Woensdag 29/06/2022

Wouter Van Bellingen ijvert voor links front

Wouter Van Bellingen: 'Misschien blijft het bij een droom, maar wat mij betreft is het tijd om de groene, rode en Vlaamse linkerzijde te verenigen.' Beeld UNKNOWN
Wouter Van Bellingen: 'Misschien blijft het bij een droom, maar wat mij betreft is het tijd om de groene, rode en Vlaamse linkerzijde te verenigen.'Beeld UNKNOWN

De Sint-Niklase schepen Wouter Van Bellingen (Vl.Pro) roept alle linkse partijen in Vlaanderen op om front te vormen rond een gezamenlijk project. 'Rechts wordt sterker en sterker. Het is tijd om op te staan en daar een positief en progressief verhaal tegenover te stellen.'

Van Bellingen richt zijn oproep niet alleen tot Groen!, Vl.Pro en sp.a, maar wil ook de kleinlinkse formaties PVDA en Cap bij zijn initiatief betrekken. 'In plaats van elkaar vliegen af te vangen moeten we de krachten bundelen.'

Geïnspireerd door het strategische gehakketak ter rechterzijde blaast Van Bellingen, sinds 2007 als nationaal secretaris de tweede man bij Vl.Pro, ook aan progressieve kant een oud gevecht nieuw leven in: dat om de progressieve frontvorming. "Links is zodanig in de verdrukking dat we ons de vraag moeten stellen waar we naartoe moeten", zegt Van Bellingen.

"Willen we echt het Vlaanderen van de Dewinterkes, de Dedeckerkes en de De Weverkes? Of willen we daar een positief verhaal tegenover stellen? Het is tijd om de ego's opzij te schuiven en de sprong te wagen. Ik nodig Groen!, sp.a, PVDA en Cap uit om rond te tafel te gaan zitten en samen een project uit te werken. Want in ons eentje krijgen we onze boodschap duidelijk niet verkocht."

Wouter Van Bellingen werd plotsklaps een BV toen bekend raakte dat sommige koppels in Sint-Niklaas niet getrouwd wilden worden door een zwarte schepen. Als reactie daarop organiseerde de stad een massahuwelijk, waarbij honderden stelletjes elkaar onder aanvoering van Van Bellingen en zijn vrouw (nogmaals) trouw beloofden. "We hebben toen ook samengewerkt met veel mensen uit andere partijen en ik heb daar heel goede contacten aan overgehouden, ook bij PVDA en Cap. Het doet me geloven dat we samen werk kunnen maken van een positief verhaal."

Hoe die samenwerking eruit moet zien, daar is Van Bellingen nog niet helemaal uit. "Dat kan in een groot kartel, via stembusakkoorden of via lijstenverbindingen. Maar het belangrijkste zijn niet de postjes, wel de vraag waar we met Vlaanderen naartoe willen. Daarna kunnen we zien hoe we er moeten raken. De eerste stap is dat we met elkaar beginnen te praten en ons verenigen rond een gezamenlijk project.
"Als ik al onze partijprogramma's lees, zie ik verschilpunten maar ook veel overeenkomsten. Daar moeten we voor gaan om weerwerk te bieden aan de bullebak- en testosteronpolitiek van de rechterzijde. De mensen willen een positief verhaal horen. Dat project moeten we nu samen schrijven."

Van Bellingen zegt dat hij al met heel wat mensen uit andere progressieve partijen over zijn voornemen heeft gepraat. "Niet met de absolute toplaag in die partijen, want daar is deze discussie nog een groot taboe. Maar de mensen die daar net onder staan, de brede buik van partijen als Groen! en sp.a denken er net hetzelfde over. Ik heb de afgelopen maanden heel Vlaanderen afgereisd en ik ben ervan overtuigd dat heel wat progressieven op dit signaal zitten te wachten. Misschien blijft het bij een droom, maar wat mij betreft is het tijd om de groene, rode en Vlaamse linkerzijde te verenigen. Bettina Geysen, Mieke Vogels en Caroline Gennez: werk samen. En neem ook Peter Mertens en Jef Sleeckx erbij. Anders verliezen we bij de volgende verkiezingen allemaal."

De oproep van Van Bellingen komt er amper enkele weken nadat zijn partij een nieuwe start probeerde te forceren door de naam Spirit te veranderen in VlaamsProgressieven. Is zijn geloof in dat project dan zo klein dat hij nu al naar een nieuwe krachtenbundeling streeft? "Nee. We hoeven onze eigenheid niet op te geven in zo'n gemeenschappelijk project. Diversiteit is toch een pluspunt? Maar we kunnen wel groeien door samen te werken." (Gorik Van Holen)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234