Donderdag 01/06/2023

Dating

Wordt Tinder straks zelf naar links geswipet?

Volgens Tinder, dat eind 2015 naar de beurs trok, zijn er één miljoen dates per week dankzij hun app. Beeld LightRocket via Getty Images
Volgens Tinder, dat eind 2015 naar de beurs trok, zijn er één miljoen dates per week dankzij hun app.Beeld LightRocket via Getty Images

Zijn datingapps als Tinder stilaan hun hoogtepunt voorbij? De cijfers blijven indrukwekkend, maar de ‘charme’ van het welles-nietesswipen lijkt sommige mensen vooral met negatieve gevoelens op te zadelen.

Michiel Martin

Van een obscene vleeskeuring tot een perfecte zoekmachine voor ‘de ware’. Er zijn weinig apps die zo hevig het publiek hebben verdeeld en tegelijk zo snel furore hebben gemaakt als Tinder. Twee jaar na de lancering zag de app al één miljard ‘swipes’ per dag, vandaag passeren er dagelijks al 1,6 miljard goedkeurende hartjes of afwijzende kruisjes de revue, met een piekmoment om negen uur 's avonds.

Volgens Tinder levert dat voor gebruikers één miljoen dates per week op, en voor de aandeelhouders levert dat eveneens heel wat moois op: wie eind 2015 bij de beursgang van moederbedrijf Match.com aandelen kocht, heeft daar vandaag een rendement van liefst 750 procent voor. Ook andere datingapps zoals Bumble, dat in 2018 communiceerde de kaap van 20.000 huwelijken voorbij te zijn, kunnen indrukwekkende cijfers voorleggen.

Zoals Uber dat heeft gedaan met mobiliteit, zo hebben apps als Tinder de kunst van het versieren voorgoed veranderd. Wie in 2012 gokte dat het einde van de romantiek was ingezet, mag die voorspelling opbergen. Een recente studie (Stanford University/University of New Mexico) toonde voor de VS dat liefst 39 procent van de heteroseksuele koppels gevormd in 2017 elkaar via onlinedating had leren kennen, ongeveer het dubbele van wat ooit de norm was: via vrienden. Bij paren van hetzelfde geslacht was het onlineaandeel zelfs 60 procent.

Groeipijnen

Wie zo snel zulke hoge toppen scheert, botst onvermijdbaar op groeipijnen. Een studie die vorige maand gepubliceerd werd in Journal of Social and Personal Relationships toonde de keerzijde van obsessief swipen: gebruikers voelen er zich vaak net eenzamer door. Vooral mensen met een laag zelfbeeld zouden de app compulsief gebruiken en zich dus slechter voelen dan bij de start.

Volgens The Guardian begint dat nu ook door te dringen bij gebruikers en heeft de Tindermania plaatsgemaakt voor moeheid die liefdezoekers weer naar een ‘analoge aanpak’ doet teruggrijpen: koppelaars die één-op-één werken en feedback geven na dates - denk Blind getrouwd maar dan zonder de instanttrouwringen.

Zou het kunnen dat Tinder vooral een publiek verliest dat heel bewust met de app omgaat? Onderzoekers Elisabeth Timmermans (auteur van Liefde in tijden van Tinder) en Elien De Caluwé toonden in 2017 dat de singles op Tinder gemiddeld hoger scoren op persoonlijkheidskenmerken zoals ‘extravertie’ en ‘openheid voor ervaringen’. Wie als ‘consciëntieus’ te boek staat, gebruikt de app gemiddeld minder. Maar als dat wel het geval is, speelt het liefdesmotief meer dan de amusementswaarde. De zoektocht naar de ware dus.

Het is wellicht geen toeval dat Tinder de laatste jaren werk maakt van features die meer focussen op oprechte connecties dan op goedkope versiertrucs. Al blijft de grote vraag natuurlijk of er op vlak van oprechtheid wel een verschil is tussen off- en online, duiden veel onderzoekers. Wie een café binnenstapt in de hoop iemand te versieren, heeft na enkele seconden ook al het merendeel van de kanshebbers naar links geswipet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234