Zaterdag 25/09/2021

Aanrandingen Keulen

Wordt 'seksuele steaming' een nieuwe trend?

null Beeld EPA
Beeld EPA

De Duitse politie heeft drie verdachten in het vizier voor de massale aanranding en beroving van een honderdtal vrouwen in Keulen tijdens oudejaarsnacht. Het onderzoek spitst zich toe op leden van de zogeheten 'dansbendes', die steeds agressiever worden.

"We hebben drie verdachten op het oog, maar nog niemand is aangehouden." De politiewoordvoerder van Keulen wikte gisteren zorgvuldig haar woorden. Het onderzoek naar de massale aanrandingen en berovingen van oudejaarsnacht zit nog in een prille fase, benadrukt ze. Toch licht ze een sluier op over de onderzoekspiste. "Het was geen toeval dat zoveel daders samen handelden. Het ziet ernaar uit dat ze vooraf gecommuniceerd en afgesproken hebben. Hoe, via telefoon of sociale media, zal het onderzoek moeten uitwijzen."

Enkele tientallen daders maakten tussen 23 uur en 23.30 uur gebruik van verwarring die ontstond in de menigte van meer dan 1.000 mensen op het stationsplein en de trappen van de Dom, nadat zo'n 400 à 500 dronken en agressieve mannen in het wilde weg vuurwerk begon af te steken. Tot dusver meldden zich al méér dan honderd vrouwen als slachtoffer, van wie drie op de vier werd aangerand. Twee vrouwen werden verkracht.

De politiewoordvoerder bevestigt ons een bericht in de lokale krant Kölner Stadt Anzeiger dat een van de onderzoekspistes zich toespitst op leden van rondtrekkende bendes die in Keulen sinds 2014 de binnenstad, de stationsbuurt en het uitgaanskwartier rond de Zülpicher Strasse onveilig maken door in kleine groepen slachtoffers te beroven tijdens een dans.

Balletje trappen

De zogeheten Antänzer dagen lachend voorbijgangers uit om even een paar danspasjes mee te doen, of zelfs tegelijk een balletje te trappen. Tijdens het lichaamscontact rollen ze de zakken van het slachtoffer. In 2014 werden in Duitsland volgens de recentste politiestatistieken zo 53.759 overvallen gepleegd. De betrokken bendes waren in het verleden vooral actief in Düsseldorf, waar liefst 2.244 verdachten staan geregistreerd. Hun politiediensten staan nu in contact met de Keulse onderzoekers. De bendes werden het voorbije jaar steeds agressiever, en gebruikten volgens Associated Press ook al aanranding om beroving te vergemakkelijken. De leden van de dansbendes zijn volgens Die Welt vaak ontwortelde jongeren afkomstig uit Noord-Afrika, de Balkan of de Kaukasus.

Ooggetuigen wezen ook op de buitenlandse afkomst van daders op het stationsplein tijdens Oudejaar. Maar volgens de politiewoordvoerder is de etnische achtergrond van de verdachten op dit moment voor het onderzoek geen hoofdzaak. "Het belangrijkste is nu dat er daders worden vervolgd zodat de slachtoffers gerechtigheid zien."

Ook geruchten dat recent aangekomen vluchtelingen uit Syrië en Irak betrokken zouden zijn, relativeert ze. "Onze politie is na de eerste aangiftes 's nachts bij het station overgegaan tot identiteitscontroles van overblijvende aanwezigen. Daaronder bevonden zich enkele vluchtelingen, maar dat zegt niets over hun status." Volgens de stadskrant waren ook 'onder de slachtoffers enkele vluchtelingen'.

De Duitse justitieminister Heiko Maas is wel ongerust over wat hij "een mogelijk volledig nieuwe vorm en nieuwe dimensie van georganiseerde misdaad" noemt. Desgevraagd nuanceert een woordvoerder van het Bundeskriminalamt (BKA) uit Wiesbaden, de Duitse FBI zeg maar, dat. "Georganiseerde misdaad wijst op maffiastructuren. We manen toch aan tot grote voorzichtigheid. Vooralsnog zien wij dit als het werk van een lokale bende, dat is de reden waarom de onderzoeken in handen zijn van de Länder." Federaal onderzoek zal wel moeten uitwijzen of er banden zijn met gelijkaardige aanrandingen tijdens Oudejaar in Hamburg en Stuttgart.

Voor zover bekend is het de eerste keer dat aanrandingen en berovingen tegelijk op zo'n grote schaal plaatsvonden. Onze federale politie maakte het fenomeen hier nog nooit mee. Ook voor Europol in Den Haag is dit nieuw, ondanks zijn rijke ervaring met grensoverschrijdende bendes.

Criminoloog Brice De Ruyver (UGent) wijst op de nood aan diepgaand onderzoek naar dadergroepen, al gaat hij nu vooral uit van een opportunistische cocktail van bekende misdaden. "Bij steaming zie je grotendeels dezelfde modus operandi. Kleine groepen intimideren of randen een individu aan om waardevolle zaken af te geven." In Keulen kreeg dit door groepsgedrag een grootschaligere, seksuelere omvang. "Mensen in een massa zijn onderhevig aan de wet van de psychische eenheid. Onder leiding van enkelen kun je irrationeel zeer driftmatig gedrag krijgen van velen, zeker onder invloed van het remverlagende alcohol."

Sociale controle

Het is volgens De Ruyver dan ook nog te vroeg om te stellen dat 'seksuele steaming' een nieuwe misdaadtrend wordt. De Ruyver sluit niet uit dat in Keulen gewoon meerdere dadertypes tegelijk actief waren. "De nadruk lag blijkbaar eerst op aanrandingen, waarna het beroven er bij kwam. Dat zien we ook hier soms gebeuren bij individuele verkrachtingen, als voortvloeisel van de ernstige agressie. In elk geval is het zeer zorgwekkend wat er in Keulen is gebeurd. Dit staat haaks op onze rechtsstaat. Het is des te erger omdat in de publieke ruimte de sociale controle het grootst hoort te zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234