Zondag 05/02/2023

De dag van

Wordt een van de bekendste cold cases ooit opgelost?

Een illustratie waarbij agenten het lichaam van een slachtoffer van Jack the Ripper ontdekken. Beeld getty
Een illustratie waarbij agenten het lichaam van een slachtoffer van Jack the Ripper ontdekken.Beeld getty

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Jack the Ripper

Benjamin Van Synghel

In Buck's Row, een donker steegje in Whitechapel, een wijk in het Londense east end wordt precies 130 jaar geleden 's werelds beroemdste cold case geopend. In dat steegje wordt namelijk het levenloos lichaam van Mary Ann Nichols gevonden. Zij vierde een paar dagen eerder haar 43ste verjaardag. Het is geen mooi zicht. Nichols' keel is doorgesneden tot aan de halswervels en ze heeft verschillende steekwonden in de buik. Die zijn toegebracht door een scherp mes van minstens 20 centimeter lang.

We weten wie haar heeft vermoord, maar we weten het ook niet. Mary Ann Nichols was namelijk het eerste bekende slachtoffer van Jack the Ripper. Welke identiteit achter die bedenkelijke nom de plume schuilt? Geen idee. Wat we zeker weten, is dat de beruchte seriemoordenaar zeker vijf slachtoffers heeft gemaakt. Die vijf daden worden, weinig smaakvol, wel eens Jack the Rippers canon genoemd. Al worden daarnaast nog elf andere moorden aan the Ripper gelinkt.

Slager of chirurg

Bij die zogenaamde canon, hanteerde de bruut telkens een vergelijkbare werkwijze. De slachtoffers waren allemaal jonge prostituees. Hun keel werd opengesneden met een lang mes en soms werden zelfs de nieren of baarmoeder verwijderd. The Ripper kon dus goed overweg met een mes en had minstens een basiskennis van anatomie. Net daarom werden onder andere chirurgen, maar ook slagers in de gaten gehouden.

De dader werd nooit gevat, al werden er veel, héél veel pistes verkend. Zo zou de politie indertijd honderden verdachten hebben ondervraagd. Daarbij zaten niet de minsten. Zo werd ook prins Albert Victor, hertog van Clarence en Avondale en kleinzoon van koningin Victoria genoemd. Latere theorieën wezen dan weer in de richting van Lewis Carroll, de auteur van Alice in Wonderland.

The Ripper sloeg 130 jaar geleden voor het laatst toe, maar toch draait de zoektocht naar de dader op volle toeren. De ripperologen – zoals die lugubere hobbyisten heten – blijven nieuwe sporen zoeken en nieuwe verbanden leggen. Dat leidt om de zoveel tijd tot alweer een nieuw boek en een resem krantenkoppen.

De politie kon de dader niet vinden, de kranten dreven met haar de spot. Beeld rv
De politie kon de dader niet vinden, de kranten dreven met haar de spot.Beeld rv

Weinig nobele onbekende?

Maar zal dat harde werk ooit iets opleveren? Want als de wetenschap niet stilstaat, geldt misschien hetzelfde voor speurwerk. Zullen we ooit nog te weten komen wie Jack the Ripper was? De kans lijkt klein. Door de jaren heen werden honderden namen als potentiële Ripper genoemd. Maar wie zegt dat de eigenlijke dader ooit al werd genoemd? Misschien was het een weinig nobele onbekende die al die tijd buiten schot bleef? Misschien is die zelfs vergeten door de tijd? In dat geval lijkt het een onbegonnen zaak.

Een tweede element is de beruchte From Hell-brief. Die zou door Jack the Ripper zijn opgestuurd naar de hoofdonderzoeker, vergezeld door de linkernier van een van zijn slachtoffers. De bewuste brief bleek van vrij een laag literair niveau en stond vol spellingsfouten. In huidige politietijden – toch als we Hollywood mogen geloven – kan dat de basis vormen om een profiel te schetsen van de dader. Maar mocht dat vandaag alsnog gebeuren, botsen we nog steeds op die brede waaier van verdachten, waar de eigenlijke dader misschien niet tussen staat.

Ten derde: vandaag beschikt de politie over geavanceerde technieken, bijvoorbeeld om DNA op te sporen en te vergelijken. Dat kan een interessante piste zijn, ware het niet dat er geen bruikbaar DNA is gevonden van the Ripper. Bovendien is er waarschijnlijk ook van de echte dader geen DNA-stijl om mee te vergelijken.

Met het huidige bewijsmateriaal is het onbegonnen werk en de kans dat er nieuwe, harde bewijzen uit de lucht komen vallen? Bijna nihil. We zullen het vermoedelijk nooit weten. Al zal dat de ripperologen, speculaties en krantenkoppen uiteraard niet tegenhouden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234