Donderdag 19/05/2022

X1-onderzoeken in Brussel en Antwerpen afgesloten

Bij de parketten van Brussel en Antwerpen wordt niet verder gespeurd rond de getuigenissen van Regina Louf (X1) over de moorden op Christine Van Hees en Katrien De Cuyper. Volgens de bevoegde onderzoekers slaan haar verklaringen nergens op. Intussen legde T., de man die Regina Louf aanwees als haar pooier, gedeeltelijke bekentenissen af tegenover het parket van Gent. Daar wordt nog steeds verder gewerkt aan het dossier rond de moord op Carine Dellaert.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Toen Marc Dutroux donderdag kortstondig de benen nam, moesten zowel procureur Michel Bourlet als onderzoeksrechter Jacques Langlois in Brussel uit een vergadering worden gehaald. Het was een coördinatievergadering over de stand van zaken in de zogeheten X1-dossiers. Dat zijn de gerechtelijke onderzoeken rond de moorden op Christine Van Hees (Brussel, 1984), Carine Dellaert (Gent, 1983), Hanim Ayse Mazibas (Brussel, 1988) en Katrien De Cuyper (Antwerpen, 1991).

Tijdens de vergadering deelden de onderzoeksrechters Damien Vandermeersch (Brussel) en Marleen Vyncke (Antwerpen) mee dat de resultaten van de in hun dossiers verrichte verificaties "over de hele lijn negatief" waren en dat de X1-sporen in de zaken Van Hees en De Cuyper worden afgesloten. Volgens de woordvoerder van het Brusselse parket staat het vast dat Regina Louf niet bij de moord op Christine Van Hees aanwezig was en "kan men besluiten dat zij fabuleert". Het Antwerpse parket liet zich in iets diplomatischer bewoordingen uit en beperkte zich tot de vaststelling dat een aantal door Regina Louf genoemde elementen "niet gestaafd kunnen worden met de bekende gegevens uit het dossier". Tijdens verhoren door speurders van de antenne-Neufchâteau (BOB Brussel) gaf Regina Louf op 13 en 19 november 1996 - en ook later - opvallend veel details vrij over de wijze waarop de 16-jarige Christine Van Hees in een oude champignonkwekerij in Oudergem werd gefolterd en vermoord. Een aantal van die details stemt volgens het hoofdstedelijke parket niet overeen met de werkelijkheid van het oude dossier, een aantal andere dan weer wel. Een verklaring voor haar parate kennis van toen is er nog steeds niet.

Op het niveau van het Brusselse parket ging men er totnutoe van uit dat haar ondervragers haar - al of niet bewust - een aantal van die elementen hebben ingefluisterd door zich te bezondigen aan suggestieve vraagstelling. Om na te gaan of dat klopt, gelastten de rijkswachttop en onderzoeksrechter Jacques Langlois een herlezing van alle verhoren. Om die "tweede lezing" is nu heel wat te doen. De commissie-Dutroux hoopte in het bezit te komen van de eindconclusies, maar kreeg op 10 maart van de Luikse procureur-generaal Anne Thily te horen dat het hier in feite gaat om "vertrouwelijke interne werknota's" en dat het bezorgen van deze stukken aan de commissie de lopende gerechtelijke onderzoeken zouden kunnen hinderen.

Donderdag meldde de krant Le Matin dat er aanwijzingen zijn dat de herlezing het omgekeerde aantoont van wat men ervan verwachtte. In rijkswachtkringen werd ons op verschillende niveaus bevestigd dat de herlezing omtrent de herkomt van Loufs verklaringen meer vragen doet rijzen dan dat ze er beantwoordt. De herlezing zou haar eerste ondervragers in elk geval vrijpleiten van de tegen hen geuite beschuldigingen.

Regina Louf reageerde gisteren ongeïnteresseerd in het nieuws over het afsluiten van de onderzoeken in Brussel en Antwerpen. "Ik had niks anders verwacht. Indien ik ook maar een schijn van hoop had gehad dat justitie zijn werk ernstig opvat, was ik in januari nooit uit de anonimiteit getreden." Enkele verdachten die zij aanwees in haar verklaringen speelden als speurders een belangrijke rol in het natrekken ervan.

Donderdag was om nog een andere reden een drukke X1-dag. In de kantoren van de BOB van Gent werd Regina Louf 's namiddags geconfronteerd met T., de man die ze tijdens haar verhoren omschreef als haar pooier. T. legde onlangs bekentenissen af over het seksuele misbruik van Regina Louf als prille tiener. T. gaf toe dat hij jarenlang de sleutel van het ouderlijk huis bezat en haar met goedkeuring van haar moeder mocht komen ophalen wanneer hij dat wou. T. ontkent dan weer dat hij Regina Louf tijdens uitstapjes allerhande zou hebben "uitgeleend" aan klanten en ontkent ook dat hij met haar naar seksfeesten zou zijn getrokken. T. bleek gisteren onbereikbaar. De moeder van Regina Louf zei ons gisteren dat ze zich "niet kan voorstellen dat T. zoiets zou hebben gezegd".

De gedeeltelijke bekentenissen van T. komen niet onverwacht. Vorige maand werd hij geconfronteerd met een vijftal jeugdvriend(inn)en van Regina Louf. Zij bevestigden in grote lijnen haar relaas. Onderzoek van in beslag genomen oude agenda's leidden tot indicaties dat de man in de jaren tachtig inderdaad actief was binnen een netwerk van kinderprostitutie. Bij het parket van Gent loopt nog steeds een onderzoek naar de moord op de eind augustus 1982 verdwenen Carine Dellaert (16). Regina Louf werd vrijdag geconfronteerd met de vader van het meisje.

Het afsluiten van het dossier-Van Hees kan ertoe leiden dat de antenne-Neufchâteau nog voor de zomer wordt opgedoekt. In speurderskringen wordt echter verwonderd gereageerd op de mededeling die het parket daarover deed. Binnen de antenne wordt nu nog slechts een nevendossier van de zaak-Dutroux voltijds onderzocht. Het gaat om het dossier 96/111, rond de verklaringen van de veroordeelde pedofiel Jean-Paul Raemaekers. Maar ook in dat onderzoek duikt Regina Louf op als getuige.

Douglas De Coninck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234