerde het begrip voor het eerst kennen toen Eva Daeleman met haar boek Factor 25 kwam. 'Goh, is dat nu ook al iets?', dacht ik. De betekenis ervan opzoeken was als je ziektesymptomen intikken via Google en ontdekken dat je kanker hebt. Bewijsdrang, alles in twijfel trekken, jezelf vergelijken met je leeftijdsgenoten, het niet leuk vinden dat je ouder wordt. Er is geen ontsnappen aan!"


"Als ik goed gekadreerde foto's zie met een pracht van een filter over, denk ik: kom ik wel genoeg buiten?"Beeld Steven Richardson

Wanneer heb je daar zelf het meest last van?
"De meeste van mijn vrienden hebben intussen kinderen, wij niet. Op elk feestje krijgen we de vraag: zeg, hoe zit het? Ik ben geen fuifbeest of caféganger, maar als ik goed gekadreerde foto's zie met een pracht van een filter over denk ik ook: kom ik wel genoeg buiten?"

Hoop je via comedy iets te veranderen aan die fase?
"De show gaat niet zozeer over mijn eigen quarterlife, het is opgevat als een zelfhulpcursus, die trouwens ingesproken werden door Eva Daeleman. Ik vertel vervolgens wat er bij mij wel of niet van toepassing is. Zo is werken aan je relatie en je partner tegemoetkomen belangrijk bij quarterlifers. Als je al zeven jaar in een relatie zit, weet je dat het niet alleen over tegemoetkomen gaat, af en toe moet je ook boel maken. Ik heb het ook over de te grote impact van social media. Zeker Insta­gram, omdat het vergelijkingsdrang op­wekt. Zie je daar ooit foto's van negatieve momenten? Foto's van schattige katten, snoezige kinderen en lekkere gerechten vliegen voorbij, en ik denk: shit, ik moet ook op reis, ik zou beter ook aan kinderen beginnen."

undefined

Je-m'en-foutist

'I wanna be heard, i wanna be seen by you', zingt Puggy in je trailer, waarom is dat zo belangrijk voor jou?
"Uiteindelijk is dat alles wat ik kan en wat ik moet doen: grappig zijn en goed gevonden worden. Als ik dat niet meer kan, heb ik niets. Ik ben die kerel anderhalf uur. Stap ik van het podium, dan ben ik hem niet meer."

Dus je acteert?
"De Xander op het podium is een uitvergroting van mezelf. Is hij kwaad, dan is hij kwader, trekt hij zich iets aan, dan doet hij dat heftiger dan de echte Xander."

Is comedy daarom noodzakelijk voor jou?
"Ik zie het eerder als een rekensom oplossen en daar tevredenheid uit putten. Of het volledig ingevuld krijgen van een sudoku: het plaatje klopt helemaal. Het spannendste aan comedy is de drie vierde van een grap die niet de grap is. De premisse is zo spannend omdat je niet weet hoe het publiek erop zal reageren. Ik weet wat er komt, maar zij nog niet. Ik krijg weleens de vraag of ik het niet saai vind elke avond hetzelfde te vertellen. Saai is het nooit omdat je niet kan voorspellen wat er zal gebeuren. Het gebeurt dat ik een goede mop vernietig door mijn eigen enthousiasme. Om nog te zwijgen van die minuut net voor ik op moet, die went nooit. De Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld zegt daarover: 'Krijg ik mijn micro uit het statief, dan ben ik vertrokken.' Ik weet dat ik het kan en tenzij er een bom valt op de zaal kan er niets misgaan, maar toch is er dat moment van twijfel."

"Het spannendste aan comedy is de drie vierde van een grap die niet de grap is."Beeld Steven Richardson

Tien jaar timmer je aan de weg. De arrogantie van je beginperiode noem je een dieptepunt. Wat denk je als je beelden uit die periode ziet?
"Die gast is zo hard 18 jaar! Niet dat ik me nu de nestor voel, maar ik zie een arrogante, kwade 18-jarige die loopt te ijsberen over het podium. Ik werd toen de je-m'en-foutist genoemd. Wat daarachter zat was: ik wil jullie niet zien en als het goed is, doe ik voort en als het slecht is ook. Die arrogantie kwam voort uit het feit dat ik 18 jaar gehoord heb dat ik niks kon en dat ook geloofde."

undefined

BINGEWATCHEN

Op welke manier werd die scherpe observatie­humor die jou kenmerkt hierdoor aangescherpt?
"Ik ben altijd een zwijger geweest. Ik ben geneigd te observeren, na te denken en iets gevats te formuleren. Om die reden ligt improvisatiecomedy mij niet. Mijn moeder wist nooit wat ze met me moest aanvangen omdat ik als kind geen interesses had. Uiteindelijk kocht ze gewoon een tv. Mijn vrije tijd bestond uit Britse reeksen bingewatchen."

