Dinsdag 24/05/2022

X1: 'pooier' T. bekende nog meer

BRUSSEL / GENT.

EIGEN BERICHTGEVING

De man die door Regina Louf (getuige X1) werd aangewezen als haar 'pooier' heeft bekend dat hij dat inderdaad ooit is geweest. Mede daarom is het Gentse luik van de X1-onderzoeken nog steeds niet helemaal afgerond, al ziet het er naar uit dat dat binnen afzienbare tijd wel zal gebeuren.

De verklaringen van T. dateren van de bewogen 23 april. Op de dag van de ontsnapping van Marc Dutroux vond in Gent een confrontatie plaats tussen Regina Louf en T. De Gentse substituut Nicole De Rouck verklaarde later dat de confrontatie duidelijk had gemaakt dat er in het begin van de jaren tachtig "een relatie" was geweest tussen Regina Louf en T. Het begin daarvan kon worden gesitueerd in 1981. Zij was toen twaalf en hij negenendertig. De moeder van Regina Louf had luidens de substituut weet van de "relatie" en stemde ermee in. T. zou van haar een kopie van de huissleutel hebben gekregen.

Nu blijkt dat T. in zijn verklaringen nog een stap verder ging. Hij bekende dat hij Regina Louf in de zomer van 1981 "uitleende" aan een kennis. Het gaat om een zekere D., die toen net een echtscheiding achter de rug had en later een veroordeling opliep wegens een seksueel delict met een minderjarige. Volgens T. is Regina Louf "slechts één keer uitgeleend", toen Regina Louf zelf nog twaalf jaar oud was. De "relatie" met T. duurde tot eind 1984. Er zit overigens evolutie in de verklaringen van T. Tijdens een eerste verhoor hield hij vol dat de relatie pas begon toen zij veertien was. Later gaf hij toe dat zij twaalf was.

Bij het Gentse parket wil men meer aan de weet komen over de precieze aard van de vroegere contacten tussen T. en Louf. Men hoopt hier een verklaring te vinden voor haar gedrag als getuige in de naar haar genoemde X1-dossiers die in de marge van de zaak-Dutroux werden geopend. Volgens de parketten van Brussel, Antwerpen en Gent leverden de verklaringen van Regina Louf "geen enkel bruikbaar element" op bij het trachten ophelderen van de door haar beschreven kindermoorden. Voor een deel van haar kennis van deze feiten is er nog altijd geen verklaring.

Sloot men in Gent de X1-piste in het onderzoek naar de moord op de in 1982 verdwenen Carine Dellaert vorige maand al af, dan verwacht de Gentse procureur Soenen dat dit weldra ook zal gebeuren met wat men "het luik T." is gaan noemen - dit keer niet omdat de feiten onbewezen worden geacht, maar omdat ze luidens het parket hoe dan ook verjaard zijn.

Soenen is intussen niet te spreken over de klacht die Rita Hey van de vzw Moeders tegen Incest indiende tegen substituut Nicole De Rouck. Hij kondigt voor vandaag "een duidelijke reactie" aan. Bij het afsluiten van de X1-piste in de zaak-Dellaert verklaarde De Rouck dat Regina Louf "zelf toenadering zocht en smoorverliefd was" op T. Volgens Rita Hey zegt de wet heel duidelijk dat een kind van twaalf onmogelijk kan instemmen met een seksuele relatie met een volwassene. Zij beschouwt de uitlating van De Rouck als een vrijgeleide voor seks met kinderen vanaf twaalf jaar. Hey baseert haar klacht op een op de televisie uitgezonden gesprek met de substituut. Volgens Soenen werden haar woorden toen "uit hun context gerukt". (DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234