Donderdag 29/10/2020

Europese Commissie

Wordt Ursula von der Leyen voorzitter van de Commissie? ‘Eerst onze eisen inwilligen’

Ursula von der Leyen.Beeld AFP

Dinsdagavond stemt het Europees Parlement in Straatsburg over de voordracht van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter. De aanstelling van de Duitse christendemocrate wordt een dubbeltje op zijn kant, blijkt uit een rondvraag bij Vlaamse EU-parlementsleden.

Beeld BELGA

Kris Peeters (CD&V, EVP, 182 zetels)

‘Ze kan nog twijfelaars over streep trekken’

“Ik hoop dat het politique politicienne-spel dinsdag achterwege blijft. Het is genoeg geweest. De spitskandidatenprocedure, waarvan het EP zelf voorstander was, is door de socialisten en liberalen eigenaardig toegepast of anders ingevuld. Onze eerste kandidaat-voorzitter, de (Beierse christendemocraat) Manfred Weber, haalde het mede daarom niet. De voordracht van Von der Leyen is daarom niet evident voor Weber en sommige fractieleden. Ook voor ons is dit dus een delicaat moment. Ik bepleitte de consensus en ga ervan uit dat de EVP, ondanks die kleine kater, vooruit kijkt en op haar stemt.

“Von der Leyen vind ik zelf een gedegen politica. Ze vertolkt evenwichtige standpunten over een socialer Europa, migratie, industriebeleid, klimaat... Met een sterk pleidooi trekt ze dinsdag nog de twijfelaars over de streep.”

Kathleen Van BremptBeeld Belga

Kathleen Van Brempt (sp.a, S&D, 154 zetels)

‘Onze groep twijfelt over haar’

“In onze groep zijn er zowel voor- als tegenstanders van Von der Leyen. Zo vindt zelfs de Duitse SPD hun landgenote politiek te licht wegen, de Spaanse PSOE is dan weer voor (omdat zij een partijgenoot krijgen als buitenlandvertegenwoordiger, red.). Daartussen zijn er vooral veel twijfelaars. Mijn appetijt om voor haar te stemmen is niet groot. Haar Europees verhaal vind ik te vaag.

“We waren zeer ontgoocheld na haar uitleg vorige week. Ze gaf geen kik op vragen over de cruciale nood aan een investeringspact dat gekoppeld wordt aan duurzaamheidsdoelen, in plaats van de huidige besparingspolitiek. Ook over de nood aan een sociale pijler, met daarin garanties voor een Europees minimumloon, bleef ze op de vlakte. Ze bekoorde ons alleen omdat ze positief staat tegenover een afdwingbare Europese klimaatwet.

“Tot de grootste twijfelaars behoren de Scandinaven en de Oost-Europeanen. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije kelderden eerst de kandidatuur van onze kandidaat-Commissievoorzitter Frans Timmermans, maar beseffen nu met lege handen te staan.”

Beeld RV

Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe, 108 zetels)

‘Enkel steun als ze onze eisen inwilligt’

“Als liberale groep vragen we Von der Leyen schriftelijk drie garanties. Enkel als ze dat huwelijkscontract inwilligt, krijgt ze onze steun. 

“We eisen een nieuw mechanisme waarmee de EU een rechtsstaat kan afdwingen (met sancties voor overtreders van de Europese grondwaarden uit het verdrag, red.). We willen ook meer duidelijkheid over de invulling van een Europese Toekomstconferentie. De democratisering van Europa moet daarin prioriteit krijgen. Alle burgers moeten kunnen stemmen voor hun nieuwe EU-leiders, in plaats van de gefaalde spitskandidaat-procedure. Ook vragen we gendergelijkheid in de samenstelling van de nieuwe Commissie. Margrethe Vestager moet dezelfde macht krijgen als socialistisch vicCommissievoorzitter Timmermans.”

“Zelf heb ik bij haar wel een goed gevoel. Ze is erg oprecht.”

Beeld Bob Van Mol

Petra De Sutter (Groen, Groenen, 74 zetels)

‘Ze is niet de leider die Europa nodig heeft’

“Wij gaan tegen haar stemmen. Voor ons is ze niet de grote leider die Europa de komende vijf jaar in een nieuwe richting moet bewegen. Ze is een consensuskandidate die naar de pijpen van de lidstaten danst, en aangeduid werd naast de overeengekomen spitskandidatenprocedure. Ook inhoudelijk stelt ze ons teleur. 

“Tijdens de hoorzitting vorige week gaf ze de indruk dat de stemmen van de Groenen er voor haar niet toe doen. In de ambities om CO2-uitstoot te verminderen zet ze zelfs een stap terug. Er was al een meerderheid in het EP om de uitstoot met 55 procent te verminderen tegen 2030 maar zij zegt nu te willen streven naar 50 procent. De klimaaturgentie ontbreekt bij haar.

“Ik ben benieuwd. Als ze het niet haalt, ligt alles weer open.”

Beeld BELGA

Gerolf Annemans (VB, Identiteit & Democratie, 73 zetels)

‘Ze ontloopt nu onze 73 stemmen’

“We zijn de enige groep met wie Von der Leyen nog niet sprak, ook al vroegen we een hoorzitting. Zo ontloopt ze dinsdag onze 73 potentiële stemmen. Door de tegenkanting van de linkerzijde is het namelijk niet uitgesloten dat onze groep op de wip zit en het verschil kan maken.

“Ik liet op de conferentie van fractievoorzitters alle opties open. We hebben nog twee dagen, als ze zou willen overleggen over onze prioriteiten, een ommekeer in het opengrenzenbeleid en het eurofederalisme. Als ze zich aansluit bij het cordon sanitaire tegen ons, is dat voor ons uiteraard een slecht uitgangspunt. Vorige week sloten andere groepen ons al uit van leidende functies in parlementaire commissies, ook al hadden we daar proportioneel recht op.”

Beeld Photo News

Geert Bourgeois (N-VA, ECR, 62 zetels)

‘Kritisch positief maar onbeslist’

“Met N-VA staan wij kritisch positief tegenover haar kandidatuur. Toch gaan we wachten op wat ze dinsdag in het parlement zegt voor we onze houding bepalen. Wij gaan in onze ECR ook onze eigen koers varen. Andere fractieleden kunnen verschillend stemmen.

“Von der Leyen legde vorige week wel klemtonen die me persoonlijk bevielen, zoals het belang van subsidiariteit (samen doen wat een meerwaarde is, op lager niveau dichter bij de burger waar het kan, red.). Ze houdt ook vast aan het brexit-akkoord, wat belangrijk is voor Vlaanderen.

“Het is ook goed dat voor het eerst een vrouw wordt voorgedragen. Ze heeft ook een stevig cv. Ze is arts, studeerde aan de London School of Economics, is meertalig en was defensieminister.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234