Je biologieleraar Henk Rijckaert zag iets in jou.
"Ja, maar hij was ook wantrouwig. Je hebt zoveel mensen die zeggen dat ze in de wieg gelegd zijn voor comedy, iedereen onderschat het toch. Het cliché van 'ik heb ooit eens zeven man doen lachen op een feestje' weerleg ik altijd door te vragen of ze al eens een mop gemaakt hebben waar 500 man mee moest lachen. Werkt die mop ook op een plek waar ze die grap verwachten in plaats van aan de koffie-automaat op maandagochtend? Fokke (Van der Meulen, uitbater van comedycafé The Joker, red.) zegt dat veel mensen comedy herleiden tot wat moppen vertellen op een podium en denken dat ze dat ook kunnen omdat goede comedians het zo gemakkelijk doen overkomen."

undefined

"Bij elke stilte voel ik me kwetsbaar, tot voor kort durfde ik geen slokje water drinken op het podium"Beeld Steven Richardson

Wanneer voel je je het kwetsbaarst op het podium?
"Bij elke stilte die valt. Dat is een van de laatste dingen die ik moet leren afschudden. Om aan die stilte te ontsnappen praatte ik veel te snel. Mijn podcast Mosselen om Half Twee heeft me daarin gered, ik heb rustig leren ademhalen en babbelen. Tot voor kort durfde ik geen slokje water te drinken op het podium. Nu maakt het me niet meer uit dat het publiek tien seconden naar mij zit te staren terwijl ik een flesje opendraai. Mensen willen aangesproken worden. Terwijl ik sta te preken, zijn zij anderhalf uur lang mijn volk. Dan voel je je een koning of een president."

Uit Houdt het voor bekeken onthou ik dat getalenteerde mensen bagger zien maken je woedend maakt. Denk je daarbij ook aan jezelf toen je in je jeugd met een alcoholverslaving kampte?
"Absoluut, ik heb geluk gehad, maar door die ellende heb ik ook leren doorzetten. Ook in de comedy, want het heeft lang geduurd voor ik opgepikt werd. Nu, echt goeie comedians blijven niet verstopt. Je kan geen pianovirtuoos zijn maar wel je hele leven op straat moeten blijven busken. Dus já, er is niets frustrerenders dan weggesmeten talent. Kijk naar Niels Destadsbader: hij is knap, kan zingen en acteren. Maar als ik hem zie opdraven in een klucht als Is er Wifi in Tahiti? denk ik: 'Man, heb jij nu echt niets beters te doen?'"

undefined

Wie zijn tijd goed benut, hoeft niet bang te zijn om dood te gaan', zei je onlangs. Besteed jij je tijd goed?
"Ja! Die eerste 18 jaar konden beter. Maar wat me nu overkomt, had ik nooit durven dromen: comedy is het topje van mijn voedselpiramide. Blijft dat overeind, dan kan ik doen wat ik wil: ik heb een documentaire gemaakt over mijn grootvader, ik stel een podcast samen, heb een strip uitgebracht. Ook Houdt het voor bekeken draaide beter uit dan gedacht. De consensus vooraf was: hij heeft zijn bruggen verbrand, we zien hem nooit terug op tv. In plaats daarvan ben ik mijn eigen platform aan het worden. Daarom heb ik geen voornemens gemaakt, alles wat vorig jaar werkte ga ik weer doen, maar groter én beter."
Quarter-Life Crisis, alle speeldata op www.xanderderycke.be.

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Xander De Rycke

- Geboren in 1987 in Zelzate.
- Kreeg biologieles van comedian Henk Rijckaert.
- Won zijn eerste comedywedstrijd in 2006.
- Heeft drie zaalshows, een best-ofshow en een conference over film en tv op zijn palmares en tourt nu met zijn vierde zaalshow.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234