Zaterdag 01/10/2022

X1: de jacht op de teddybeer

De Brusselse substituut Somers heeft donderdag twee journalisten van de commerciële tv-zender VTM ontvangen om hen inzage te geven in een deel van de 'tweede herlezing' van het dossier-Champignonnière. Althans, dat beweert een journalist van VTM. Somers zou de journalisten vooral hebben onderhouden over een teddybeer en de popgroep Wham. Aan de hand van beide elementen valt luidens VTM aan te tonen dat X1 een leugenares is. We trokken een en ander na.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

X1 beweert dat Nihoul een teddybeer gaf aan Christine Van Hees. Deze teddybeer werd later bij X1 thuis gevonden, wat opnieuw vragen doet rijzen bij haar geloofwaardigheid (...). X1 beweerde dat ze de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen heeft gezien op een seksfuif, maar slaagde er niet in hem op foto te herkennen. X1 beweerde dat er tijdens de moord op Christine Van Hees een deuntje werd gespeeld. Later bleek dat het nummer pas een jaar later op de markt is gekomen. Inmiddels is ook gebleken dat meerdere X-en elkaar kennen en samen deel uitmaakten van een psychiatrische zelfhulpgroep. Het zou dus kunnen dat zij elkaar hebben beïnvloed."

Dat was, in grote lijnen, de bijdrage waarmee VTM-journalisten Farouk Ozgunes en Jeroen Wils in de nieuwsuitzending van donderdagavond een nieuw licht wierpen op de getuigenis van X1 over de moord op Christine Van Hees, op 13 februari 1984 in de oude champignonkwekerij van Oudergem. Zoals bekend zijn Michel Nihoul, Annie Bouty en Marc Dutroux ingevolge de verklaringen van X1 tot vandaag de hoofdverdachten. Maar X1 zou dus, in tegenstelling tot wat het officiële college van experts stelt, dan toch niet zo betrouwbaar zijn? Even kijken.

Beginnen we met de teddybeer. In een van haar verhoren spreekt X1 inderdaad van een pluchen beertje dat Christine zou hebben gekregen van Michel Nihoul. Aan de hand van de door haar opgegeven beschrijving werd begin dit jaar uitgezocht om welk soort teddybeer het hier kon gaan. Het was slechts een van de interventies die de speurders van de antenne-Neufchâteau uitvoerden om de geloofwaardigheid van X1 na te trekken. Stel dat dit beertje pas onlangs op de markt was gekomen... dan waren er op zijn minst redenen om te vermoeden dat X1 fantaseert. De teddybeer wordt gevonden (proces-verbaal 151.317). Het is een knuffelbeest van het merk Nicotoy, dat in België verkocht werd door Christiaensen en vervaardigd is door speelgoedproducent Kemba. Op 24 april 1997 wordt directeur Vermeulen van de firma Kemba gehoord door een speurder van de Brusselse BOB. Hij verzekert dat het kwestieuze beertje "op de markt is gebracht voor het jaar 1983". X1 heeft dus een beertje beschreven dat in die tijd reeds op de markt was. Einde van de verificatie. Op 20 maart 1997 wordt, steeds vanuit de vrees dat men te maken heeft met een mythomane, een huiszoeking verricht bij X1. Blijkens pv nummer 150.757 is die dag op volgende voorwerpen beslag gelegd: "Een videocassette met een documentaire over MPS, boeken van Stephen King, het manuscript van het boek dat X1 schreef, notities van X1, een artikel uit Het Laatste Nieuws van 14 maart 1997 en twee exemplaren van het weekblad Humo." Dat is alles. Nergens is sprake van een teddybeer. Desgevraagd kan X1 beamen dat haar huis vol teddyberen ligt. "Ik heb vier kinderen en die hebben samen een hele berg knuffelbeesten. De rijkswachters hebben geen teddyberen meegenomen."

Wij hebben er de processen-verbaal van álle zeventien verhoren van X1 op nagekeken. In geen enkel verhoor laat X1 de naam Jean-Claude Van Espen vallen - in wat voor context ook. Uit geen enkel proces-verbaal blijkt dat X1 werd geconfronteerd met een foto van onderzoeksrechter Van Espen. Tijdens onze vruchteloze zoektocht naar verklaringen over Van Espen keken we ook uit naar passages waarin X1 zou hebben beweerd dat er muziek werd afgespeeld tijdens de moord op Christine Van Hees. Wij vonden geen enkele verklaring terug die deze weergave van de feiten ook maar in de geringste mate benadert. We stootten wel op een uitspraak die X1 tijdens een verhoor op 9 december 1996 deed. Ze werd toen gevraagd of ze zich iets kon herinneren over de persoonlijkheid van Christine Van Hees. Antwoord van X1: "We hebben wel eens over muziek gepraat, over George Michael en U2." Dat Christine Van Hees van U2 hield, werd bevestigd tijdens het verhoren van haar vroegere vriendinnen. Omtrent Georges Michael stelt zich wel een probleem. De zanger maakte begin 1984 nog deel uit van de groep Wham. Zijn eerste grote solohit, 'Careless Whisper', scoorde hij in de zomer van 1984, toen Christine Van Hees al dood was. Maar is dat het verpletterende bewijs dat X1 liegt? Kan zij niet gewoon de naam van de groep vergeten zijn?

Wat het bericht als zouden verschillende X-en "elkaar kennen", wordt dit op z'n minst door X1, X2 en X4 ten stelligste ontkend. En ook voor die stelling blijkt geen enkel bewijs voorhanden te zijn. De "psychiatrische zelfhulpgroep" waarvan sprake is de Gentse vzw Tegen Haar Wil. Deze inmiddels niet meer bestaande organisatie hield zich bezig met de problematiek van slachtoffers van seksueel misbruik, maar nam nooit de vorm aan van een zelfhulpgroep. X1 heeft er ooit als vrijwilligster gewerkt. Geen enkele andere X is er ooit geweest.

VTM liet uitschijnen dat alle door haar geciteerde elementen afkomstig zijn uit een "voorlopige versie van een tweede herlezing" van het dossier-Champignonnière, dat bij het Brusselse parket wordt beheerd door substituut Somers. We vroegen journalist Jeroen Wils (VTM) of het klopt wat gisteren in de gerechtelijke wandelgangen de ronde deed: heeft substituut Somers Wils en zijn collega Farouk Ozgunes inzage gegeven in het dossier van de tweede herlezing? "Ja, dat klopt", zegt Wils. "We zijn bij Somers geweest. Zij heeft ons inzage gegeven in de voorlopige versie van de tweede herlezing van het dossier-Champignonnière. Daarom vonden wij dit zo belangrijk. Somers staat bij de parketjournalisten bekend als een zeer discrete magistrate."

Dat bleek. Substituut Somers was niet voor commentaar bereikbaar. We kregen wel procureur Benoît Dejemeppe aan de lijn. Hij deed navraag en liet ons weten "ten stelligste te moeten ontkennen dat er enig contact zou zijn geweest tussen de substituut Somers en de journalist Wils". De heer Wils liegt dus? "Dat zeg ik niet, ik zeg alleen dat ik ten stelligste moet ontkennen dat er enig contact zou zijn geweest. Het tegendeel beweren komt bijna neer op smaad, zou ik zeggen."

(DDC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234