Dinsdag 07/02/2023

Uitbreiding Essers

Wouter Deprez: "Bijzonder pijnlijk dat Schauvliege hét sleutelargument in het dossier niet kent"

Wouter Deprez. Beeld Jonas Lampens
Wouter Deprez.Beeld Jonas Lampens

Cabaretier Wouter Deprez was gisteren te gast in Terzake om er te spreken over zijn verzet tegen de uitbreiding van transportfirma Essers in Limburgs natuurgebied. Deprez verdedigde met veel vuur en dossierkennis zijn standpunt. Hij vermoedt dat de Vlaamse overheid en Essers al langer een akkoord op zak hebben.

TT

Deprez voert op zijn Facebookpagina en in de media al langer een strijd tegen de geplande uitbreiding van de transportfirma Essers in Europees natuurgebied. Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) staat positief tegenover die uitbreiding, waarover de Vlaamse regering ten laatste begin volgend jaar een beslissing moet nemen.

Maar die beslissing is al lang genomen, vermoedt Deprez. "Wat je op dit moment ziet, is dat voor de meerderheid de beslissing al genomen is en de kogel al door de kerk is. Dat kun je dan wel verkopen als 'er loopt nog een procedure en de bezwaarschriften worden bekeken'."

Volgens Deprez heeft de Vlaamse regering bovendien de foute procedure in heel het dossier gevolgd, terwijl ze wel degelijk goed wist welke de juiste was. "Als je alles optelt, dan zou je stilaan kunnen beginnen vermoeden dat de Vlaamse overheid eigenlijk al iets had beloofd aan Essers en dat ze nadien haar procedure heeft aangepast."

N-VA-programma

Deprez hoopt naar eigen zeggen op "een voortschrijdend inzicht" en verwijst bijvoorbeeld naar het N-VA-verkiezingsprogramma. "Dit is een uitstekende gelegenheid om dat programma uit te voeren." Het N-VA-programma stelt op pagina 56: "We voeren de Europese en internationale afspraken inzake biodiversiteit onverkort uit en zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de instandhouding van onze speciale beschermingszones tegen 2020."

Dat Schauvliege twee weken geleden de mist inging door te stellen dat Essers een watergebonden bedrijf is, terwijl het dat net niet is, vindt Deprez niet zomaar een verspreking. "Wat ik hier het pijnlijke aan vind, is dat de minister hét sleutelargument in het dossier niet kent, en de minister is net diegene die het moet uitleggen aan de andere ministers in de regering."

"Kop in de grond"

Deprez kondigde gisteren ook aan dat hij binnenkort samenzit met het kabinet van Schauvliege. Toch is hij pessimistisch, zo zegt hij ook in een nieuwe Facebookpost: "U wil gewoon verdergaan met de foute procedure, kop in de grond, de totale blokkage tegemoet."

Daarom de oproep aan Schauvliege opnieuw rond de tafel te gaan zitten: "Elke betrokken partij, behalve u, heeft zich ondertussen al bereid verklaard om rond de tafel te gaan zitten. Ik kan me niet voorstellen dat u zich in deze kwestie niet constructief zou willen opstellen."

Tegelijkertijd hoopt Deprez op een echte oplossing, en geen halfslachtige: "Ik kreeg wel de indruk gisteren dat Schauvliege van plan is een groter compensatiepakket te geven, en in ruil daarvoor de kap toch te laten doorgaan. Ik hoop dat dat niet het startpunt is aan de tafel, want op dat moment ben je gewoon iets uitgebreider aan het biechten om nadien toch de zonde te begaan."

Vlaams minister Joke Schauvliege. Beeld belga
Vlaams minister Joke Schauvliege.Beeld belga

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234