Woensdag 26/02/2020

Wouter Bos het veld in als Nederlands informateur

De Nederlandse politici Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) kregen als informateurs de opdracht te proberen een stabiel kabinet te vormen met minstens beide partijen.

Kamp sloot eerder gisteren zijn verkenningsopdracht af met de boodschap dat een paars kabinet realistisch is. De liberale VVD werd vorige week woensdag bij de Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij van Nederland, en de sociaaldemocratische PvdA eindigde op een zucht als tweede formatie. De twee partijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer (Nederlandse Senaat), maar dat is volgens VVD-leider Mark Rutte en PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom niet nodig, zo blijkt.

Volgens Kamp wilden zowel de VVD als de PvdA dat er twee informateurs werden benoemd. De VVD schoof Kamp zelf naar voren; de PvdA oud-partijleider Wouter Bos. "Deze informateurs zouden als opdracht kunnen krijgen om - mede gelet op de financieel-economische situatie en in verband daarmee de begroting van 2013 - op zo kort mogelijke termijn de mogelijkheid te onderzoeken van een stabiel kabinet uit VVD en PvdA." De Tweede Kamer debatteert morgen over de verkenningsopdracht en zal de informateurs bekrachtigen.

Uit het verslag van Kamp blijkt dat Rutte en Samsom beiden vinden dat VVD en PvdA de kern moeten vormen van een nieuw kabinet. Samsom voegde daar de eis aan toe dat als er meerdere partijen betrokken zouden worden, de SP daar deel van zou uitmaken. Maar dat is eerder een tactische geste naar zijn grootste linkse concurrent, die geen kans maakt in een coalitie met de VVD. Rutte heeft immers gezegd geen steun te willen geven aan een linkse coalitie.

De SP wil dan weer niet dat VVD en PvdA toenadering zoeken, maar wil een linkse coalitie verkennen. Het christendemocratische CDA (dat vorige week gemarginaliseerd werd tot randpartij) zag geen reden tot deelname aan de kabinetsformatie en ook het zwaar verliezende PVV van Geert Wilders sluit dat uit. Alle andere partijen houden de optie open om aan te schuiven bij VVD en PvdA, met voorop het sociaalliberale D66 van Alexander Pechtold.

Met de aanvaarding van zijn informatie-opdracht maakt de 49-jarige Wouter Bos een rentree in de Haagse politiek. Twee jaar geleden ruilde hij het voorzitterschap van de PvdA in voor het bedrijfsleven.

Tegenwoordig partner bij accountants- en adviesbedrijf KPMG begon Bos zijn loopbaan bij Shell. In 1998 stapte hij over naar de politiek. Hij werd meteen Tweede Kamerlid voor de PvdA. Twee jaar later wordt hij staatssecretaris van Financiën. In 2002 wordt Bos fractievoorzitter en door de PvdA-achterban gekozen tot partijleider. In het vierde kabinet van premier Jan Peter Balkenende is Bos tussen 2007 tot 2010 minister van Financiën en vicepremier. Begin 2010 treedt hij terug om meer aandacht aan zijn gezin te kunnen besteden.

Bos is een vertrouweling van Samsom, die jarenlang gold als een van de Bos-boys, zoals de door hem geruggensteunde jonge PvdA-Kamerleden werden genoemd. Bos is een echte campaigner, al slaagde hij er nooit in de PvdA de grootste te maken. Hij verloor van Jan Peter Balkenende (CDA) in 2006 de verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234