Dinsdag 24/05/2022

X1-onderzoeken gaan onverminderd door

Na anderhalf jaar is het nog steeds te vroeg voor conclusies over waarde getuigenis

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

In geen van de vier parketten waar gerechtelijke onderzoeken lopen rond de getuigenissen van Regina Louf (X1) zijn tot op heden bewijzen gevonden die het mogelijk maken over te gaan tot dwangmaatregelen, zoals arrestaties. Toch worden bij elk van de parketten de onderzoeken onverminderd voortgezet. Dat was, in grote lijnen, de boodschap tijdens een persconferentie, gisteravond op het kabinet van minister van Justitie Stefaan De Clerck. Onder leiding van nationaal magistraat André Vandoren had daar een coördinatievergadering plaats met alle magistraten die betrokken zijn bij de door verklaringen van X1 geïnspireerde nevendossiers van Neufchâteau. Na afloop zaten elf magistraten voor de verzamelde pers op een rij. Ook procureur Michel Bourlet van Neufchâteau was aanwezig, maar hij nam het woord niet.

Vandoren noemde de persconferentie op zich al "uniek". Vragen mochten de journalisten niet stellen. "U begrijpt dat magistraten onmogelijk kunnen ingaan op vragen die het onderzoeksgeheim kunnen schaden", aldus Vandoren. Namens het parket van Neufchâteau minimaliseerde onderzoeksrechter Jacques Langlois zijn eigen rol. "In de nasleep van de zaak-Dutroux kregen wij tal van getuigenissen binnen van mensen die zeiden dat zij slachtoffer zijn geweest van pedofiele netwerken. Wij hebben hier vijf niet-verjaarde feiten uit gedistilleerd en doorgespeeld aan de bevoegde parketten."

Het meest in het oog springende dossier is dat van de moord op Christine Van Hees (16) in 1984. Onderzoeksrechter Damien Vandermeersch legde uit dat de getuigenis van X1 elementen bevat die opvallende overeenkomsten vertonen met de vaststellingen die destijds zijn gedaan. "Anderzijds is er een tijdslijn opgesteld van de feiten en de actoren die zij in haar getuigenis noemt. Daarin stelden we enkele onverenigbaarheden vast."

Ook de Gentse substituut Nicole De Rouck, verantwoordelijk voor het onderzoek naar de moord op Carine Dellaert (16) in 1983 sprak van "tegenstrijdigheden in de getuigenis van X1", maar stelde dat het onderzoek doorging en dat "het te vroeg is voor een definitieve conclusie over de betrouwbaarheid van X1". De Antwerpse onderzoeksrechter Marleen Vyncke, die het onderzoek naar de moord op Katrien De Cuyper (15) uit 1991 leidt, gebruikte een iets minder omzwachtelde terminologie: "Doorslaggevende bewijselementen zijn er nog niet, maar het onderzoek gaat door." Volgens Vyncke komt het opheffen van de anonimiteit van X1 het onderzoek zeker ten goede.

Na afloop van de persconferentie gaf de Brusselse procureur Benoît Dejemeppe toe dat tussen februari en zomer 1997 vijf coördinatievergaderingen plaatsvonden en daarna - tot gisteren - geen enkele meer. Een verklaring kon hij daarvoor niet geven. "Maar u mag er zeker niet uit concluderen dat de onderzoeken hebben stilgelegen." Hij legde uit dat er in de getuigenis van Regina Louf over de moord op Christine Van Hees "inderdaad bepaalde positieve elementen zitten waarvoor tot op heden geen verklaring kon worden gevonden".

Geconfronteerd met de her en der circulerende hypothese dat het hele X1-feuilleton wel eens het resultaat zou kunnen zijn van manipulatie door ondervragers en/of mythomanie bij de getuige, antwoordde Dejemeppe dat dit hem zou verwonderen. "Het zou in elk geval nooit eerder vertoond zijn dat een getuige erin slaagt anderhalf jaar lang een zo groot aantal politiemensen en magistraten aan de arbeid te houden. Indien straks zou blijken dat dát het geval is, dan ben ik geneigd te spreken van een unicum."

(AmB/DDC)

Pagina 4

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234