Donderdag 29/10/2020

Aldi

Wraak vanuit het graf: nieuw triest hoogtepunt in familievete Aldi

Beeld EPA

De vete bij Aldi-familie Albrecht kent een nieuw triest hoogtepunt. Cäcilie Albrecht, de vrouw van Aldi-stichter Theo Albrecht, heeft haar schoondochter Babette Albrecht in haar testament uitgeroepen tot ‘persona non grata’.

Het Duitse blad Bild kopt met de dramatische titel: “Geheim-Testament – Aldi-Witwe rechnet mit ihren Enkeln ab.” Het magazine kwam te weten dat Cäcilie Albrecht, de vorig jaar overleden weduwe van Aldi-stichter Theo Albrecht, haar schoondochter Babette in haar testament heeft uitgesloten van om het even welke toekomstige rol in het bedrijf. Ook de vijf kinderen uit het huwelijk van Babette en de inmiddels overleden Berthold Albrecht worden uit de rangen gesloten.

Cäcilie beschuldigt Babette ervan – niet voor het eerst – geld van het Aldi-concern te hebben misbruikt om haar flamboyante levensstijl te bekostigen. 

Er is sprake van een bedrag van ruim 100 miljoen euro uit een van de controlestichtingen die zijn opgebouwd rond de familiale supermarktketen die bekendstaat om zijn veeleer spartaanse filosofie. Nu staat Babette Albrecht vrij ver van die familiale soberheidsfilosofie. In de Duitse media wordt ze vaker opgevoerd als ‘die fröhliche Witwe’. Ze is vaste klant op tal van society-events. Ze nam deel aan de Duitse versie van Sterren op de dansvloer en is niet te beroerd om zich te laten opmerken op het Oktoberfest in München.

De Aldi-Equator

Dat staat in schril contrast met de notoire discretie van de broers Karl en Theo Albrecht. Ze namen in 1946 de eenvoudige zaak van hun moeder in Essen-Schonnebeck over. Het begin van de discountketen, die ook bij ons heel bekend is. Sinds Theo in 1970 werd ontvoerd, gevolgd door zijn bevrijding na het betalen van losgeld, leefde de familie afgeschermd van de buitenwereld. Er zijn amper foto’s te vinden van de grondleggers van het Aldi-imperium. 

De Albrechts zijn evenwel zelf ook niet zo’n toonbeeld van eensgezindheid. Al in 1960 splitsen de broers het concern op in een Aldi Nord en een Aldi Süd. Elk kon zijn eigen beleid voeren. In ons land is het de poot Aldi Nord die de bestuurlijke verantwoordelijkheid draagt. De grens tussen beide Aldi’s, de zogenaamde Aldi-equator, loopt dwars door Duitsland en volgt voor een deel de loop van de Ruhr. De hele groep, die zo’n 8.270 winkels telt, treedt wel gezamenlijk op naar leveranciers.

De ‘vrolijke weduwe’ Babette Albrecht vecht een robbertje uit met haar overleden schoonmoeder Cäcilie Albrecht. De discounter Aldi is in de greep van een onverkwikkelijke familievete.Beeld AP

Met het huwelijk van Babette en Berthold Albrecht verbeterden de interne relaties ook niet echt. Babette groeide op in een eenvoudige familie in Noordrijn-Westfalen. Haar ouders waren gescheiden. Als jonge vrouw leerde ze in Sylt, het chique Duitse eiland nabij de Deense grens, Berthold Albrecht kennen. Een schuchtere man, heel anders dan de feestganger Babette. Het koppel trouwde in 1985 en Babette had wel vaker last van de sobere familiecode. Aan die gedwongen terughoudendheid kwam een einde met het overlijden van Berthold, in 2012. Babette toont sindsdien graag haar rijkdom. 

Bommetje vanuit het graf

Maar sindsdien keek ook Cäcilie Albrecht over haar schouder mee. Ze had een zitje in het bestuur van Aldi Nord en 61 procent van het kapitaal in handen. De vete is dan ook niet aan haar proefstuk en het kwam al tot rechtszaken omtrent het bestuur van Aldi Nord. Wanneer Cäcilie Albrecht overlijdt in november 2018 dropt ze een bommetje vanuit haar graf. In haar testament staat vrij expliciet: “Ik neem de nodige maatregelen om de filosofie van onze familie te beschermen, zijnde het dienen van het consortium Aldi Nord, door eigenbelang opzij te zetten en er een bescheiden en sobere levensstijl op na te houden.” Ze beklemtoont ook dat haar zoon Berthold zelf bij leven zijn twijfels geuit had over de capaciteiten van zijn kinderen om op een verantwoorde manier de leiding te nemen van het consortium. 

Door de openbaring van het testament krijgt de vete een nieuwe en bijzonder pijnlijke wending. De postume uithaal wordt niet gesmaakt door de advocaten van Babette en haar kinderen, die verzet aantekenen. De onverkwikkelijke saga houdt de discounter in zijn greep, want een bestuurlijke oorlog kan wegen op het beleid en de toekomst van Aldi. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234