Zondag 13/06/2021

WWF: duurzaam eten is noodzakelijk en hoeft niet meer te kosten

Illustratiebeeld. Beeld Getty Images
Illustratiebeeld.Beeld Getty Images

Duurzaam winkelen, dat de koolstofvoetafdruk van het voedsel vermindert met 50 procent, is gezonder, behaalt betere nutri-scores en hoeft de consument niet meer te kosten. Dat blijkt uit een nieuw rapport in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Een aanpassing van ons huidig voedselsysteem is essentieel om een gezonde toekomst voor de planeet en voor de mens te garanderen, klinkt het.

Het rapport geeft de noodzaak aan voor een verschuiving in het aandeel dierlijke en plantaardige producten net als een afname van sterk bewerkte producten. Dat is nodig omdat ons huidig voedselsysteem niet gezond is voor de planeet.

Om de impact op klimaat en biodiversiteit terug te brengen, eten we dus best minder vlees (maximum twee keer per week) en de helft minder zuivelproducten en sterk bewerkte producten. Voor vis, schelp- en schaaldieren wordt een beperkte afname aanbevolen.
Eieren, groenten, fruit en peulvruchten mogen we gerust vaker eten, net zoals noten, graanproducten en plantaardige vlees- en melkvervangers (zoals tofu, tempeh, quorn en sojamelk).

Duurzaam winkelmandje

Deze bieden een duurzaam en nutritioneel alternatief voor dierlijke eiwitten. "Het duurzaam winkelmandje voor een gezin van vier halveert de impact op het klimaat. Het landgebruik daalt met een derde, waardoor meer ruimte beschikbaar komt voor natuur of duurzamere vormen van landbouw. De pollutie neemt af, wat de waterkwaliteit ten goede komt in beken en rivieren. En ook het verlies van dier- en plantensoorten ten gevolge van de voedselproductie neemt af. 'Last but not least', komt er ruimte vrij voor een betere vergoeding voor de boer", aldus Titus Ghyselinck, programmamanager voeding en landbouw bij WWF.

Het goede nieuws is dat deze duurzame producten niet meer hoeven te kosten. Volgens het huidige voedingspatroon spendeert een gezin van vier personen (2 volwassenen, 1 adolescent en 1 kind) vandaag gemiddeld 172 euro aan eten en drinken per week. Het geoptimaliseerde dieet brengt deze uitgave terug tot 158 euro (-9 procent), grotendeels door de lagere consumptie van alcoholische dranken, snacks, frisdrank, vlees en melkproducten.

Sturende rol overheid

Volgens het WWF kan en moet de overheid een sturende rol opnemen om consumenten aan te zetten ecologische voedselkeuzes te maken, waardoor de voetafdruk verkleint. Dat kan onder meer door goede landbouwpraktijken te steunen en zo duurzame producten concurrentiëler te maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234