Vrijdag 16/04/2021

Vakbonden

Wordt de eerste grote stakingsdag een slagveld?

null Beeld © Franky Verdickt
Beeld © Franky Verdickt

Iedereen kijkt naar de haven van Antwerpen voor de eerste grote stakingsdag van het vakbondsfront komende maandag. De politie zet er alle middelen in tegen mogelijke rellen. Maar ook elders in het land zetten de bonden acties op.

Ongeziene politiemacht
De grote vraag sinds de rellen na de betoging op 6 november is of de staking in Antwerpen opnieuw zou escaleren. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) bracht alvast een ongeziene politiemacht op de been. De Antwerpse politie houdt vier eskadrons achter de hand voor de ordehandhaving tijdens de provinciale staking in Antwerpen en in de haven. Deze vijfhonderd agenten in gevechtskledij worden aangevuld met minstens honderd agenten van steundiensten met helikopters, pantserwagens en waterkanonnen. Uitzonderlijk mogen ook gevechtshonden mee uitrukken.

Marc Loridan (ABVV), de vakbondsman bij de dokwerkers, bezweert dat hij er alles zal aan doen om rellen te vermijden. "We roepen op om kalm te blijven, al moet de politie ons ook niet provoceren." De geruchten dat er ook hooligans uit Rotterdam zouden afreizen naar Antwerpen, gelooft hij niet. "Compleet uit de lucht gegrepen. Al kun je een paar enkelingen nooit tegenhouden."

De dokwerkers houden trouwens geen betoging, maar zullen wel vier stakingspiketten in haven opstellen. Een daarvan staat aan de ingang van de gebouwen van Katoennatie, het bedrijf van Fernand Huts. Hij is de aartsvijand van de havenarbeiders, dus daar kan het wel eens heet worden.

Voelbaar tot ver buiten Antwerpen en Limburg
De eerste grote stakingsdag staat gepland in de provincies Limburg, Antwerpen, Henegouwen en Luxemburg, maar de gevolgen zullen tot ver buiten de provincies te voelen zijn. De vakbonden zijn vast van plan om de haven van Antwerpen plat te leggen, het kloppend hart van de economie. Door de staking van de loodsen en de dokwerkers zal geen enkel schip op de Schelde kan varen en geen enkel aangemeerd schip gelost kunnen worden.

Ook de treinstaking zal over hele net zijn impact hebben.

Verkeer loopt in de soep
Het trein- en busverkeer zal sowieso grondig in de knoop liggen. Zowel bij de NMBS als bij De Lijn zal de bezetting minimaal zijn. Bovendien plannen de vakbonden om in de twee provincies enkele tientallen kruispunten te bezetten. Het gaat in eerste plaats om toegangswegen tot bedrijventerreinen, grote gewestwegen blijven buiten schot. "De bedoeling is om het verkeer niet te blokkeren, maar om folders uit te delen en zo de passanten te sensibilseren", geeft ABVV-woordvoerster Gina Heyrman aan. Maar zelfs als de auto's niet worden tegengehouden, zal dat rond bedrijventerreinen lange files veroorzaken.

Uw kind kan naar school, maar zonder les
In het onderwijs wordt in de eerste plaats gestaakt in het gemeenschaps- en stedelijk onderwijs. Verschillende scholen in de omgeving van Antwerpen zullen de deuren sluiten, maar daar zijn de ouders per brief al verwittigd. Kunnen uw kinderen nergens terecht op dit onverwachte dagje vrij? De inrichtende macht is verplicht om opvang te organiseren, op de school zelf of een school in de buurt. De niet-stakende leerkrachten worden daarvoor ingeschakeld.

Bij de christelijke vakbond, die traditioneel sterk staat in het katholieke net, ligt de focus veel meer op de de nationale stakingsdag van 15 december. Veel scholen zullen de deuren niet sluiten, maar toch legt een heel aantal leerkrachten het werk neer. De leerlingen uit het middelbaar onderwijs kijken hoogstwaarschijnlijk aan tegen enkele uurtjes studie.

Geen betogingen, wel 'trefmomenten'
Stakingspiketten over de verschillende provincies, flyeracties en bezette kruispunten, maar geen betogingen. Dat is het uitgangspunt van deze actiedag. Ook staan er wel 'trefmomenten' gepland. In Antwerpen blazen de drie vakbonden bijvoorbeeld verzamelen in de Roma, maar ook in Mechelen en Turnhout komen de militanten samen. In Hasselt staat een 'dodenmars' op het programma, die langs de kantoren van de regeringspartijen trekt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234