Maandag 09/12/2019

Wouter Vrancken: 'Lef gevraagd'

Gent l Wouter Vrancken worstelt met zichzelf. Op het veld dan toch. Dat zag ook ex-Genkvoorzitter Jos Vaessen: 'De sterkhouders van vorig jaar laten het afweten.' Vrancken beaamt maar niet zonder zich te verdedigen. 'Balazs Toth is Wim De Decker niet.'

Door Hilde Van Malderen

"Ik was woensdag tegen Sarajevo zeker niet goed bezig. Mijn niveau van vorig jaar heb ik nog niet gehaald, net als de rest van de ploeg", Vrancken heeft geen moeite om dat toe te geven. "Dus ja, Jos Vaessen heeft misschien wel gelijk. Alleen, het is niet zo simpel. Wat is ons probleem? De automatismen. Op de flanken maar ook op het middenveld. Als ze geen aanspeelpunt vinden zoeken ze de lange bal en dan wordt er van mij verwacht dat ik mee infiltreer. Gaat die bal verloren dan moet ik helemaal terug. Ik loop soms op en af zonder een bal te zien. En als je van te ver moet komen raak je ook niet altijd op tijd in de zestien. Om maar te zeggen, het is niet zo vanzelsprekend."

Dat is ook het samenspel met Balazs Toth niet. "Eigenlijk mis ik Wim De Decker wel, op het veld dan. Die bleef altijd centraal voor zijn verdediging. Ik mocht gaan en staan waar ik wou, ik wist sowieso op ieder moment waar Wim was. Bij Toth heb ik dat nog niet. Hij is meer een loper, iemand die meer op en af wil gaan, ook al mag hij dat nu niet zoveel."

De puzzel moet nog in zijn plooi vallen. "Vorig jaar klikte het wel onmiddellijk, nu niet. Er zijn veel dingen fout gelopen. Communicatiefouten, positionele fouten. Dat moet er allemaal uit maar het begint bij vertrouwen. Lef hebben op het veld, niet twijfelen."

Vrancken ziet nog te weinig durf bij zijn medemaats. En net nu moet Genk naar Gent. "Dat kun je van twee kanten bekijken. De match van woensdag zal onbewust nog meespelen maar ik vind de verplaatsing naar Gent geen nadeel. Stel maar eens dat je een slechte prestatie zou gaan neerzetten tegen een kleinere ploeg. Trouwens, wij spelen altijd tegen ploegen die een muur bouwen. Als ze je staan op te wachten is het net moeilijk om automatismen te kweken. Gent zal dat niet doen en zelf gaan om te winnen."

Zelf hoopt hij op één ding. "We zouden ons vertrouwen al van in het begin van de match moeten kunnen herstellen. Bosnjak die vlug scoort, Soetaers die twee of drie goede acties forceert en we zijn onmiddellijk vertrokken. Dat hoeft niet met goed spel, misschien is het beste zelfs om het wat simpel houden."

Bang voor een tweede klap in een paar dagen is Vrancken niet. "Dat zou heel spijtig zijn maar ik denk niet dat we weggespeeld zullen worden. We hebben kwaliteiten genoeg om een prestatie neer te zetten, ook tegen en in Gent en ook op dit moment. Kwaliteit verlies je niet zomaar."

Loopt het toch mis, dan laden Vrancken en co. meteen wat extra op hun schouders. "Misschien hebben we wel gezaag aan onze kop nodig. Vorig jaar in de voorbereiding maakte iedereen ons af. Op Genk heeft dat blijkbaar een positief effect. De verwachtingen zijn hoog omdat we het vorig seizoen zo goed gedaan hebben. En dat hebben we aan onszelf te danken. Eigenlijk zijn we het slachtoffer van ons eigen succes."

Misschien hebben we wel gezaag aan onze kop nodig. Op Genk heeft dat blijkbaar een positief effect

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234