Donderdag 04/03/2021

WADA

Wordt Philippe Muyters grote antidopingbaas?

Philippe Muyters (N-VA). Beeld Photo News
Philippe Muyters (N-VA).Beeld Photo News

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is kandidaat om in mei 2019 Craig Reedie op te volgen als voorzitter van het Wereld Antidopingagentschap. Zijn kandidatuur is allesbehalve kansloos. Niet onbelangrijk: behalve een onkostenvergoeding en tijdelijk prestige wordt hij er niet beter van.

Philippe Muyters is geen onbekende voor het WADA. Hij zit al negen jaar in de WADA Foundation Board op de stoel van ‘politicus met kennis van dopingzaken’ en liet zich opmerken als een geëngageerd en nuchterdenkend lid, aldus insiders bij het mondiale dopingagentschap. Precies omdat hij altijd meedacht in het belang van het WADA, dichten ze hem een grote kans toe. Belangrijk detail evenwel: niet het WADA beslist, maar wel de politiek. De race begint eind januari als de Raad van Europa zijn Europese kandidaat kenbaar maakt.

Muyters zelf wijst erop dat de voornaamste horde die moet worden genomen, die is van de Raad van Europa. “Daar dienen zich de belangrijkste tegenkandidaten aan. Vervolgens moet de Foundation Board de kandidatuur aanvaarden en pas eind mei 2019 wordt de nieuwe voorzitter formeel aangesteld.”

Ruziënde kandidaten

Muyters maakt een kans om de prestigieuze functie binnen te halen omdat de andere Europese kandidaten zich tot op heden hebben laten opmerken door elkaar in de haren te vliegen. De Noorse ex-minister van sport Linda Helleland, sinds 2016 WADA ondervoorzitter, leek lang de front runner. Een jonge (41) kandidaat van het vrouwelijk geslacht, geen evidentie in de sportcenakels, werd aanvankelijk op applaus onthaald.

Maar Helleland gooide een deel van haar eigen ruiten in met de discussie rond het al of niet schorsen van de Russen en later terug in de sportfamilie opnemen. Ze liet zich opmerken met populistische stellingnames die er bij de atleten en de media ingingen als zoete koek, maar die indruisten tegen de afgesproken procedures. Het WADA kwam door haar toedoen in de verdomhoek te staan.

Haar eerste tegenkandidaat voor het voorzitterschap van WADA, de Poolse minister van Sport Witold Banka, diende zich in juni van vorig jaar aan. Hij sommeerde haar enkele maanden geleden zelfs om ontslag te nemen als ondervoorzitter als ze die onzin bleef verkopen. Toen ze eind oktober ook nog eens op het Witte Huis een dopingtop bijwoonde, gericht tegen het WADA, was de maat vol.

Helleland blijft overtuigd dat ze beste kandidaat is en Noorwegen lobbyt volop voor haar bij de Raad van Europa. Of Muyters de volle steun geniet van België lijkt erg twijfelachtig, gezien het afhaken van de N-VA in de federale regering. Steun voor internationale mandaten wordt wel vaak onder landen afgesproken.

Pragmaticus

Philippe Muyters zal het dus op eigen kracht moeten doen. Zelf was hij geen kandidaat. Hij is als consensusfiguur aangezocht, bevestigt hij. “In november ben ik als enige voor de derde keer herkozen in de Foundation Board. Toen heeft men op mij ingepraat en aangezien ik dat werk graag doe en ik bekend sta als pragmaticus, denk ik geschikt te zijn voor de job. Het is een opportuniteit die zich aandient, maar ik ben niet de enige die denkt kans te maken. Naast Helleland en Banka is ook de Dominicaan Marcos Diaz kandidaat.”

Het voorzitterschap van WADA is een niet-bezoldigde functie, mét onkostenvergoeding weliswaar, maar ook met veel verplichtingen zoals de wereld rondreizen. Muyters zou dan geen minister meer kunnen zijn. “Ook dat neem ik mee in de rekening. Ik zal dan wel naar iets anders zoeken om erbij te doen. Ik ben kandidaat, maar haal ik het niet, dan blijf ik mij inzetten voor het WADA.”

Slap

Sinds 1 januari 2014 is de Schot Craig Reedie voorzitter van de dopingorganisatie die in 1999 werd opgericht ten gevolge van het Festina-schandaal. Reedie zetelt namens de sportsector. Hij is lid en zelfs ondervoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Tijdens zijn voorzitterschap kreeg hij veel kritiek te verduren omdat hij te slap zou hebben gereageerd op de onthullingen rond de Russische dopingsaga en aan het handje zou lopen van IOC-voorzitter Thomas Bach. Omdat Wereld Antidopingagentschap WADA een joint venture is van de overheden en de sportsector is het voorzitterschap een beurtrol en is het nu aan de politici om een kandidaat aan te duiden.

De nieuwe voorzitter zal de vierde zijn, na IOC-lid Dick Pound (Canada, 1999-2007), politicus John Fahey (Australië, 2008-2013) en IOC-lid Craig Reedie (2014-2019).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234