Zondag 17/01/2021

Wrakingsverzoek tegen jurylid wiens dochter vermoord werd

Het gaat om een vrouw van wie de dochter in 2004 werd omgebracht door haar ex-partner. Tijdens het proces voor het Gentse hof van assisen in 2006 werd de dader verdedigd door An Govers (foto), die nu optreedt voor de burgerlijke partij.Beeld BELGA

In Gent is het assisenproces tegen de 37-jarige Mario De Laet stilgelegd door een verzoekschrift tot wraking. Een vrouwelijk jurylid kan volgens de verdediging van de man niet onpartijdig oordelen, omdat haar dochter om het leven werd gebracht en de dader in 2006 door een van de advocaten van de burgerlijke partij verdedigd werd.

Mario De Laet wordt beschuldigd van doodslag op de 40-jarige Kris De Vuyst in 2011 in Lebbeke. De steekpartij gebeurde aan de woning van De Laet aan de Dendermondsesteenweg in Lebbeke. De Vuyst was naar het huis van De Laet gegaan, omdat hij vermoedde dat zijn vriendin Katia De Batselier en hun minderjarige dochter er waren. De vrouw en het kind waren inderdaad aanwezig, en er volgde een confrontatie tussen De Laet en De Vuyst aan de voordeur. De Vuyst kreeg twee messteken, waarvan één door het hart, en overleed aan zijn verwondingen.

Vrijdagnamiddag zou normaal de akte van beschuldiging voorgelezen worden, maar de verdediging diende een verzoekschrift tot wraking in tegen één van de twaalf juryleden. Het gaat om een vrouw van wie de dochter in 2004 werd omgebracht door haar ex-partner. Tijdens het proces voor het Gentse hof van assisen in 2006 werd de dader verdedigd door An Govers, die nu optreedt voor de burgerlijke partij. "Ik kan voor mijn cliënt geen enkel risico nemen", zei Frank Scheerlinck, de advocaat van De Laet.

Weigering
Het jurylid weigerde zich spontaan terug te trekken, waarna het hof zich over de verdere procedure beraadslaagde. Het wrakingsverzoek kon voor een langdurig uitstel zorgen en het was onduidelijk of de procedure ook voor een lekenrechter volgens dezelfde regels kon verlopen. Het is hoogst uitzonderlijk dat een verzoekschrift tot wraking geen betrekking heeft op een beroepsrechter, maar op een jurylid dat uitgeloot werd. Er zijn geen precedenten, stelden verschillende partijen.

Na een schorsing kondigde de vrouw aan dat ze dan toch bereid was om zich terug te trekken. "Ik doe het om de normale gang van zaken te laten doorgaan. Ik doe het niet omdat ik in de onmogelijkheid zou zijn om als onpartijdig en onafhankelijk rechter te zetelen", verklaarde de vrouw, die vervangen werd door een van de plaatsvervangende juryleden.

Het hof velde een tussenarrest over de wraking, waarna het proces ten gronde kon starten. Momenteel wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. De Laet wordt maandag verhoord door assisenvoorzitter Peter Ghijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234